Saltdal Røde Kors Omsorg sin julefest ble vellykket, og barna fikk blant annet lage julepynt. Vis bildetekst
Pepperkakehjerter og julepynt var en av aktivitetene på julefesten. Foto: Siw Elin Øyen/Saltdal Røde Kors Omsorg.

Varm og inkluderende julefest

Med midler fra Gjensidigestiftelsen kunne Saltdal Røde Kors Omsorg invitere til ei hyggelig førjulsstund for små og store på Rognan. Dette er en av de frivilliges beretning fra festen.

Målet vårt var å lage en raus, varm og inkluderende julefest for familier, men hvor hovedfokuset lå på gode opplevelser for barna. Da gjestene ankom var bordene dekket med røde duker, levende lys i røde lysglass, mandariner, pepperkaker, twist og godis. Deilig julegrøt putret på ovnen, og julevaflene var under steking. Juletreet og julemusikk var også på plass.

Juleprinsessen

Den første gjesten som kommer er «Shukri». Hun er 10 år, og har bodd i Norge i flere år allerede. Håret er nyflettet, øynene gnistrer og smilet er så stort så stort. Hun har på rosa prinsessekjole og er bare så uendelig vakker. Hun forteller at hun har fått lov å gå i forveien, hun klarte ikke å vente lengre, hun har gledet seg hele dagen. Hun tar et par piruetter så rosa tyll flagrer før hun vender blikket mot to bord som bugner av utstyr til juleverksted. Blikket låser seg på bordet med store nybakte pepperkakehjerter. Har du lyst å pynte? Hun nikker ivrig, tar meg i hånden og drar meg med. Hun får et stort hjerte med rødt silkebånd, melistuber og et fat med godteri. Shukri blir sittende og se litt usikkert på det hele, så hvisker hun: Dette er min føste gang, jeg vet ikke hvordan… Sammen pynter vi det første hjertet, og når jeg er bortom bordet 10 minutter senere er hun igang med hjerte nummer fire. Jenta er et stort smil, øynene stråler og munnen er full av skumnisser. Et godt juleminne er skapt.

2017 - Saltdal Oms - en helt vanlig jul - hjerter pyntes
Barna syns det var stor stas å pynte pepperkakehjerter! Foto: Siw Elin Øyen/Saltdal Røde Kors Omsorg.

Julefest vs karatetrening

Kadir og Ahmed er begge 12 år. De kommer susende inn døra, litt støyende og tøffe,  ikledd hvite karateklær. Begge guttene kommer fra familier som har blitt bosatt i kommunen i løpet av høsten. Familiene våre kommer snart, men vi, vi blir bare en halvtime, vi vil heller på karatetrening vi, sier guttene litt bryskt og ber meg si fra når klokken er halv seks og de må gå. Klokken halv seks finner jeg guttene ved juleverkstedbordet, det lages herlige superhelt-pepperkakehjerter og nisser med skjegg og kapper. Åhhh tror du pliiiiiis vi bare kan være her likevel??? Spør guttene gjennom en sky av glitter og melis. Og selvsagt kunne de det :-) Og jeg lover at det var et vakkert syn der tøffe karategutter med glitrende øyne gikk rundt juletreet, og også traff julenissen for første gang!

Lynkurs i nissing

Ahmad er 23, syrer og frivillig i Røde Kors. Han er alltid klar til å hjelpe og meldte seg på stående fot som nisse. Og for en nisse! Helt uten anelse om hva en norsk tradisjonell nisse bidrar med på julefester nisset han med en iver og en glede som smeltet hjerter og frembrakte mye latter. Han tok i mot og hilste på barna når de kom, det var lov å dra litt i skjegget og snike litt, og han stilte velvillig opp på selfier. Før jultregangen fikk han et lite lynkurs i norsk juletradisjon: Mot slutten av juletregangen synges På låven sitter nissen , og da er det at nissefar skal gjøre sin entre. Ok, hm, dette er ny informasjon for meg sier nissen og ler godt i skjegget. Men allerede på andre vers av Musevisa kommer nissen dundrende frem til barnas store begeistring, og til de frivilliges latter. Nissefar var like ivrig som barna og klarte ikke å vente lengre han heller :-)

 

2017 - Saltdal Oms - en helt vanlig jul - juletre
Nissen delte ut gaver til alle barna, noe som var svært populært. Nissen syns selv det var stas å ha en så hyggelig jobb! Foto: Siw Elin Øyen/Saltdal Røde Kors Omsorg.

 

Stor takk

På vegne av barn, foresatte og frivillige vil vi i Saltdal Røde Kors Omsorg takke Gjensidigestiftelsen for mulighet til å lage i stand dette arrangementet. Vi håper på gjentakelse til neste år.

2017 - Saltdal Oms - en helt vanlig jul - vafler lages
De frivillige skal ha en stor takk for god planlegging og gjennomføring. Ahmad og Marit i kjøkkentjenesten sørget for at vafler og grøt sto på bordet. Foto: Siw Elin Øyen/Saltdal Røde Kors Omsorg.

 

På vegne av de frivillige, 

Siw Elin Øyen, frivillig i Saltdal Røde Kors Omsorg