Ukrainske flyktninger på norsktrening på Røde Kors huset Vis bildetekst
LIKER, LIKER IKKE: Det er gøy å lære et nytt språk, synes denne gjengen, som på mandagsformiddagen hadde en stor gjennomgang av hva de liker og ikke liker ved hjelp av bildekort og veiledning fra Røde Kors-frivillige.

Ukrainere valfarter til Røde Kors for å lære norsk

– Dette er selvfølgelig krevende, men de er jo altså så utrolig positive. For meg er det fint å få bidra med det lille jeg kan, sier frivillig norsktrener Helge Fagerlie Nilsen.

Han er helt fersk i gamet, men er blitt gruppeleder på rekordtid i Bergen Røde Kors. Denne mandagsformiddagen sitter han rundt et bord med seks ukrainske flyktninger som vil lære seg norsk. Det er ikke mer enn noen uker siden de flyktet fra krig og invasjon i hjemlandet.

Flere av dem bor provisorisk og midlertidig på hotell og aner ikke hvordan det går med familie, venner og naboer der hjemme. Likevel smiler de. Og de øver, terper og pugger. De gjentar introduksjoner, presenterer seg, snakker om hvor mange barn de har og bruker bildekort fra spillet Alias for å fortelle hva de liker og ikke liker.

– Jeg har ett barn, sier norsktrener Helge.

– Børn, spør en ukrainsk kvinne.

– Nei, barn. Du har ett barn og dere er familie, sier Helge.

– Og jeg har fire barn-er, spør en annen kvinne rundt bordet.

– Nei, du har fire barn. Bare barn. Det heter ikke barn-er i flertall på norsk.

Frivillige og ukrainske flyktninger øver på norsk på Røde Kors huset i Bergen
GOD STEMNING: De kommer rett fra krigen, men er utrolig positive og lærevillige. Ukrainerne kommer til Bergen Røde Kors sin norsktrening hver dag for å prate og lære.

Én norsktrener på hvert bord

Det er ikke bare enkelt, men Helge og de andre frivillige på Røde Kors-huset har samlet de lærevillige rundt en rekke bord i første og andre etasje. Det er én frivillig norsktrener på hvert bord.

– I tillegg har vi sørget for at det er minst én som kan litt engelsk, for det blir veldig vanskelig hvis vi kun må bruke fingerspråk, sier Helge.

Og det går unna. Han går gjennom alfabetet. Bokstav for bokstav. Helge peker og de 26 første bokstavene går som en drøm. Så stopper de opp og tar de tre siste i kor:

– Æ! Ø! Å! Etterpå går Helge gjennom klokken, som helt naturlig leder til tall. Det blir mange ord på kort tid, og de ukrainske flyktningene har store skrivebøker fulle av notater.

Ukrainere på norsktrening i Bergen
OVER 13.000 TIMER NORSK I ÅRET: Metodene er mange. Inger Marie Stein er en svært dreven norsktrener, som har vært frivillig i mange år. I et normalår byr Bergen Røde Kors på over 13.000 norsktreningstimer. I 2022 vil det bli mye mer.

Stor pågang

Norsktreningen til Røde Kors i Bergen er på ingen måte bare for ukrainere, men akkurat nå for tiden er det stor pågang fra denne gruppen. Det er ofte lang kø utenfor og det har hendt at ikke alle får plass.

Noen har med barna sine, og ved et av bordene sitter en gutt som ikke kan være mer enn rundt ti år og følger interessert med. På et annet bord sitter en ukrainsk småbarnmor og lærer norsk mens datteren og sønnen leker.

«I dag er det mandag,» har hun notert på perfekt norsk i kladdeboken.

– Norsktreningen vår var full fra før. Akkurat nå er pågangen så stor at vi øker fra seks til syv økter i uken. Da har vi faktisk et potensial til å nå 400 deltakere hver uke, og det kan hende vi må øke enda mer, sier Nora Børø, som har ledet norsktreningen til Bergen Røde Kors i flere år.

Fantastisk engasjement

Det fordrer selvfølgelig at flere melder seg som frivillige på mittrodekors.no. Det er det heldigvis mange som gjør.

– Akkurat nå har vi 70 frivillige og 30 nye på vei inn, sier Børø.

I et normalår leverer frivillige i Røde Kors norsktrening med opp til 15.000 besøk. Timene de legger ned tilsvarer hele syv årsverk. I 2022 blir det garantert mye mer på grunn av flyktningekrisen.

– Det er helt fantastisk å se engasjementet til bergenserne, sier Børø.

Imens er det blitt pause med kaffe og frukt på Røde Kors-huset. Det er slitsomt å konsentrere seg om å snakke et nytt språk lenge av gangen. Utenfor skinner solen, men alle er klare for en økt til etter en pust i bakken.

– Det er takknemligheten, gleden og fremgangen som driver oss. Og at vi får bidra til positiv integrering, sier frivillig norsktrener Trond Grytting.

Ukrainske flyktninger på norsktrening i Bergen
PÅ STRAK ARM: Ikke engang alfabetet er likt. Da sier det seg selv at det ikke er så lett å lære norsk når man kommer fra krigsrammede Ukraina. Men denne gjengen tar utfordringen på strak arm sammen med frivillig Helge Fagerlie Nilsen.

Norsktrening i Røde Kors

  • Norsktrening i Røde Kors er en møteplass hvor man øver på muntlig norsk.
  • Hovedmålet med Norsktrening i regi av Røde Kors er å fremme økt inkludering til arbeid og samfunnsliv.
  • Røde Kors Norsktrening er uformelle og sosiale treff i grupper. Deltakerne får mulighet til å praktisere norsk muntlig og øve på dagligtale.
  • Vanlige aktiviteter på norsktreningen er for eksempel å lese aviser, snakke om ulike tema, drive med rollespill og gå gjennom vanlige ord og uttrykk.
  • Aktiviteten fungerer godt som et supplement til ordinær norskundervisning.
  • For å bli frivillig norsktrener må man registrere seg på mittrodekors.no. Deretter vil vi ta kontakt, før man blir invitert til startkurs og intervju.
  • Bergen Røde Kors har norsktrening hver ukedag, enten på Røde Kors-huset ved Fløibanen, på Bergen offenlige bibliotek eller utendørs norsktrening som inkluderer tur.