VÆRT MED I TO ÅR: Randi Pauline Mikkelsen (64) og samboeren er mentorfamilie for en ung voksen som trenger litt ekstra støtte i livet. Vis bildetekst
VÆRT MED I TO ÅR: Randi Pauline Mikkelsen (64) og samboeren er mentorfamilie for en ung voksen som trenger litt ekstra støtte i livet.

«Det stresset meg litt at man får en med full ryggsekk, liksom»

Hver uke åpner Randi (64) hjemmet sitt for en fremmed. – Men så blir de jo som et nytt familiemedlem, sier hun.

Randi og samboeren er nemlig det vi i Røde Kors kaller for en mentorfamilie. Det betyr at de kobles med en ung voksen som enten frivillig eller ufrivillig har brutt med sine familier eller sitt nettverk grunnet tvangsekteskap, negativ sosial kontroll eller andre former for æresrelatert vold. De er i en etableringsfase og skal bygge seg nye nettverk på et ukjent sted.

– Jeg ville så gjerne gjøre en innsats og leste gjennom aktivitetene til Bergen Røde Kors. Da jeg kom til mentorfamilie fikk jeg faktisk litt frysninger. Vi måtte gå noen runder, men så bestemte vi oss for at vi ville teste det, sier Randi Pauline Mikkelsen.

– Det stresset meg litt at man får en med full ryggsekk, liksom. Men vi kom frem til at vi har et liv som ikke er fullt av bekymringer fra før. Vi har litt overskudd.

Han trengte noen i livet sitt

Først ble de koblet med en ung mann.

– Han trengte noen i livet sitt av ulike årsaker. Vi syntes han virket sympatisk og inviterte ham hjem til oss. Der koste vi oss og laget middag. Han pratet ikke så mye, og til slutt måtte vi nesten unnskylde oss litt for at vi bombarderte ham med spørsmål. Å være mentorfamilie er en læringskurve, selvfølgelig, sier Randi.

– Vi skulle egentlig bare være sammen i en time, men det ble til tre, forteller hun.

Binder seg for ett år om gangen

Mentorfamilie-perioden varer i ett år. Etter det kan man bestemme seg for om man vil holde kontakten. Og hvis man ønsker, kan man også bli mentorfamilie for en ny person som trenger det. Randi og samboeren ville gjerne det og har derfor også vært mentorfamilie for en ung kvinne.

– Det er veldig hyggelig å følge et annet menneske i et år. Hun som var hos oss gikk på kurs, ble tatt med videre og endte på utplassering. Hun fikk seg kjæreste og ble kjempepositiv. Hun kom seg virkelig et steg videre. Jeg er veldig glad for tryggheten vi klarte å få til i vår relasjon. Og hun vet at hvis hun havner i vanskelige situasjoner, så har hun alltid et tilbud om at hun kan ringe oss, sier Randi.

Anbefaler venner å bli mentorfamilier

Randi og samboeren har anbefalt å bli mentorfamilie for flere de kjenner.

– Ja, det kan være krevende. Og du må være nokså sikker på deg selv. Jeg tror heller ikke det passer så godt når man har småbarn hjemme. Dette passer for voksne som er genuint opptatt av sine medmennesker, mener Randi.

Hun har ikke lyst til å være en sånn som lukker øynene for det som skjer rundt seg.

– Jeg er ingen ekspert, men jeg har lært at du kan gå forbi noen på gaten uten å ane hva de rommer av historier og følelser. Nå føler jeg at vi hjelper, samtidig som jeg også synes hun tilfører oss noe. Jeg synes det blir litt sånn gi og ta, sier Randi.

Noe for deg i 2024?

I Bergen Røde Kors ser vi etter familier eller husstander som kan tilby et sosialt samlingssted én dag hver uke, og være en støtte og trygghet for en annen person i en vanskelig tid.

Hvis du ønsker mer informasjon om ordningen, kan du sende en epost til vår koordinator, Susanne Aas.

Husk å sende henne kontaktinformasjon i eposten, så vil Susanne ringe deg.

Dersom du er interessert i en av de andre aktivitetene Røde Kors i Bergen trenger frivillige til, kan du registrere deg på Mitt Røde Kors. Her legger du – helt uforpliktende – igjen kontaktinformasjon. Så hører du fra oss og blir invitert til et møte. Etter møtet tar du en avgjørelse på om du fremdeles er interessert. I så fall blir du innlemmet i den aktiviteten du ønsker.