Leteaksjon i Åsane Vis bildetekst
Frivillige på leteaksjon i Åsane. Foto: Einar Irjan Ananiassen

Røde Kors reagerer kraftig på kutt til frivilligheten

Røde Kors er svært skuffet over at regjeringspartiene på Stortinget har bestemt seg for å kutte i momskompensasjonen for frivillige organisasjoner.

Regjeringspartiene Høyre, Venstre, KrF og Frp på Stortinget ble onsdag enig om å kutte 15 millioner kroner i den foreslåtte potten til momskompensasjon til frivillige organisasjoner i statsbudsjettet for 2020. Dette rammer både idrettslag, korps, speidergrupper og den frivillige redningstjenesten.

For Røde Kors sine 278 lokale hjelpekorps, kan kuttene føre til at det blir for dyrt å fornye viktig materiell som for eksempel GPS-utstyr, snøskutere, ambulanser eller hjertestartere.

– Det overrasker oss stort at regjeringspartiene på Stortinget kutter i midler til frivilligheten. Lokale hjelpekorps som investerer i viktig materiell og utstyr som brukes i livreddende redningsoppdrag, må med dette betale en høyere avgift til staten for dette utstyret. Vi snakker her om frivillige som går i minus for å utføre gratis redning på vegne av samfunnet, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

– Frivillige i Hordaland Røde Kors legger ned flere tusen timer gratis arbeid hvert år

– Jeg er særdeles skuffet over regjeringens kutt i momskompensasjonen. Frivillige i Hordaland Røde Kors legger ned flere tusen timer gratis arbeid for andre hvert år. Redningstjenesten er en særlig kostbar aktivitet, sier distriktsleder i Hordaland Røde Kors, Bjørn Arild Fjeldsbø.

Det kreves stadig mer investeringer for å kunne levere god kvalitet og en trygg redningstjeneste, forklarer distriktslederen.

– De frivillige finansierer altså deler av redningstjenesten med vaffelsalg. De frivillige stiller opp der hvor staten selv ikke har utstyr, kompetanse og personell til å drive redning. Da blir det helt feil av staten å kreve enda mer moms for at vi skal bidra med løsninger på felt hvor staten har ansvar, men ikke kan utføre oppgaven selv, mener Fjeldsbø.

Den frivillige innsatsen i Norge hadde tilsvart 75,5 milliarder kroner i lønnskostnader

Statistisk sentralbyrå kom torsdag med helt nye tall som viser at den massive innsatsen frivillige i Norge gjør gratis hadde tilsvart 75,5 milliarder kroner i lønnskostnader. Røde Kors mener det med disse tallene som bakteppe er umusikalsk å kutte i momskompensasjonen til frivilligheten.

– Frivilliges arbeid i Norge utgjør i arbeidstid over 142.000 ubetalte årsverk. Da fremstår det som smålig å ta et steg tilbake på veien mot full momskompensasjon, sier Apeland.

Røde Kors forventer at regjeringspartiene arbeider for opptrappingsplanen Frivillighet Norge har presentert for full momskompensasjon og lovfester den.

– Når mantraet de siste årene har vært at Norge ikke hadde gått rundt uten de frivillige organisasjonene, mener vi politikerne må gjøre ord til handling og sørge for full momskompensasjon. Dette hadde vi ikke ventet, sier Apeland.

For mer informasjon, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99