Vi har alltid behov for nye frivillige i Bergen Røde Kors. Hos oss kan du engasjere deg i 40 ulike aktiviteter.
Bergen Røde Kors sitt arbeid retter seg mot barn, unge, eldre, migranter, innsatte og mennesker i vanskelige livssituasjoner. Vi har også eget hjelpekorps og jobber aktivt med beredskap.
Det første du må gjøre for å bli frivillig, er å registrere deg på Mitt Røde Kors.
Etter senest to virkedager får du en epost av oss med mer informasjon om hvordan du kan bli frivillig.
Alle som vil bli frivillig hos oss må ta et digitalt startkurs som gir grunnleggende kunnskaper om Røde Kors, førstehjelp og psykososial førstehjelp. Du kan ta kurset via denne lenken: Røde kors e-læring for nye frivillige
Lenken blir også sendt til deg i epost etter at du har registrert deg som frivillig.
Etter at du har gjennomført startkurset og meldt tilbake til oss hvilken aktivitet du ønsker å være frivillig i, blir du invitert til en samtale, et intervju eller et kurs for den aktiviteten du har valgt.
De fleste aktivitetene har egne kurs for å forberede deg på rollen som frivillig. Hvilke kurs du trenger og hvor ofte det holdes kurs, varierer fra aktivitet til aktivitet. Alle frivillige må ha kompetanse innen førstehjelp og psykososial førstehjelp. Du får invitasjon til kurs av oss.
Ofte stilte spørsmål om frivillighet
For å bli frivillig kreves det i utgangspunktet ikke annet enn at du er et medmenneske. Som frivillig får du innføring i Røde Kors' historie og verdier, i tillegg til opplæring i din aktivitet. Noen aktiviteter stiller strengere krav til den frivillige. For eksempel må alle som skal jobbe med barn og unge levere forenklet politiattest. Frivillige som jobber i fengsel eller med tidligere innsatte må ha plettfri vandelsattest. Årsaken til at vi ber om dette er for å ivareta våre deltakeres sikkerhet.
I utgangspunktet kan alle over 18 år bli frivillig i Bergen Røde Kors, men enkelte aktiviteter har høyere aldersgrense. Alle mellom 13-30 år kan bli medlem av Røde Kors Ungdom.
Vi har to «typer» aktiviteter: Gruppeaktivitet (for eksempel Leksehjelp, Døråpner, BARK) og såkalte én-til-én-koblinger (for eksempel Besøkstjeneste, Nettverk etter soning, Flyktningguide). I gruppeaktivitetene våre er det større forventning om ukentlig oppmøte enn i en koblingsaktivitet, hvor du avtaler med den du møter. Det er likevel et krav om regelmessige treff i koblingsaktiviteter og forutsigbarhet. I gruppeaktivitetene møter du som regel fast én dag i uken til et bestemt tidspunkt.
All opplæring og kommunikasjon i Bergen Røde Kors foregår i hovedsak på norsk. Du bør forstå og kunne gjøre deg forstått på norsk, men du trenger ikke ha norsk som morsmål. Om du holder på å lære deg norsk, kan det å være frivillig hos oss gi deg fin språkpraksis. Noen av våre aktiviteter tar inn frivillige som ikke snakker norsk, men dette er etter behov. Du må i så fall forstå engelsk.
Antall timer varierer med aktiviteten du er tilsluttet. Vanligvis må du forvente å bruke rundt åtte timer i måneden på å være frivillig i Bergen Røde Kors. I noen aktiviteter avtaler du tidspunktet selv, for eksempel Flyktningguide eller Besøkstjenesten. I andre aktiviteter blir du satt opp på vakt. Dette gjelder for eksempel samtaletilbudet Kors på halsen og Leksehjelp.
De fleste aktivitetene har frivillige lederroller hvor du kan få nyttig erfaring med koordinering, ledelse og motivasjon av frivillige. Dersom dette er et ønske, gi oss gjerne beskjed når du registrerer deg. Røde Kors arrangerer en rekke kurs.
Selvfølgelig! Det viktigste for oss er at du finner en aktivitet som passer for deg og som du kan trives med. Dersom du finner ut at valgt aktivitet ikke ble helt slik du hadde tenkt, hjelper vi deg gjerne med å finne noe annet. Ikke nøl med å gi beskjed til din kontaktperson dersom du har tanker om å gjøre noe annet.
