Alexander på Kokstad Vis bildetekst
Aleksander Mikhalev er en av de frivillige ved familie- og aktivitetsrommet for ukrainske flyktninger

Over 2000 frivillighetstimer på Kokstad!

Røde Kors har siden mars hatt et familie- og aktivitetsrom for ukrainske flyktninger på hotell Scandic Kokstad ved Bergen lufthavn. I august passerte vi 2000 frivillighetstimer på stedet!

Ukrainerne bor på hotellet i 2 -7 dager mens de pre-registreres og går gjennom asylintervjuet med politiet, før de drar videre til asylmottak.

De er på slutten av en lang og slitsom fluktfase når de kommer til Kokstad. Mange trenger ro og hvile, adspredelse, eller et klesskift. I familie- og aktivitetsrommet kan barn derfor leke, spille, tegne og perle. De voksne kan sitte ned med en kopp te, samtale med hverandre og våre frivillige, eller få hygieneartikler og klær etter behov.

Lek og tegning bidrar til en tryggere hverdag for de ukrainske barna på Kokstad.
Lek og tegning bidrar til en tryggere hverdag for de ukrainske barna på Kokstad.

Anne er en av de frivillige som har gjort en betydelig innsats på Kokstad. Hun sier at det er flere som forteller om hva de har opplevd før de flyktet fra Ukraine.

- Noen forteller om at hjemstedet ble bombet og familiemedlememmer ble drept, mens andre viser bilder av det som en gang var et hjem. Kvinner som har kommet alene med barn forteller om ektemenn og fedre som er igjen for å kjempe, og foreldre som ikke orket å dra noen steder», sier Røde Kors frivillige Anne.

I de mest hektiske periodene har Røde Kors hatt opptil tre skift per dag med tre-fire frivillige per skift, og i slutten av august hadde Røde Kors-frivillige lagt ned over 2000 timer på stedet! I tillegg til flotte og erfarne frivillige fra lokalforeningene i og rundt Bergen, har 21 nye språkfrivillige som behersker ukrainsk og russisk, vært i aksjon. En av disse er Alexander. På spørsmål om hvorfor han vil være språkfrivillig og hvilke tanker han gjør seg om oppdraget, sier han:

- Krig er forferdelig for oss alle. Men det er mest forferdelig for de som kommer fra krigsområdet og trenger støtte. Jeg er glad for at jeg kan støtte ukrainerne og prøve å gjøre livet deres litt enklere og komfortabelt. Det er den beste motivasjonen for meg.

Han sier videre at han at Røde Kors-oppdraget på Kokstad er svært viktig for ukrainske flyktninger.

- Jeg ser det hver dag når jeg er på vakt der. Det er også veldig viktig at Røde Kors legger stor vekt på språkassistenter. Basert på min erfaring kan maks 20 % av flyktningene snakke og forstå engelsk, mens alle snakker flytende russisk eller ukrainsk. Noen ganger kommer flyktninger bare for en liten samtale, og dette er veldig viktig for dem. Det er også veldig bra at vi har et lekerom for barn. Dette er veldig populært og noe flyktningene setter pris på. Jeg er glad for å være Røde Kors frivillig der!

Hordaland Røde Kors ønsker å takke alle som bidrar til dette svært viktige frivilligarbeidet. Dere gjør en innsats som er av stor betydning for folk som virkelig trenger vår innsats.