Aktiv frivillig: Nikoline jobbet på testsenteret for covid-19 i sommer. Vis bildetekst
Aktiv frivillig: Nikoline jobbet på testsenteret for covid-19 i sommer. Foto: Martine Huth

Det finnes et frivillig verv for alle

Under pandemien kjente frivillig Nikoline (28) et enda større behov enn tidligere for å bidra. Derfor meldte hun seg ved testsenteret for covid-19. Hun anbefaler alle å melde seg som frivillig i Oslo.

- I dag er det mange som lever hektiske liv, og jeg tror alle kan ha godt av å ta et skritt til siden og bruke litt av tiden sin på noe helt annet. Man får kjenne på de fine følelsene av å gi og få tilbake, samtidig som man skaper nye erfaringer og relasjoner, sier frivillig over tre år i Oslo Røde Kors, Nikoline Eide Torlei. 

Og hun er ikke alene om å bidra. Ifølge Institutt for samfunnsforskninger deltar 6 av 10 innbyggere i en form for frivillig arbeid. Og flere og flere vil være med på frivilliglaget. 62 prosent av Oslos innbyggere i alderen 16 år eller eldre utførte i 2019 frivillig arbeid, en økning fra 2014, da tallet var 43 prosent. 

- Da jeg meldte meg som frivillig ble jeg overrasket over hvor utrolig mange ulike aktiviteter det fantes. Det finnes virkelig noe for alle, enten du liker å jobbe med mennesker eller alene, ute eller inne, høyt eller lavt.  

Frivillig i koronatid 

- Når man står midt i en pandemi er det mange som trenger hjelp, så jeg kjente ekstra sterkt på viljen til å hjelpe, og bidra inn i den store dugnaden, sier Nikoline. 
I sommer bisto hun derfor ved testsenteret for å teste befolkningen for covid-19.  
- Jeg synes det var en fantastisk opplevelse å hjelpe til på testsenteret. Det var en god sammensetning av helsepersonell og frivillige som arbeidet tett for å sørge for et trygt og effektivt testmiljø.  
 
Som frivillig var hennes hovedoppgave å legge til rette slik at fagkyndige kunne utføre sitt arbeid. Oppgavene var alt fra å håndtere og arkivere prøverør, til å ta imot og registrere pasienter iført fullt smittevernutstyr.  
-Det var veldig spennende å se hvordan det hele fungerte. I tillegg møtte jeg utrolig mange flotte og engasjerte mennesker gjennom sommeren.  

Spiller på flere frivilligstrenger 

Nikoline har vært frivillig i Røde Kors siden 2018. Da startet hun som besøksvenn for eldre. Det er hun fortsatt. I tillegg er hun beredskapsvakt, og bidrar når det trengs frivillige til ulike oppdrag der Oslo Røde Kors bistår. 

Nylig har Nikoline involvert seg i kursholdergruppen, og håper å kunne holde kurs innen Psykososial Førstehjelp og Omsorg etter hvert.   

- Det mest fantastiske med å være frivillig er å se hvor mye andre setter pris på det du gjør, for så å innse hvor mye man selv også setter pris på tiden som frivillig. Det koster så lite, kun noen timer av tiden din, men likevel får du utrolig mye igjen for det. Man får nye erfaringer og møter mennesker man kanskje ellers aldri ville møtt. I tillegg gir det rom for nye refleksjoner, noe som gjerne kommer som et friskt pust i en ellers hektisk hverdag.