1600x720,-Birger-Rye

Birger (49) overlevde hjertestans: – Jeg er et levende bevis på at førstehjelp funker

Han var blant Norges beste veteraner i terrengsykling, og trente to ganger daglig. Under et sykkelritt i fjor fikk han plutselig hjertestans. – Jeg er veldig takknemlig for at folk kunne førstehjelp.

På en kafé på Nesttun sitter Birger Rye og drikker kaffe sammen med konen sin, May-Britt Vik. De har sagt seg villige til å fortelle om opplevelsen som endret livet deres. 

Trebarnsfaren fra Fana er lidenskapelig opptatt av trening, spesielt sykling. Tidligere fikk han inn to treningsøkter hver dag, frem og tilbake til jobben hos Equinor.

– Birger stod opp klokken seks hver dag for å trene, forteller konen hans.

Han er en rutinert konkurranserytter, og har vært i norgestoppen i terrengsykling. For ham var sykkelritt dagligkost, en hobby. Han la ned rundt 600 treningstimer i året, hvert år.

Men da han konkurrerte under Fana 3 Dagers – et av Norges største sykkelritt for aldersbestemte ryttere – i juni i fjor, fikk han hjertestans under en etappe på Osterøy. Det året hadde han allerede syklet 8650 kilometer, før hjertet fikk nok.

– Å oppleve dette ble en veldig stor endring i livet. Alt som man synes er kjekt, må man legge på is, sier Rye.

Røde Kors var på vakt i nærheten

Tilfeldighetene skulle ha det til at Rye kollapset kun noen få hundre meter fra plassen hvor Osterøy Røde Kors Hjelpekorps, representert ved Laila Marlen Blix og Silje Kleppe, hadde sanitetsvakt den dagen. Selv husker han ikke noe fra selve hendelsen.

– Det er helt borte, helt svart. Jeg vet bare det jeg har blitt fortalt om den dagen i etterkant, forklarer Rye.

Det var sykkelkameratene hans som først gikk i gang med førstehjelp, i form av hjerte-lunge-redning (HLR). Så ble Røde Kors-personellet varslet.

På Røde Kors-huset på Osterøy øver Silje og Laila på førstehjelp.
På Røde Kors-huset på Osterøy fortsetter de to hjelpekorpserne Laila Marlen Blix (t.v) og Silje Kleppe å trene på førstehjelp.

– Det hadde vært en rolig dag frem til da. Vi hadde så langt bare behandlet et skrubbsår. Plutselig kom en av arrangørene inn til oss og fortalte at det var en som hadde kollapset. Det var jo veldig hell i uhell at det skjedde to hundre meter fra der vi hadde utstyret vårt, sier Blix.

Hun og Kleppe hadde mye trening på førstehjelp bak seg, og var trygge på hverandre. Alle kurs i Røde Kors hadde de to tatt sammen.

– Vi så på hverandre og visste akkurat hva vi skulle gjøre. Det var veldig spesielt. Silje hentet utstyr og jeg sprang ned mot hendelsen.

HLR og hjertestarter ble redningen

Da Blix kom frem, var det mange andre syklister som hadde stoppet opp. Flere av dem var i sjokk. Det første hun spurte om, var om noen hadde ringt akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK). Det var det ingen som hadde gjort – så da ringte hun 113 mens flere av syklistene hjalp til med HLR.

– De gjennomførte kompresjoner og innblåsinger mens jeg stod og knipset takten og fikk kontakt med AMK. De veiledet oss videre, og de kontaktet luftambulansen og brannvesenet. Så kom Silje med hjertestarteren. Da tok hun kommandoen og fikk av pasienten skjorten og koblet på hjertestarteren.

Da det var tid for skanning, måtte Blix være litt streng for å få folkene rundt til å holde avstand, husker hun.

– Da det var gjort, fikk vi beskjed fra hjertestarteren om at sjokk anbefales. Jeg husker at jeg fikk en liten støkk i meg da, og tenkte «shit, dette er the real deal». Så da måtte vi passe på at ingen var borti ham mens Silje ga sjokket.

Da kom det mye lyd fra pasienten, forteller hun.

– Vi fikk ikke skikkelig kontakt med ham, men plutselig gikk øynene hans opp. Da var det veldig betryggende å ha AMK på telefonen. De ga oss beskjed om å fortsette HLR.

