Fra en skredøvelse under Finsekurset i 2012. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Røde Kors advarer mot høy skredfare

Store snømengder kombinert med dårlig vær gjør at hjelpekorpsene i Hordaland oppfordrer alle som skal ut på ski til å følge fjellvettreglene og ha med riktig utstyr.

Røde Kors oppfordrer ikke folk til å holde seg unna fjellet i vinterferien, selv om det er røffe forhold nå. Men leder for skredgruppen til Hordaland Røde Kors Hjelpekorps, Olav Standal Tangen, oppfordrer alle til å ta trygge veivalg i fjellet.

– Det er særdeles krevende værforhold. Da er det lurt å velge litt enklere terreng. Det er viktig å alltid holde seg oppdatert på lokale skredvarsler, holde god avstand til skredfarlig terreng og å ha med spade, søkestang og sender/mottaker (skredsøker).

Husk fjellvettreglene

– Jeg oppfordrer alle til å ta en grundig kikk på fjellvettreglene. Forholder man seg til disse, så har man et godt utgangspunkt for en trygg skitur, sier lederen for skredgruppen til Røde Kors.

Standal Tangen oppfordrer også alle til å se på «snøskredskolen» på varsom.no. Da lærer man litt om hvordan man kan hindre at man blir tatt av skred, og hva man skal gjøre dersom folk har blitt begravd i snøen.

Bildet viser Olav Standal Tangen i Røde Kors-uniform.
Leder for skredgruppen til Hordaland Røde Kors Hjelpekorps, Olav Standal Tangen, oppfordrer alle til å ta trygge veivalg i fjellet. Foto: Røde Kors

– Selv om det er tøffe forhold er det mulig å ha trygge og kjekke opplevelser i vinterfjellet. Det viktigste er at man ikke tar unødvendige sjanser, understreker han.

En lang natt for hjelpekorpset

Natt til søndag rykket Hjelpekorpset ut da et tog kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen. Mannskapet var på plass kl. 01:55, og etter tre timers graving var toget løs.

– Det var en sliten gjeng som kom tilbake i morgentimene, forteller Bjørn Arild Fjeldsbø, distriktsleder Hordaland Røde Kors.

Fjeldsbø er også fagleder for Finsekurset. Det er et kurs i snøskredhåndtering som gjengen fra Hjelpekorpset tilfeldigvis deltok på denne helgen, og som fortsetter denne uken.

For flere kommentarer, kontakt Olav Standal Tangen +47 900 58 868