Geir inge er besøksvenn i Bergen Røde Kors. her foran røde kors huset

«Når man bli pensjonist forsvinner deler av nettverket. Etter hvert mister man kontakt med kolleger, og så er det noen venner og kjente som faller fra. Da er det greit å ha noe å drive med.»

Geir Inge Bauge har vært besøksvenn i Bergen Røde Kors i seks år. Nå dobler han innsatsen og benytter Eldredagen til å anbefale andre å gjøre det samme.

– Jeg besøker en mann i rullestol annenhver uke nå. Snart skal jeg bli besøksvenn for enda en som trenger det, forteller den spreke pensjonisten.

Fredag 1. oktober er FNs internasjonale eldredag. Røde Kors ønsker å markere eldre og deres rolle i samfunnet. Verdens helseorganisasjon vil redusere fordommene og alderismen eldre utsettes for i samfunnet. Negative holdninger og diskriminering knyttet til eldre er en utfordring.

I år er Røde Kors sitt fokus «Full av liv!». Vi vil vise frem hvordan eldre i samfunnet er en ressurs.

Bauge er en av disse som er fulle av liv. Og han er absolutt en ressurs. Det er en vinn-vinn-situasjon.

– Da jeg ble pensjonist var jeg opptatt av å ha noe å gjøre. Jeg ville bidra til at andre har det bra, så jeg meldte meg på kurs og tok de nødvendige stegene for å bli frivillig besøksvenn, sier han.

Innsatsen koster rundt 15 timer av Bauges tid hver måned. I høst dobler han til 30 timer når han blir besøksvenn for enda en av Bergen Røde Kors sine besøksverter.

– Mange eldre har det jo veldig bra, men så er det en del som er alene. De sitter mye for seg selv og har lite nettverk, påpeker han.

Eldre personer over 75 år er særlig utsatt for ensomhet, noe som ikke har blitt bedre med nedstengt samfunn under koronapandemien. Det jobber Røde Kors sine over 10.000 frivillige besøksvenner for å lindre – hver uke, hele året.

– Innsatsen vi gjør har jo en betydning for den som får besøk av oss, men denne jobben har en stor betydning for meg også. Når man bli pensjonist forsvinner jo deler av nettverket. Etter hvert mister man kontakt med kolleger, og så er det noen venner og kjente som faller fra. Da er det greit å ha noe å drive med, sier Bauge.

– Vi snakker om politikk, sport, TV-serier og alt mulig. Vi drikker kaffe, prater og går tur.

Nesten 1000 personer over hele landet venter på en besøksvenn akkurat nå. Behovet er stort for flere frivillige, da mange som var mye alene før Covid-19 brøt ut, er blitt mer ensomme etter pandemien. Mange tilbud til eldre ble kuttet helt under pandemien, og dette isolerte sårbare eldre i enda større grad.

Vil du bli frivillig besøksvenn i Bergen Røde Kors? Vi tar imot frivillige i alle aldre, men trenger særlig evigunge sprekinger i 60-70-årene. Registrer deg her, så tar vi kontakt i løpet av et par dager.