Reddet turgåer i krevende forhold: - Nå er det ekstra viktig å sjekke værmeldinga
Natt til onsdag ble Grindaheim Røde Kors Hjelpekorps tilkalt for å lokalisere og redde en mann som hadde gått seg bort på fjellet i Vang i Valdres.
- Vi ble utkalt av politiet, som ga oss oppdraget med å hente ned en mann i 50-årene. Vedkommende har ringt nødtelefonen og forklart at han ikke kom seg dit han skulle, og at han har gått seg bort i et forsøk på å finne veien tilbake, forteller Jon Helge Solemsli, operativ leder i Grindaheim Røde Kors Hjelpekorps.
Hjelpekorpset får GPS-posisjonen til mannen oppgitt av politiet. Han befinner seg 1650 meter over havet. I kraftig vind og snøvær har mannen forsøkt å følge egne spor tilbake dit han kom fra i nattemørket. Men på grunn av dårlig sikt begynner han å gå i sirkler og må til slutt be om hjelp.
Rykket ut i stiv kuling, snøvær og under 50 meter sikt
Grindaheim Røde Kors Hjelpekorps sender mannskaper i retning mannens posisjon, som befinner seg 600 høydemeter fra utgangspunktet til hjelpemannskapene.
- På dette tidspunktet går mannskapene i bratt terreng utenfor merket sti, i stiv kuling, snøvær og under 50 meter sikt, forteller Solemsli.
Underveis får hjelpekorpset meldinger om at mannen begynt å vandre vekk fra posisjonen som er oppgitt. Samtidig får ikke hjelpekorpset kontakt med mannen på grunn av dårlig mobildekning.
- Vi innser at det vil dra ut i tid og mobiliserer flere mannskaper. Det gikk raskt fra et relativt greit henteoppdrag, til en leteaksjon der vedkommende må reddes ut av området så raskt som mulig på grunn av forholdene, forklarer Solemsli.
Fulgte spor
Etter nærmere 3 timer finner mannskapene sporene etter mannen. De begynner å lete etter utgangen på sporene i nærmere 20 cm nysnø.
- Vi satset alt på det ene sporet som enkelte i mannskapet mente var det riktige sporet å følge. Til tross for at dette sporet gitt i retning videre innover i fjellet, enda lenger vekk fra allfarsveg, sier Solemsli. Han forklarer videre hvordan situasjonen ble enda mer krevenda da KO mistet kontakt med mannskapene ute i teigen.
- På grunn av dårlig mobil- og nødnettsdekning måtte mannskapene klare seg på egenhånd, mens vi som koordinerte aksjonen fra KO (kommandoplass) mistet oversikten over situasjonen, forteller han.
- Etter en stund lokaliserer vi vedkommende, som tilfeldigvis har ramlet over en av nødbuene som finnes i området. Han hadde ganske flaks som gikk rett på en slik bu, flere kilometer fra GPS-posisjonen som først ble oppgitt, påpeker Solemsli. Kl. 06.00 om morgenen, 8 timer etter at hjelpekorpset rykket ut, var både mannskapene og mannen trygt nede igjen fra fjellet.
Sjekk værmeldinga
I ettertid viser det seg at mannen har lagt ut på langtur uten å sjekke værmeldinga eller lokale forhold. Dermed hadde han lite tøy og utstyr i forhold til været som var meldt.
- Dette er nok et eksempel på at man ikke skal legge ut på lengre fjellturer uten kart og kompass, eller GPS for å kunne orientere seg ved behov. Like viktig er det med klær, skotøy og øvrig utstyr til å kunne klare seg ved drastiske værskifter og krevende forhold som vi opplever nå på høsten.
- Det viktigste, og kanskje den enkleste måten å unngå slike situasjoner på er å sjekke værmeldinga. Hold deg hjemme dersom det er meldt dårlig vær, så unngår du å utsette både deg selv og hjelpemannskapene for slike krevende situasjoner, sier Solemsli, som ber folk tenke seg om to ganger før man legger ut på langtur på denne tiden av året.
- I dette tilfellet gikk det bra, men det er ikke en selvfølge at man får rask hjelp i en tilsvarende nødsituasjon. Man må også tenke på at man fort kan sette frivillige fra hjelpekorpset i svært krevende og farlige situasjoner, understreker Solemsli.
Foto: Oddvin Almenning