
Nettverk etter soning i Oslo
Nettverk etter soning i Oslo er et tilbud til tidligere straffedømte som er på vei tilbake til et nytt liv.
Om oss:
Vi har startet landets første tilbakeføringssenter med blant andre Grønland voksenopplæring, arbeidstrening hos Red Bike sykkelverksted og Kafe Tandem,som alle er samlokalisert med oss.
Vår innsats er konsentrert innen fire hovedområder:
Nettverk inkludering, Nettverk økonomi, Nettverk arbeid og Nettverk ung. Les mer om våre tilbud nedenfor.
Våre tilbud
Tilbakeføringsenteret er huset til Nettverk etter soning. Her har vi samlet mange tilbud og aktører under samme tak. På den måten håper vi å kunne gi de som trenger det mest mulig hjelp og støtte på ett sted.
Tilbakeføringssenteret ligger i Grefsenveien 26. Her finner du Nettverk etter soning med Red Bike sykkelverksted og Kafe Tandem, og Grønland Voksenopplæring.
Vi jobber for å få andre aktører som jobber med samme målgruppe inn i senteret. Målet er kompetansedeling, bedre samarbeid og tilgjengelighet for en svært sårbar målgruppe med store og sammensatte behov. Et bredt spekter av tilbud og oppfølging under samme tak skal bidra til at deltakerne kan legge bak seg et liv med rus og kriminalitet, få hjelp med å identifisere og bruke ressursene sine på en positiv måte, knytte nye kontakter og få positive opplevelser.
Historien til senteret:
Drømmen om et Tilbakeføringssenter for straffedømte har levd lenge. I 2017 ble drømmen endelig til virkelighet.
På vårparten ble lokaler i Grefsenveien 26 pusset opp ved hjelp av innsatte, møblert ved hjelp av gaver og innredet ved hjelp av frivillige. De første syklene rullet inn i et eget sykkelverksted, de første koppene med straffekaffe ble laget av personer i arbeidstrening og kontorlokaler tatt i bruk. Oktober 2017 ble senteret offisielt åpnet av HMK Mette Marit, med ordføreren, deltakere og samarbeidspartnere til stede.
En-til-en oppfølgingen er en del av tilbudet vi kaller Nettverk Inkludering.
En-til-en-oppfølgingen, er kanskje den viktigste delen av Nettverk etter soning. Tanken er at den frivillige skal være en støtte for deltakeren på veien til å bygge seg et nytt nettverk.
Som innsatt eller løslatt kan du få kontakt med en frivillig fra Røde kors. Dette kaller vi en kobling. Utvelgelsen skjer etter interesse, alder, eller skjønnsmessige kriterier etter samtaler med begge parter. Våre frivillige er helt vanlige mennesker over 25 og uten rulleblad. Koblingen skjer helst en stund før løslatelse, for å bli kjent og for å planlegge tiden etter soningen.
Straffedømte menn og kvinner i alle aldre kan ta kontakt. Før du kan bli deltaker hos Nettverk etter soning, må du igjennom en samtale med en ansatt hos oss.
Kontakt oss:
Abdullahi Dahir
Abdullahi.Dahir@redcross.no / 41 24 22 87
Eva Lorange
eva.lorange@redcross.no / 926 18 445
Nettverk Inkludering arrangerer også aktiviteter på fritiden.
Det dreier seg om å gjøre helt vanlige ting sammen med vanlige folk. Etter soning får man ofte hjelp til bolig, arbeid og helse. Det som ofte glemmes er resten av livet. Fritiden, og hvordan komme inn i nye helt vanlige nettverk. Det tror vi hindrer tilbakefall til kriminalitet.
Vi arrangerer fellesaktiviteter som middager, kurs, konserter, turer, og andre ting. Vi har også gruppeaktiviteter som fotball, yoga, klatring, aktiviteter for foreldre og barn og lignende.
OBS: Grunnet smittesituasjonen er det kun middager som arrangeres. De arrangeres på tirsdager og torsdager.
Aktivitetskalenderen finner du her.
Mange av aktivitetene vi driver, skjer på Nettverkshuset som ligger i Grefsenveien 26 i Oslo. Der har vi stort trivelig kjøkken og de som har anledning spiser sammen flere ganger i uka. Der er også her mange kurs og samlinger foregår.
Vi trenger hjelp til mange forskjellige ting her på Nettverkshuset, både store og små oppgaver. Det er derfor også mange muligheter for å engasjere seg og ta ansvar. Flere av våre deltakere har gått mer og mer inn i en frivilligrolle hos oss etter hvert som de har blitt kjent og livet har blitt mer stabilt.
Kontakt oss:
Aleksander Langstrand
aleksander.langstrand@redcross.no / 45 08 61 52
Nettverk Arbeid hjelper straffedømte å få seg, og beholde, en vanlig jobb. Våre frivillige hjelper en-til-en, og vi vil gjerne begynne å møtes mens du enda soner (3-4 mnd til løslatelse). Vi er ikke profesjonelle på dette, men mennesker som ønsker å sette oss inn i den straffedømtes situasjon og hjelpe så godt vi kan. Vi har et ganske godt overblikk over ulike veier til jobb og har kontakter inn hos flere firmaer i Oslo-regionen. Det er alltid ditt ansvar å skaffe deg en jobb, men vi hjelper gjerne til.
