Røde Kors-delegat Nina Solvår Sælen deler ut mat til flyktninger i flyktningleiren utenfor Nikosia på Kypros. Vis bildetekst
Røde Kors-delegat Nina Solvår Sælen deler ut mat til flyktninger i flyktningleiren utenfor Nikosia på Kypros i 2019

Unntakstilstand på Kypros

– Jeg tror ikke folk i Norge er klar over at det kommer migranter til øyen, eller at antallet er så stort.

En seks år gammel jente med store øyne griper Røde Kors-delegaten hardt i hånden og ser spørrende opp på henne. Nina Solvår Sælen står i flyktningleiren utenfor Nikosia på Kypros, hvor over 150 migranter oppholdt seg. Flyktningsituasjonen har blitt en stor utfordring på øyen i Middelhavet. 

– Hva har denne lille jenten opplevd og vært gjennom på sin reise frem til denne leiren? Spørsmålene som svirret rund i hodet var mange, men det kom ingen svar, forteller Sælen.

Hordaland Røde Kors samarbeider med Kypros Røde Kors, og de siste årene har vi bidratt med hundrevis av nødhjelpspakker for å gi flyktninger det mest nødvendige de trenger når de kommer i land. 

Delegater fra Hordaland Røde Kors deler ut mat i flyktningleiren.

– De fleste kommer fra Syria, men det har vært en stor økning av andre nasjonaliteter, spesielt fra afrikanske land. Kypros har mottatt mange migranter de senere årene, og utallige har ankommet med båt, forteller Sælen.

Unntakstilstand

Det er erklært unntakstilstand på Kypros. Nå kommer det over 700 flyktninger til den vesle øystaten hver måned.

Kapasiteten til å ta imot flyktninger er sprengt. Etter lettelse i koronarestriksjonene har antall flyktniger økt dramatisk og ikke alle flyktninger kommer inn i leirene. Kypros Røde Kors er nå i praksis tom for penger, nesten tom for basisvarer og de får så å si ingen hjelp fra myndighetene.

- Fortvilte voksne og barn ankommer Kypros, på flukt fra krig og utrygghet. De fleste ankommer uten bagasje over grensen, hvor de blir tatt hånd om av politiet og ført til flyktningleiren utenfor Nikosia. Der oppholder de seg fra et par dager til to uker. De må gjennom helsesjekk, registrering og kartlegging av hvordan veien videre skal bli, forteller Sælen.

Bildet viser et telt i flyktningleiren.

Situasjonen er krevende og utfordrende for Kypros Røde Kors, som bruker alle sine ressurser på å hjelpe disse menneskene, forklarer Sælen. Da hun i 2019 besøkte øyen sammen med andre utsendte fra Hordaland Røde Kors, gjorde menneskene i flyktningleiren inntrykk på henne.

– Det var meget sterkt å besøke flyktningleiren. Det var over 150 mennesker i leiren, og de var kommet til et sted de endelig kunne føle trygghet. Men de lever fortsatt med sine traumer, savn, usikkerhet og redsel. Det var ingen god følelse å se usikkerheten og redselen i ansiktene deres da vi kom inn i leiren.

– Noen hadde ennå ikke fått klær

Det var mange av flyktningene i leiren som uttrykte hvor glade de var for å kunne sove om natten, uten frykt for å våkne med et våpen rettet mot seg, forteller Røde Kors-delegaten.

Teltene, feltsengene, lukten av svette og skitne klær kommer hun heller aldri til å glemme.

– De hadde fått nødhjelpspakker, men noen hadde klær som var for store, andre hadde klær som var for små. Noen hadde ennå ikke fått klær, men kun et teppe som ble brukt som skjørt, fordi det manglet rett størrelse til dem. De hadde alle tilgang til dusj, men de måtte ta på seg de samme klærne igjen etterpå.

Bildet viser portene inn til flyktningleiren.

Sælen husker blant annet et møte med en ung gutt som manglet tre tær, men som var takknemlig for å være i trygghet.

– Han hadde det bra nå, sa han.

Det var flere i leiren som ville at de besøkende fra Hordaland Røde Kors skulle ta dem med seg hjem til Norge.

– Da er det både tungt og vondt å måtte forklare til dem at det er umulig, og samtidig vite at de som er kommet til Kypros ikke kommer seg videre. De er kommet til et land utenfor Schengen, og deres endestopp er her.

– Det er stor mangel på klær og sko, spesielt barnesko

Flyktningene som fortsatt tar reisen med båt er ofte våte og kalde når de ankommer, uten sko og med lite klær på kroppen.

Kypros Røde Kors har med hjelp av Hordaland Røde Kors sin nødhjelpspakkeaksjon kjøpt inn noe av det som trengs for å hjelpe disse menneskene når de ankommer. Pakkene inneholder blant annet klær, fottøy, hygieneartikler, bleier, solkrem, barnemat og morsmelktillegg.

Alexa fra Kypros Røde Kors viser frem sko som deles ut til flyktninger.

I nødhjelpslageret i flyktningleiren er ting sortert etter alder og kjønn. Her ser vi en hylle med diverse fottøy, noe flere av migrantene mangler når de kommer i land. 

– Det blir laget pakker som passer for babyer, barn, kvinner og menn i ulike størrelser. Under vårt besøk i leiren så vi at det nå er stor mangel på nødvendige ting som klær og sko, spesielt barnesko.

Nå som mengden migranter øker, klarer ikke Kypros Røde Kors å hjelpe alle.

– Derfor er det viktig at vi gjennom årets nødhjelpspakkeaksjon kan bidra til å skaffe flere pakker, og gjennom dette vise vår medmenneskelighet og omsorg for de som ankommer, mener Sælen.

Aldri før vært så glad for å eie et norsk pass

– Tror du folk hjemme i Norge er klar over hva som foregår på Kypros?

– Kypros er kjent som en populær ferieøy for både unge og eldre. Jeg tror ikke folk er klar over at det kommer migranter til øyen, eller at antallet er så stort. Det er nok få av dem som ferierer på Kypros som vet hva som skjuler seg bak turistfasadene, sier delegaten.

Sælen forteller at det var merkelig å høre portene til leiren lukkes bak seg, vel vitende om at de på innsiden ikke fikk lov til å forlate leiren slik som henne. Hun sier at da besøket i flyktningleiren var over, sto hun igjen med en merkelig følelse, som vil ta lang tid å fordøye.

– Det å kunne gå ut gjennom de store jernportene med piggtråd på toppen, og høre portene lukkes bak seg og vite at man er fri til å gjøre det man vil, det kan nesten ikke beskrives med ord, det må oppleves. Aldri før har jeg vært så glad for å eie et norsk pass, det må være det mest verdifulle dokumentet man kan ha.