På Røde Kors-huset på Osterøy fortsetter de to hjelpekorpserne Laila Marlen Blix (t.v) og Silje Kleppe å trene på førstehjelp.
Bruk av hjertestarter er en grunnleggende del av førstehjelpstrening.

Etter hvert kom ambulanse og luftambulanse til stedet.

– De overtok pasienten og fortsatte arbeidet uten oss. Da ble jo våre oppgaver litt annerledes, og vi gikk fra førstehjelp til å måtte holde folk vekke. Det var mye skriking blant folk, og det kom lyder fra pasienten, forteller Blix.

– Det var en veldig annerledes opplevelse enn det jeg hadde sett for meg at en hjertestans skulle være.

De to hjelpekorpserne fikk snakket med dem som hadde vært vitne til hendelsen, og han som hadde hjulpet til med HLR.

– Folk var i sjokk, minnes hun.

Det verste var ventetiden i etterkant

Brannvesenet og ambulansepersonellet holdt en debrief for de involverte etter at Rye hadde blitt fløyet til Haukeland.

– De fortalte oss at jobben som hadde blitt gjort av de involverte hadde vært kjempeviktig, men at tilstanden til pasienten var kritisk og at de ikke hadde noen mulighet til å forutsi hvordan det kom til å ende.

Da det hele var over og utstyret pakket sammen, var det verste å gå og vente på informasjon om hvordan det hadde gått med Rye på sykehuset, forteller de to hjelpekorpserne. Blix forklarer det som at hun gikk i et slags vakuum og ikke klarte å tenke på så mye annet i dagene etter hendelsen.

– Jeg gikk veldig ofte gjennom hendelsesforløpet i hodet mitt, forteller hun.

– For meg var det veldig opp og ned de to dagene før vi fikk vite noe om utfallet. Jeg lurte mye på hvordan det gikk med ham, sier Kleppe.

Så videreformidlet arrangøren av sykkelrittet informasjon til de to fra Røde Kors om at det gikk bra med Rye.

– E-posten kom et par dager senere, og vi fikk vite at han hadde det tilsynelatende bra – det ga oss en ganske syk følelse. Vi ble veldig glade. Det er veldig spesielt å vite at vi har vært med å bidra til det, å vite at uten hjertestarteren hadde det mest sannsynlig ikke gått bra, sier Blix.

– Jeg sitter her takket være førstehjelp

Rye har jobbet offshore i mange år, og han har dermed fått god opplæring i førstehjelp. Han er glad for at det var folk til stede under sykkelrittet som kunne hjelpe ham da han selv trengte det. Nå oppfordrer han alle til å lære seg førstehjelp.

– Det er jo bare å dra på kurs og skaffe seg den kunnskapen, sier Rye.

– Jeg sitter her takket være den. Jeg er et levende bevis på at førstehjelp funker, legger han til.

Birger Rye på seierspallen under Helterittet. Nå har han lagt konkurransesyklingen på hyllen, men holder seg fortsatt aktiv og går på turer i fjellet. Foto: privat
Birger Rye på seierspallen under Helterittet. Nå har han lagt konkurransesyklingen på hyllen, men holder seg fortsatt aktiv og går på turer i fjellet. Foto: privat

Da sykkelentusiasten våknet etter kollapsen i sykkelfeltet, kjente han det godt i brystkassen, husker han. Det gjelder nemlig å ta i når man utfører HLR.

– Jeg var veldig takknemlig for å kjenne det i brystkassen. Det var en smerte som viste meg at folk brydde seg om meg.

Har kjøpt egen hjertestarter

Han tror flere trenger å få vite om realitetene rundt hjertestans.

– Jeg tror det er viktig å få folk til å innse at hjertestanser er ganske vanlige, og at det derfor er viktig å ha kunnskap om livreddende førstehjelp. De er så flinke på Haukeland, så om du klarer å hjelpe noen med én gang de faller om, kan du faktisk hjelpe noen å overleve. Men det gjelder å komme raskt i gang.

I etterkant har Rye gått til innkjøp av en egen hjertestarter. Den har han og konen alltid med seg på tur – han lar seg nemlig ikke stoppe, og er kommet i gang med treningen og friluftslivet igjen.

– Det er veldig individuelt å komme tilbake i trening igjen etter en hjertestans. For min del går det opp og ned. Jeg har vært på mange stresstester hos Haukeland. Jeg er temmelig sikker på at jeg er Norges mest testede mann på akkurat det feltet, sier Rye og ler.