Red Bike sykkelverksted
I våre lokaler i Grefsenveien 26 har vi et eget sykkelverksted. Dette fungerer som et helt vanlig verksted og betjener kunder fra området. Her kan straffedømte med noe forkunnskap innen mekking få verdifull arbeidstrening som kan brukes som et springbrett til jobb i en ordinær sportsbutikk eller sykkelverksted.
Vi samarbeider med GVO om formalisert kompetansebygging som sykkelmekaniker (på plass fra 2018) og flere av våre mekanikere har allerede gått videre til ordinære jobber. Vi har også en utegående del i samarbeid med Oslo bysykkel. Her er man ute og gjør service og reparasjon på Oslo bysykkels sykler. Her er det muligheter for å gå videre til ordinær jobb i Oslo Bysykkel.
Kafe Tandem
Vi har også en egen kafe i våre nye lokaler. En koselig, helt vanlig kafe som betjener kunder fra området. Her kan straffedømte få verdifull arbeidstrening som kan brukes som et springbrett til jobb i servicebransjen eller andre sektorer. Verdifull erfaring innen kundebehandling, service og stabilitet er alltid verdifullt i prosessen mot ordinær jobb.
Kontakt oss:
Teamleder Magali Hytten:
Epost: Magali.hytten@redcross.no
Tlf: 414 63 340
Har du, eller har du hatt, angst for vinduskonvolutter? Har du ikke helt oversikt over hvor mye gjeld du har, og til hvem? Synes du det er vanskelig å se for seg å leve på en liten lønn/stønad over tid?
Da har du det i så fall som veldig mange andre. Det å ikke ha kontroll på økonomien kan være veldig ødeleggende for deg som er straffedømt, men prøver å få et "A4-liv". Derfor startet vi i 2012 et tilbud hvor våre deltakere kan få hjelp med å få kontroll på økonomien.
Hvis du har problemer med gjeld, får du mye nyttig informasjon om hva du kan gjøre i animasjonsfilmen som du finner her.
Dette gjør vi:
- Arrangerer kurs i hverdagsøkonomi og gjeldshåndtering i samarbeid med Intrum. Kursene holdes på Tilbakeføringssenteret og i noen fengsler (f.eks. Oslo Fengsel, Stifinner).
- Tilbyr mange av kursdeltakerne individuell oppfølging fra en frivillig i tett samarbeid med en ansatt. De hjelper til med å få oversikt over gjelden, og målet er en langsiktig løsning.
- Er med på viktige møter.
Dette kreves av deg som ønsker denne hjelpen:
• Du må bidra så godt du kan i arbeidet, særlig med nødvendige opplysninger.
• Du må være innstilt på at det mest sannsynlig vil ta ganske lang tid å rydde opp.
Vi har også et solid nettverk av samarbeidspartnere og relevante kontaktpersoner som bistår oss i prosessen. Du finner mye informasjon på www.gjeldsarbeid.no
Kontakt oss:
Lully Heje
Epost: lully.heje@redcross.no
tlf: 91 37 78 01
Vi vet at det å stå alene uten noen til å hjelpe er vanskelig. Nettverk UNG er et tilbud til deg mellom 15 og 23 år som enten har blitt tatt for straffbare forhold eller som er på vei ut på skråplanet.
Vår viktigste oppgave er at du skal bli sett og hørt. Men du må selv ønske å gjøre noe med problemene.
Vi kan støtte på mange måter, for eksempel:
- Være med møter med Nav, Konfliktrådet, barnevernet og andre.
- Bli med på aktiviteter, for eksempel trening og turer.
- Du kan få kontakt med en egen frivillig du kan snakke med og gjøre ting med. Vi har taushetsplikt, også overfor samarbeidspartnere.
- Komme på besøk i fengsel.
- Hjelpe til med å søke skoleplass, lærlingeplass og jobb. Vi tilbyr også arbeidstrening i et hyggelig miljø hos oss.
Hvordan vi kan samarbeide er først og fremst opp til deg og dine behov.
Kontakt oss:
Tomas Myra
tomas.myra@redcross.no / 98 01 88 13
Aktivitetskalenderen finner du her
Dette gjør du som frivillig i Nettverk etter soning
Som frivillig får du gi av deg selv, og du får også mye tilbake. Hos oss har vi spesielle krav til frivillige fordi vi får spesiell tillit fra fengslene, deltakerne og ansatte.
Intervju
Før du kan bli frivillig hos oss, må du igjennom et intervju. Her diskuterer vi litt rundt oppgavene, og du får vite hva det betyr å være med i Nettverk etter soning. Vi vil også vite litt hva som er din motivasjon for å engasjere deg i dette.
