Kvinne reddes av hjelpekorpset

Stadig flere redningsoppdrag i Jotunheimen denne høsten

Siden begynnelsen av august har Vågå Røde Kors Hjelpekorps hatt 6 redningsoppdrag i Jotunheimen. Dette utgjør en vesentlig økning fra i fjor.

Den siste måneden har Vågå Røde Kors Hjelpekorps hatt 6 redningsoppdrag i Jotunheimen. Flere av disse på Besseggen. I følge operativ leder, Ulf Ryen, er dette en vesentlig økning sammenlignet med i fjor. Enda høstsesongen så vidt har begynt.

Hjelpekorpset i Vågå bidrar ofte under redningsoppdrag i forbindelse med skader og bårepasienter, men stadig flere aksjoner dreier seg om å hjelpe mennesker som er utslitt, nedkjølt eller ikke har nødvendig utstyr for å gjennomføre fjellturen de har lagt ut på.

Flere er dårlig forberedt

- Mange er dårlig forberedt og for dårlig utstyrt. Vi opplever at flere overvurderer egne evner og mangler tilstrekkelig utstyr, bekledning, mat og drikke. Vi har observert mange som har vært heldige, da det stort sett har vært knallvær i hele sommer, forteller Ulf. - Det er urovekkende at det selv med økt fokus på fjellvett stadig blir flere av denne type redningsoppdrag, fortsetter han.

Senest denne uken ble Hjelpekorpset i Vågå tilkalt av AMK for å bistå under en redningsaksjon for utslitte turister på Galdhøpiggen. Et døgn etter at turfølget begynte på turen ble de reddet trygt ned til Spiterstulen.

– Jeg er så glad og takknemlig for alle som har vært supersnille og for all hjelp jeg vi har fått og all den velviljen vi har møtt. Guri malla for en innsats det fantastiske hjelpemannskapet har gjort. De fortjener all ros, sier kvinnen fra Oslo som ble reddet ned fra fjellet.

Dispensasjon for bruk av redningsbåt gir bedre arbeidsvilkår for frivillige redningsmannskaper

Forrige uke har nasjonalparkstyret for Jotunheimen og Utladalen har gitt Vågå Røde Kors Hjelpekorps dispensasjon for plassering av redningsbåt med motor på 20 hestekrefter ved østenden av Bessvatnet. Hjelpekorpset søkte om dispensasjon på bakgrunn av økningen av aksjonar på Besseggen dei siste åra, og de fleste som må reddes befinner seg ofte i nærheten av selve eggen ved Bessvatnet.

- Båten vil gjøre det mye enklere for frivillige mannskaper å gjennomføre det som virker å bli stadig flere redningsoppdrag ved Besseggen. Dette bidrar til at våre frivillige kan aksjonere raskere og mer effektivt når folk må hentes fra Eggen ved Bessvatnet og fraktes ned til Bessheim i andre enden. Spesielt i situasjoner der bårepasienter skal bæres ned fra fjellet er dette svært kjærkomment, forklarer Ryen.

Båten skal kun brukes under aksjoner som er rekvirert av politi eller AMK.

Travel sommer for hjelpekorps i Oppland og Hedmark

Totalt er det registrert 17 aksjoner innen søk- og redning i Oppland Røde Kors denne sommeren.

I Hedmark Røde Kors har vært på 16 leteaksjoner og 5 redningsoppdrag siden juni. Under hele 2020 var det 16 leteaksjoner totalt. Det har dermed vært betraktelig mer aktivitet denne sommeren sammenlignet med i fjor.