Nettverk etter soning i Oslo er et tilbud til tidligere straffedømte som er på vei tilbake til et nytt liv.
Om oss:
Nettverk etter soning tok i 2017 initiativ til å starte landets første tilbakeføringssenter. Her finner du Grønland voksenopplæring (skole), NAV, Røverradion, Kriminalomsorgen og Nettverk etter soning (NES).
NES har arbeidstreningsarenaer med blant annet Red Bike sykkelverksted og kaféen Røverkaffe.
Vi jobber for å få relevante aktører for en god tilbakeføring inn i senteret. Målet er kompetansedeling, bedre samarbeid og tilgjengelighet for en svært sårbar målgruppe med store og sammensatte behov. Et bredt spekter av tilbud og oppfølging under samme tak skal bidra til at deltakerne kan legge bak seg et liv med rus og kriminalitet.
I tillegg ønsker vi å gi hjelp til våre deltakere, slik at de kan identifisere og bruke ressursene sine på en positiv måte, knytte nye kontakter og få positive opplevelser.
Historien til tilbakeføringssenteret:
Drømmen om et tilbakeføringssenter for straffedømte har levd lenge. I 2017 ble drømmen endelig til virkelighet.
På vårparten ble lokaler i Grefsenveien 26 pusset opp ved hjelp av innsatte, møblert ved hjelp av gaver og innredet ved hjelp av frivillige. De første syklene rullet inn i et eget sykkelverksted, de første koppene med straffekaffe ble laget av personer i arbeidstrening og kontorlokaler tatt i bruk. Oktober 2017 ble senteret offisielt åpnet av HMK Mette Marit, med ordføreren, deltakere og samarbeidspartnere til stede.
Våre tilbud
Tilbakeføringsenteret G26 er huset til Nettverk etter soning m.fl.
Vår innsats er konsentrert innen fire hovedområder:
Nettverk inkludering
Nettverk gjeld
Nettverk arbeid
Nettverk ung og familie
En-til-en-oppfølgingen er en del av tilbudet vi kaller Nettverk inkludering.
En-til-en-oppfølgingen er kanskje kjernen i Nettverk etter soning. Tanken er at den frivillige skal være en støtte for deltakeren på veien til å bygge seg et nytt nettverk.
Som innsatt eller løslatt kan du få kontakt med en frivillig fra Røde kors. Dette kaller vi en kobling. Utvelgelsen skjer etter interesse, alder, eller skjønnsmessige kriterier etter samtaler med begge parter. Våre frivillige er mennesker over 25 og uten rulleblad. Koblingen skjer helst en stund før løslatelse, for å bli kjent og for å planlegge tiden etter soningen.
Straffedømte menn og kvinner i alle aldre kan ta kontakt. Før du kan bli deltaker hos Nettverk etter soning, må du igjennom en samtale med en ansatt hos oss for at vi kan bli lit bedre kjent med deg og finne ut hva dine ønsker og behov er.
Nettverk inkludering arrangerer også aktiviteter på fritiden.
Det dreier seg om å gjøre helt vanlige ting sammen med våre frivillige. Etter soning skal man få hjelp til bolig, arbeid og helse. Det som ofte glemmes er resten av livet. Fritiden, og hvordan komme inn i nye helt vanlige nettverk. Vi tror at det å ha et godt nettverk bidrar til å hindretilbakefall til kriminalitet.
Vi arrangerer fellesaktiviteter som middager, kurs, konserter, turer, og andre ting. Vi har også gruppeaktiviteter som fotball, yoga, klatring, samt aktiviteter for foreldre og deres barn.
En del av våre aktiviteter skjer i Tilbakeføringssenteret G26.
Alle aktivitetene vi tilbyr, ønsker vi at frivillige skal drive. Om du er interessert enten i å bli frivillig eller deltaker så finner du kontaktinformasjon i nedtrekksmenyen nedenfor.
Mange innsatte har behov for sysselsetting eller jobb for å komme videre til åpne soningsformer som overgangsbolig, elektronisk kontroll eller hjemmesoning. Å skaffe jobb når man sitter i fengsel er ikke lett, i alle fall ikke om man har store hull i CVen, lite utdannelse eller aldri hatt en lovlig jobb. Disse forutsetningene gjør det heller ikke lett i etterkant av soning eller rusbehandling å skaffe, eller klare å beholde en jobb. Derfor har Nettverk etter soning etablert fem arbeidstreningsarenaer der man kan trene på jobbferdigheter og oppleve mestring samtidig som man tar tak i alle utfordringer man støter på den første tiden etter løslatelse.
Ved å delta i arbeidstrening får man en fersk referanse, jobbselvtillit og hjelp til å søke jobber når man er klar.
Red Bike sykkelverksted
I våre lokaler i Grefsenveien 26 har vi et eget sykkelverksted med svært høy kompetanse på alt fra retro sykler til topp moderne el-lastesykler. Her kan straffedømte med noe forkunnskap innen sykkelmekanikk få verdifull arbeidstrening inne et fagområde med gode jobbmuligheter.