Krav:
- Du må ha fylt 25 år. (Kan fravikes i noen tilfeller ved f.eks spesifikt gjeldsarbeid)
- Kriminalomsorgen sjekker vandel, blant annet fordi frivillige får tilgang i fengsel.
- Du må igjennom kurs for nye frivillige før du kan kobles med en innsatt/løslatt.
Du får:
- Kurs som tar for seg frivilligrollen. Etikk, fengselsfaglig, sikkerhet etc.
- Omvisning i fengsel.
- Adgang til fengsel vi jobber i.
- Oppfølging av ansatte og gruppeleder.
- Tilbud om å være med på alle aktiviteter og kurs.
- Sosiale arrangement for frivillige.
I en-til-en koblingene våre legger vi vekt på at relasjonen skal være likeverdig. Ikke en fadder eller støttekontakt, men et medmenneske som kan fungere som en støtte på veien ut.
Koblingen har mulighet til å benytte seg av aktiviteter i regi av oss, eller gjøre helt andre ting som de har av felles interesser. Den frivillige må også her i noen tilfeller ta litt ekstra sosialt ansvar, da mange sliter med sosial angst.
Som frivillig i Nettverk arbeid er det flere ulike oppgaver man kan ha.
En del er koblet en-til-en med en straffedømt og hjelper de i prosessen med å få og beholde et vanlig arbeid. Da kan du gjøre alt fra å hjelpe til med å finne ut hva man vil og kan jobbe med og hvilke muligheter og begrensningen finnes med å få en slik jobb, til å finne aktuelle arbeidsplasser, skrive søknad og CV og trene på intervjuer.
Først og fremst er du et medmenneske som hjelper til i veien til videre karriere.
Vi har også vår egen arbeidstrening i form av et sykkelverksted og en kafe. Her hjelper de frivillig til i de daglige gjøremålene sammen med deltagerne, og er en medhjelper i starten på et liv uten kriminalitet og rus.
Som frivillig i de ulike aktivitetene kan man være med på lik linje som deltakerne. Vi ønsker en god blanding av frivillige og deltakere. Her kan du være med å gjøre de aktivitetene du er interessert i, samtidig som du har en viktig sosial rolle.
Vi forventer at du tar et sosialt ansvar og møter deltakerne der de er. Noen frivillige er også med og organiserer/setter i gang aktiviteter eller tar ansvar for enkeltarrangementer.
Vi har også behov for noen som tar en lederrolle som aktivitetsleder (gruppeleder). I for eksempel husgruppa er de frivillige med og steller i stand mat og tar imot folk på tirsdagsmiddagene våre.
Som frivillig i Nettverk UNG kan du være med på å bryte noen negative sirkler før det går for langt. Tilbudet retter seg mot personer mellom 15 og 23 år som enten har blitt tatt for straffbare forhold eller som er i faresonen.
Mange av dem har ingen å støtte seg på, og vår viktigste oppgave er at de blir sett og hørt. De må selv ønske å gjøre noe med problemene, men som frivillig må du være forberedt på at dette krever tålmodighet. Du får selvsagt opplæring og oppfølging på veien.
Hvilke oppgaver du kan ha som frivillig varierer, men vi trenger i hovedsak deg som ønsker å bli koblet med én av våre unge deltakere for å være en pålitelig støttespiller. Målet er at alternative samtaler og aktiviteter de mestrer hjelper den unge med å etablere noen nye vaner, målsetninger og nettverk.
De fleste av deltakerne i Nettverk etter soning har store gjeldsproblemer. Kombinasjonen svært lav inntekt, ingen utdannelse, mye gjeld og ingen eiendeler av verdi gjør at mange blir løslatt til en økonomisk livstidsstraff. Derfor har vi et tilbud hvor våre deltakere kan få hjelp med å få kontroll på økonomien.
Den frivillige gir tett oppfølging av deltakeren ut fra vedkommendes behov. De fleste trenger både veiledning i hverdagsøkonomi, praktisk bistand med å lære bruk av nettbank og andre relevante løsninger, bistand med å få oversikt over gjeldssituasjon og aktuelle løsninger. Møtene foregår i Nettverk etter sonings lokaler.
Vi har ingen krav til utdannelse eller bakgrunnskunnskap. Du får nødvendig opplæring, og vil inngå i en gruppe frivillige som har spesialisert seg på dette området. Gruppa får tett oppfølging fra en ansatt.
Du finner masse nyttig materiale på gjeldsarbeid.no.
Kontakt oss:
Lully Heje
Epost: lully.heje@redcross.no
tlf: 91 37 78 01
Annet
Her finner du oss:
Vi holder til i Tilbakeføringssenteret i Grefsenveien 26, mellom Sandaker og Storo i Oslo. Her finner du også Grønland voksenopplæring.
Kontakt oss:
epost: post@nettverkettersoning.no
telefon: 23 23 00 92
Du finner oss også på Facebook
Nettverk etter soning finner du også i Ålesund, Bergen, Stavanger og Trondheim.