Sjakkurs: Nils (14) spiller mot kursholder Ariza Hina (18) på Fellesverket i Bergen. Eks-sjakkpresident og daglig leder i Bergen Røde Kors, Morten L. Madsen, spiller i bakgrunnen. Vis bildetekst
Sjakkurs: Nils (14) spiller mot kursholder Ariza Hina (18) på Fellesverket i Bergen. Eks-sjakkpresident og daglig leder i Bergen Røde Kors, Morten L. Madsen, spiller i bakgrunnen.

«Nå går det i 1000 kilometer i timen oppi hodet her!»

Til vanlig er han daglig leder i Bergen Røde Kors. Denne uken tok Morten Lillestøl Madsen på seg frivilligrollen.

Anledningen var det siste tilskuddet på Fellesverkets rike meny for barn og ungdom i Bergen: Sjakkurs. Madsen har nemlig en nær fortid som sjakkpresident i Norge. Hver mandag fremover er det sjakkurs på ungdomshuset i regi av sjakkjendis Ariza Hina (18). Hun har konkurrert over hele verden og er sjakkekspert på TV 2 og NRK. 

– Vi skal ha mange konkurranser. Alle kan få spille mot meg. Vi skal ha lek og læring og masse premier, sier Ariza. 

«Jeg skal knuse Morten»

Det er begynnende høst utenfor. Litt grått, en tanke kaldt, nokså surt og temmelig vått. Innenfor dørene i Gågaten er det derimot fargerikt, hygge, trygghet og samhold som råder. 

Ja, og konkurranse, da. For sjakk er sjakk. Og noen skal vinne. 

– Jeg spilte mot Morten en gang jeg var innom her på Fellesverket, og tapte. Nå skal jeg øve litt meg, og så skal jeg knuse ham, sier Nils (14). 

Han har satt seg ned på motsatt side av brettet for Ariza og konkurrerer i hurtigsjakk. 

– Nå går det i 1000 kilometer i timen oppi hodet her, ler han. 

«Jeg tror jeg taper»

Fellesverket er et ungdomshus med en rekke aktiviteter hver uke, hele året. I forrige uke rommet det konserter, samtaler om fred og solidaritet, et T-skjortetrykkeri, maleverksteder, danseworkshop og Verdensdagen for psykisk helse. Anledningen var Bergen for alle-uken. 

Rundt 400 ungdommer deltok på de ulike tilbudene i Bergen for alle-uken i forrige uke. Trippelkonserten på torsdagen var et høydepunkt for mange. 

Nå er huset tilbake til «normalen», med fritidsklubb, gratis kafé, leksehjelp, lek og konflikthåndtering. I etasjene under spiller ungdommer bordtennis, biljard, fussball og arkadespill denne mandagen. Samtidig lærer frivillige Madsen bort sjakk til lærevillige ungdommer, sammen med Ariza og andre Røde Kors-frivillige. 

– Det er så streetsmarte folk her på Fellesverket at nå driver kompisen og forstyrrer meg mens jeg spiller mot han her, sier eks-sjakkpresidenten, og nikker mot motstanderen Anicet (14).

Det blir sjakk hver uke i hele høst. Og selv om man taper får man selvfølgelig lov til å komme tilbake. Det samme gjelder hvis man distraherer eller slår en tidligere sjakkpresident.

– Nå går tiden fort her. Jeg sliter, kunngjør Madsen. 

– Jeg tror jeg taper. 

Det blir sjakk-kurs på Fellesverket Bergen i Gågaten (Strandgaten 92) hver mandag klokken 17.00 fremover. Åpent og gratis for alle ungdommer fra 13-25 år.