Åse Aune Endresen har vært vakt på teststasjoner under pandemien, frivillig norsktrener og frivillig turleder på Til Topps. Nå er hun flyktningguide, men lurer på å bli besøksvenn også. Vis bildetekst
Åse Aune Endresen har vært vakt på teststasjoner under pandemien, frivillig norsktrener og frivillig turleder på Til Topps. Nå er hun flyktningguide, men lurer på å bli besøksvenn også.

«Å bli frivillig er virkelig et veldig godt nyttårsforsett. Jeg angrer på at jeg ikke begynte tidligere.»

Det sier Åse Aune Endresen, som er en slags drømmefrivillig i Røde Kors. Hun «shopper» aktiviteter hvor hun kan engasjere seg.

Under pandemien var hun vakt og vertskap på teststasjonene. Hun har vært frivillig på Til Topps og hun har vært norsktrener. Nå er hun flyktningguide.

Jeg har lyst til å prøve forskjellige ting. Når du blir pensjonist er det viktig å holde på med aktiviteter og fylle dagene. Trening er kjekt, men det er fint å gjøre andre ting også. Kanskje blir det neste at jeg er besøksvenn, sier hun.

Er guide for en flyktning i et år

Når jeg er flyktningguide møter jeg én flyktning hver uke i et år. Vi bruker to-tre timer sammen og gjør det vi har lyst til. Det kan være å svømme, gå på tur på Fløyen, gå i teater eller se kunst sammen på Kode, sier Åse.

Hun jeg er guide for nå hadde aldri vært på teater før, så da er det jo ekstra gøy å få seg en sånn opplevelse.

Målet med Røde Kors-aktiviteten er at flyktningen kjent med språk, kultur og lokalsamfunnet. I møte med en ny hverdag i Norge har mange flyktninger behov for informasjon og kunnskap om lokalsamfunn, kultur og språk. Hvordan søker man barnehageplass? Hvordan finner man ut om fritidstilbudet i kommunen? Og hva skjer på 17. mai?

Vi snakker sammen og hun forteller om de utfordringene hun har. Jeg tenker at vi blir en form for venninner. For meg er det jo også en berikelse, for jeg blir kjent med andre kulturer. Det har jeg alltid synes er så spennende, sier Åse.

Nygjerrighet er viktig

Det er mye som inspirerer Åse til å være frivillig. Først og fremst et generelt samfunnsengasjement, og hun synes det er fint å kunne bidra. 

Som flyktningguide synes jeg det er viktig å ha litt nysgjerrighet. Det er forskjell på å spørre og grave og å være interessert. 

Og når Åse prøver ulike aktiviteter i Bergen Røde Kors, får hun også brynt seg på nye utfordringer hele tiden. Det er ikke bare-bare å lære bort norsk til en som er på nivå én, for eksempel.

Da måtte jeg bruke mange metoder. Norsktrenere tegner og gestikulerer. Aller viktigst er det kanskje at man ikke går rett på ordene, men forklarer hva det dreier seg om, sier Åse.

Håper på nye frivillige i 2024

Nå håper hun å få flere nye frivilligkolleger etter nyttår.

Det er et kjempefint nyttårsforsett. Det er så mange som blir så utrolig glade for det vi driver med og det er behov for enda flere engasjerte og positive voksne i Røde Kors. 

Det første som skjer hvis man registrerer seg som interessert i å være frivillig, er en invitasjon til et startkurs med informasjon om alle aktivitetene. 

Det er fint å få dette innblikket i hva Røde Kors faktisk driver med også. Man hører om nødhjelpssakene og redningsaksjoner, men det er så mye bra arbeid for barn, unge, innvandrere, mennesker med utfordringer og ikke minst de som kommer ut fra fengsel. Som frivillig treffer man hele tiden veldig spennende mennesker, sier Åse.

Slik blir du frivillig

Ønsker du å bli frivillig i Bergen Røde Kors? Da vil vi svært gjerne høre fra deg. Med deg på laget kan vi gjøre en viktig innsats for fellesskapet, og du vil få grundig opplæring og bli kurset i for eksempel førstehjelp og psykososial førstehjelp helt gratis.

For å bli frivillig må du først registrere deg på Mitt Røde Kors. Her legger du – helt uforpliktende – igjen kontaktinformasjon. Så hører du fra oss og blir invitert til et møte. Etter møtet tar du en avgjørelse på om du fremdeles er interessert. I så fall blir du innlemmet i den aktiviteten du ønsker, for eksempel flyktningguide.