Kvinne og mann med blomster Vis bildetekst
– Jeg vet ikke hva jeg skal si nå. Jeg er helt tom for ord, sier Melaku Ayele Dessaleng. Etter 14 år takker han av som koordinator for Flyktningguiden i Bergen Røde Kors.

«Du er blitt en far for mange - eller i alle fall en bror»

– Jeg vet ikke hva jeg skal si nå. Jeg er helt tom for ord, sier Melaku Ayele Dessaleng. Etter 14 år takker han av som koordinator for Flyktningguiden i Bergen Røde Kors.

Nå skal han hjelpe innvandrere ut i arbeid gjennom Nora-prosjektet til NAV og Bergen Kommune.

– Jeg vet ikke hva NAV og Bergen Kommune har gjort for å fortjene deg, men de er heldige, sa seksjonsleder Thorbjørn Fosse i Hordaland Røde Kors.

– Du burde skrive bok

Fredag var det samling i Bergen Røde Kors sine lokaler i Småstrandgaten. Det ble en tårevåt seanse med rosende taler, kaker, blomster og lykkeønskninger.

– Vi startet opp med Flyktningeguiden for 15 år siden. Året etter kom Melaku. Da var det 15 koblinger mellom flyktninger og guider. Du, Melaku, har til enhver tid hatt 75 aktive koblinger - totalt over 1000, sa daglig leder i Bergen Røde Kors, Marian Guddal Hansen.

Hun roste Melaku for alltid å være imøtekommende, smilende, ydmyk og takknemlig.

– Samtidig har du hatt en tydelig oppdragerrolle. Du er blitt en far for mange, eller i alle fall en bror. Din innstilling og dine verdier skinner så godt gjennom. Du lever det ut hver eneste dag gjennom arbeidet her i Røde Kors. Du har så mange gripende historier å fortelle. Du burde skrive en bok, sa Marian.

– Jeg skal ta med meg alt videre

Melaku selv var mest takknemlig på sin siste arbeidsdag i Bergen Røde Kors.

– Jeg er så glad for måten dere har tatt imot meg i alle disse årene. Jeg er så heldig som har hatt så gode kolleger. Alt det dere sier om meg i dag … Jeg vet ikke om det stemmer! Jeg har bare gjort det jeg må gjøre. Dere har alltid tatt vare på meg på en omsorgsfull måte. Dere har aldri sviktet meg. Jeg har lært mye og fått utvikle meg. Jeg skal ta alt med meg videre, sa Melaku.

– At du skal slutte i Røde Kors er nesten ikke til å tro. Jeg vil på vegne av styret i Bergen og meg selv takke deg. Du er nesten blitt en institusjon i Bergen Røde Kors med den jobben du har gjort, sier styreleder Monica Håkansson, og legger til:

– Over tusen stykker har blitt kjent med Bergen og Norge og tatt inn i fellesskapet takket være deg. Det er en utrolig viktig jobb du har gjort.