- Jeg er glad vi lyktes i å redde han

På lille nyttårsaften fikk Kjetil Korsvoll og Vemund Kompen fra Etnedal Røde Kors Hjelpekorps, erfare hvor viktig det er å være klare til å hjelpe når uhellet er ute.

På toppen av Spåtind i Synnfjell sto det er en uheldig skiløper som trengte hjelp i uværet. Heltemodig innsats fra Korsvoll og Kompen sørget for at skiløperen kom uskadd fra skrekkopplevelsen.

Risikabelt oppdrag

Meldingen om at noen trengte hjelp, gikk ut til flere lokalforeninger, men flere måtte gi opp i forsøket på å komme seg til fjelltoppen, fordi uværet gjorde det for risikabelt og uforsvarlig.

Sikten var elendig, men Korsvoll og Kompen hadde kjørt ruta før en rekke ganger, og kjørte etter GPS. Skiløperen sto ved antennemasta. Etter en lang og krevende tur kom de to hjelpekorpserne fram til skiløperen. De bestemte seg for å ta seg inn i en hytte som Heimevernet eier like ved masta. Avstanden mellom masta og hytta er 30 meter, men det var likevel umulig å se hytta fra der skiløperen sto. Korsvoll forteller at skiløperen var kald og sliten og at han hadde begynt å miste håpet etter å ha stått ved masta i 5-6 timer i uværet.

Kjetil Korsvoll som deltok på redningsaksjon
Kjetil Korsvoll fra Etnedal Røde Kors som deltok på redningsaksjon.

Overnatting

Det ble raskt klart at de tre måtte tilbringe natta i hytta. Korsvoll forteller at de ga skiløperen mat og varmt drikke og at han sovnet. Korsvoll og Kompen holdt seg våkne og var fyringsvakter.

Skiløperen i 20-årene vil være anonym, men understreker at han er veldig takknemlig for hjelpen han fikk.

- Jeg er uendelig takknemlig for den hjelpen jeg fikk og jeg føler meg samtidig dum som tok en så stor risiko.  Fra nå skal alle mine pantekroner gå til Røde Kors, sier mannen i 20-årene. 

Tre menn i koie på fjellet
Her tilbragte de tre mennene natta, fordi uværet gjorde det vanskelig å kjøre hjem fra redningsoppdraget.

- Dette ble en redningsaksjon i god Røde Kors-ånd hvor vi lyktes i å hjelpe noen. Jeg er stolt over at vi ikke ga opp, og glad for at dette gikk så fint, sier Korsvoll som vil understreke at det var mange flere enn han og Kompen som deltok i redningsaksjonen.