Red Bike elsykkelbutikk
Elsykkelbutikken er et samarbeid med Elsykkelbutikken AS og Red Bike sykkelverksted. Her monteres og selges nye elsykler til inntekt for Nettverk etter soning, samtidig som deltakere får verdifull arbeidstrening. Vårt samarbeid med Grønland voksenopplæring gjør at våre deltakere får dokumentert hvilke læreplanmål i salg og servicefaget de har trent på. Dette kan brukes både for å få godskrevet deler av et løp mot et fagbrev eller for å få jobber innen salg og service bransjen.
Røverkaffe
Vi har en egen kafe i kjelleren på Tilbakeføringssenteret. Dette er en helt ordinær kafe som betjener kunder fra nabolaget. Her får deltakere baristaopplæring, erfaring innen kundebehandling, salg og service. Kaffen som selges er vår egen merkevare Røverkaffe. Røverkaffe er startet av Nettverk etter soning i Østfold, og er blitt omtalt som sosialt entreprenørskap rett i koppen. Røverkaffen brennes av innsatte, løslatte og frivillige – og er kvalitetskaffe av ypperste slaget.
Røverkaffe kjøkken og kantine
Til kafeen hører et kjøkken hvor all den deilige maten og baksten som selges i kafeen lages. Det lages daglig lunsj til både ansatte, frivillige og deltakere på huset, i tillegg til kafeens kunder. Lunsjen og samholdet rundt både den og vår interne frokost er noe av det deltakere omtaler som limet i arbeidsdriften. Vårt samarbeid med Grønland voksenopplæring gjør at deltakere i arbeidstrening i kjøkkenet kan få formalisert hvilke av læreplanmålene innen ernæringskokk faget de har vært gjennom, enten som en del av veien mot et fagbrev eller for å få jobb innen bransjen.
Drift og vedlikeholdsgruppe
Med et Tilbakeføringssenter og en hytte som benyttes av deltakere blir det mange interne drift og vedlikeholdsoppgaver. Dette har vi organisert som en arbeidstreningsarena hvor deltakere med praktiske ferdigheter og gjerne sertifikatet kan få arbeidstrening. Det kreves en høyere grad av selvstendighet hos deltakerne, men det er en bransje med gode jobbmuligheter å komme seg videre ut i.
Har du, eller har du hatt, angst for vinduskonvolutter? Har du ikke helt oversikt over hvor mye gjeld du har, og til hvem? Synes du det er vanskelig å se for seg å leve på en liten lønn/stønad over tid?
Da har du det i så fall som veldig mange andre. Det å ikke ha kontroll på økonomien kan være veldig ødeleggende for deg som er straffedømt, men prøver å få et "A4-liv". Derfor startet vi i 2012 et tilbud hvor våre deltakere kan få hjelp med å få kontroll på økonomien.
Arrangerer kurs i hverdagsøkonomi og gjeldshåndtering i samarbeid med Intrum. Kursene holdes på Tilbakeføringssenteret G26 og i noen fengsler (f.eks. Oslo Fengsel, Stifinner).
Tilbyr mange av kursdeltakerne individuell oppfølging fra en frivillig i tett samarbeid med en ansatt. De hjelper til med å få oversikt over gjelden, og målet er en langsiktig løsning.
Er med på viktige møter.
Dette kreves av deg som ønsker denne hjelpen:
Du må bidra så godt du kan i arbeidet, særlig med nødvendige opplysninger.
Du må være innstilt på at det mest sannsynlig vil ta ganske lang tid å rydde opp.
Vi har også et solid nettverk av samarbeidspartnere og relevante kontaktpersoner som bistår oss i prosessen. Du finner mye informasjon på www.gjeldsarbeid.no
Vi vet at det å stå alene uten noen til å hjelpe er vanskelig. Nettverk Ung er et tilbud til deg mellom 15 og 25 år som enten har blitt tatt for straffbare forhold eller som er på vei ut på skråplanet.
Vår viktigste oppgave er at du skal bli sett og hørt. Men du må selv ønske å gjøre noe med problemene.
Vi kan støtte på mange måter, for eksempel:
Være med møter med Nav, Konfliktrådet, barnevernet og andre.
Bli med på aktiviteter, for eksempel trening og turer.
Du kan få kontakt med en egen frivillig du kan snakke med og gjøre ting med. Vi har taushetsplikt, også overfor samarbeidspartnere.
Komme på besøk i fengsel.
Hjelpe til med å søke skoleplass, lærlingeplass og jobb. Vi tilbyr også arbeidstrening i et hyggelig miljø hos oss.
Hvordan vi kan samarbeide er først og fremst opp til deg og dine behov.
Vi har også en familiegruppe i Nettverk etter soning som har som mål å jobbe foreldrestøttende. Våre frivillige er godt kurset og er veldig gode å snakke med, så vel som å oppleve spennende utflukter sammen med. Vi tilbyr turer og opplevelser sammen med barna i ferier, samt en til to faste aktiviteter i måneden.
I tillegg disponerer NES en hytte på Vettakollen. Dette er vårt Familiesenter der deltakere hos oss kan få låne denne hytta gratis, enten på permisjon eller dersom man har sonet ferdig, men trenger et sted å ha en familiehelg. Familiesenteret er tilgjengelig for utlån i ferier og helger.
Vi ønsker å introdusere familiene for spennende opplevelser sammen som ikke trenger å koste masse. Vi har likevel noen turer i ferier som går til flotte steder.
For mer informasjon om Familiegruppa kan du kontakte: