Hvordan går man på do hvis vannet forsvinner, og hva er egentlig vitsen med jodtabletter?

Forfatter Egil Aslak Aursand Hagerup har gitt ut en humoristisk bok om egenberedskap. – Vi har ikke trengt å grave noen atombunker i hagen, forteller han.

Beredskap er et av Røde Kors’ viktigste områder. I år arrangeres Norges første «Egenberedskapsuke», i regi av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, mellom 28. oktober og 3. november. Røde Kors vil da bidra til å sette søkelys på egenberedskap i enda større grad enn normalt. 

I den anledning har vi slått av en prat med forfatter Egil Aslak Aursand Hagerup. For ham ble DSBs beredskapsbrosjyre en vekker, og nå har han skrevet boken «I tilfelle dommedag – enkel beredskap for vanlige folk».

– I fjor høst sendte DSB ut en beredskapsbrosjyre til alle husstander. Da så jeg at familien manglet omtrent alt vi trengte for å takle 72 timer innendørs uten strøm og vann. Altså, vi ville sikkert klart å overleve, men med to små barn i hus, ville det blitt noen spektakulært utrivelige døgn.

– Hvor lenge kan hermetikk eeegentlig ligge lagret?

Hagerup bestemte seg for å handle inn tingene på listen av anbefalte ting man bør ha i tilfelle en beredskapshendelse, men det var fortsatt så mange praktiske ting han lurte på, forteller han.

– Hvor lenge kan vann stå lagret, for eksempel? Hva er vitsen med jodtabletter? Jeg ville skjønne mer, så jeg selv kunne velge hva jeg synes jeg trengte. Ulempen med det var at det viste seg å kreve utrolig mye research. Så da bestemte jeg meg for å like gjerne skrive en bok. Det kunne jo være andre som lurte på de samme tingene som meg!

– Hvordan har det vært å samle stoff til boken?

– Svært tidkrevende, siden jeg har dykket til bunns i alle aspekter av 72-timers-beredskapen. For hvor lenge kan hermetikk eeegentlig ligge lagret? Hvordan løser du toaletthygiene innendørs, når du ikke har strøm og vann? Og hvor raskt blir forskjellige typer hjem nedkjølt dersom det er tjue minusgrader ute? I tillegg: Hvem spør du for å finne ut av sånne ting?

Det har vært et omfattende detektivarbeid, men han har fått mye hjelp av både DSB, Røde Kors, og alt fra direktorater til folk som har prepping som hobby, forklarer Hagerup.

Last ned beredskapsvettreglene her

– Men jeg må jo si at jeg også har kost meg med å finne alle funfactene og de praktiske tipsene som gjennomsyrer boka. Visste du at det finnes et hermetikkmuseum i Stavanger?

– Vi har ikke trengt å grave noen atombunker i hagen

Selv om Hagerup har lest seg opp på alle mulige kjipe ting som kan skje, har han likevel ikke blitt mer paranoid for dommedag, forsikrer forfatteren.

– Nå er jo tittelen litt humoristisk ment, siden myndighetene (heldigvis) ikke er bekymret for dommedag. Men ting som ligner dommedag har jeg nok blitt litt mer bevisst på at kan skje. Justis- og beredskapsdepartementet ser ut til å ha rett når de sier at klimaendringer, digitalisering og en mer politisk ustabil verden gjør krisesituasjoner mer sannsynlig.

Men på lokalt plan vet han nå at familien fint vil takle 72 timer uten strøm og vann, forteller Hagerup.

Er du interessert i beredskap? Les mer om vårt beredskapsarbeid her

– Vi har ikke trengt å grave noen atombunker i hagen. På det globale plan får jeg kanskje ikke påvirket like mye, men der får vi bare brette opp ermene og fortelle de som bestemmer at de må gjøre ting som gjør framtida fin og dommedagsfri.

– Har du inntrykk av at folk tar beredskap seriøst nok?

– Det virker som altfor mange tar for lett på det, og det viser også DSB sine undersøkelser. For eksempel: I 2018 hadde bare 35 prosent av befolkningen noen plan for hva de skulle gjøre ved et langvarig strømbrudd. Dette er et problem, og hele poenget med boka: Jeg håper den kan bidra til at veldig mange flere i Norge får en sunn egenberedskap.

For hvis folk har det de trenger, slipper vi at kriser blir unødvendig store, tror Hagerup.

– Da kan vi heller bruke de kreftene på dem som virkelig trenger det mest.

Vil du hjelpe i en krisesituasjon? Bli beredskapsvakt!