Noen ganger kommer det uforutsette ting i veien for våre planer. Dersom du ønsker å utsette oppstart som frivillig, gir du oss bare beskjed om dette. Du kan likevel ta startkurs og kurs i førstehjelp og psykososial førstehjelp nå om du ønsker det.
Vi ønsker at våre frivillige starter med én aktivitet i begynnelsen. Da blir du kjent med organisasjonen og du gjennomfører de kursene alle nye frivillige skal ta. Dersom du ser at du har tid og overskudd til å engasjere deg i flere aktiviteter etter hvert, er det ingenting i veien for at du kan det. Gi beskjed til din kontaktperson som kan hjelpe med å sende deg videre til andre aktiviteter.
Startkurset må alle nye frivillige i Bergen Røde Kors gjennomføre, selv om du har tatt dette kurset et annet sted. Vi gir mye lokal informasjon om aktiviteter og retningslinjer som er spesielt for Bergen. Kurs i psykososial førstehjelp og førstehjelp trenger du ikke ta på nytt dersom du har tatt disse i løpet av de to siste årene.
Frivillige som vil kunne få et tillits- eller ansvarsforhold til personer under 18 år eller utviklingshemmede, må først vise en politiattest uten merknad til den som er ansvarlig for aktiviteten. Dette skal bidra til å sikre at barn, unge og utviklingshemmede er trygge i Bergen Røde Kors.
Det er politiets enhet for vandelskontroll og politiattester som behandler søknaden. De sender vanligvis attesten innen to uker. Politiattesten opplyser om seksualforbrytelser, narkotikalovbrudd, drap, menneskehandel, vold og ran. I utgangspunktet er forhold som er eldre enn tre år ikke med, men tidsbegrensningen gjelder blant annet ikke for seksuallovbrudd.
Den frivillige må vise frem attesten senest tre måneder etter at den ble utstedt. Røde Kors’ retningslinjer for de enkelte aktivitetene beskriver om de omfatter et tillits- eller ansvarsforhold til barn, unge eller utviklingshemmede. Dette kan for eksempel avhenge av hva slags ansvar den frivillige har, over hvor lang tid og hvor ofte.
Det går bra! Du kan få permisjon og pause fra aktivitet når du trenger det. Bare husk å informere den som er ansvarlig for aktiviteten. Gjerne i god tid.
Det går bra. Du kan få permisjon og pause fra aktivitet når du trenger det. Bare husk å informere den som er ansvarlig for aktiviteten. Gjerne i god tid.
Noen aktiviteter tar inn frivillige selv om det er kort tid til du skal dra. Dersom det er mindre enn tre-fire måneder, kan det hende vi ber deg om å vente til du er tilbake fra reisen. Du kan likevel ta startkurs, kurs i psykosial førstehjelp og førstehjelp allerede nå.
Vi har noen aktiviteter hvor du kan bidra i perioder eller innimellom. Dersom du liker å holde presentasjoner og/eller liker administrativt arbeid, kan du bli frivillig i ressursgruppe for mottak og opplæring av nye frivillige. Du bør ha god kjennskap til Røde Kors for å bli med i denne gruppen og du må ta startkurs, kurs i psykososial førstehjelp og førstehjelp som andre frivillige.
Mange frivillige har noe eller mye psykososial og førstehjelpskunnskap enten gjennom jobb eller utdannelse.
Vårt minimumskrav til førstehjelpskunnskaper er:
Kjeden som redder liv
Medisinsk nødtelefon
Undersøkelse og førstehjelp ved akutt sykdom
Hjerte-/lungeredning til voksne og barn
Fremmedlegemer i luftveiene hos voksne og barn
Førstehjelp ved trafikkulykker og dagliglivets ulykker
Vårt minimunskrav til kunnskaper i psykososial førstehjelp:
Forståelse for betydningen av psykososial førstehjelp i Røde Kors
Kunnskap om hvordan kriser, ulykker og katastrofer kan ramme
Kunnskap om betydningen av fysisk og psykisk nærvær i møte med berørte
Kunnskap om hvordan lytte oppmerksomt, med en aktiv og støttende holdning
Forståelse for hvordan en best kan møte berørtes ulike følelsesmessige reaksjoner
Kunnskap om hvordan bistå berørte med omsorg og praktisk hjelp
Dersom du har denne kunnskapen og har hatt repetisjon i løpet av det siste året, gir du oss beskjed om det, så kan vi sammen finne ut om du trenger våre kurs eller ikke.