DSC02052

Godbiter på rekke og rad

Det er full aktivitet i loppisen hos Nordre Land Røde Kors. Fem rødkledde, frivillige har nettopp åpnet butikken for dagen og kundene har allerede begynt å komme.

- Velkommen inn til loppisen, sier en blid Anitha Haugom.

Hun er aktivitetsleder i butikken. Rundt henne er det fem andre damer og en mann som vasker, legger frem nye lopper, tar imot lopper på bakrommet og skravler og ler. Et nydelig servise er nettopp kommet inn. Det diskuteres frem og tilbake om prisen. Det blir 300 for hele serviset. Billigere får det du det trolig ikke.

- Vi er opptatt av at alle skal kunne komme hit og råd til å kjøpe noe, sier Haugom.

 

Nordre Land Røde Kors Loppis ligger midt i sentrum i Dokka, og det er mange som kommer innom. I tillegg er det flere som har lagt inn ønsker om bestemte varer. De gule post it-lappene tas godt vare på, og hvis det som kunden ønsker seg kommer inn, ringes kunden med en gang.

Aktiv i seks år

- Det gir meg så mye å være her og jeg tror at man med alderen setter enda mer pris på å hjelpe andre. Det sosiale har også mye å si. Vi er en gjeng som har det fint sammen, og det er koselig å møte alle som kommer innom, sier Haugom.

En god følelse

Butikksjef Ole Johan Olsen ble aktiv i loppisen etter at han ble pensjonist. Han er den som kjører og henter varer, og en slags kombinert butikksjef og vaktmester. Etter å ha jobbet i salgsbransjen i mange år, er det fint å fortsette i samme tralten. Han trekker også frem det sosiale. De tar godt vare på hverandre i butikken, og det er kort mellom kaffepausene og latteren. Olsen estimerer at han bruker rundt 100 timer i måneden på butikken. Det er her energien brukes.

- Når jeg kommer hjem etter å ha holdt på her om dagen, så har jeg gjort ei god gjerning.

Gi videre

Overskuddet fra butikken brukes til drift, og til å gi tilbake til lokalsamfunnet. Anitha Haugom trekker frem et eksempel fra pandemitiden. Torpa barne- og ungdomskole ønsker seg grillpanner til utekjøkken slik at de kunne fortsette med skolekjøkken. Det er slik som Nordre Land Røde Kors loppis fikser. Overskuddet går også til matkasser til jul til familier som har trang økonomi. I år planlegges det å levere ut opp mot 100 kasser med mat og drikke.