Frivillige og deltakere på Stella kvinnesenter i Oslo Røde Kors Vis bildetekst
For 10 år siden ble Gry frivillig i Oslo Røde Kors. Det har hun aldri angret på.

- Jeg får like mye som jeg gir

En dag så Gry en annonse for Røde Kors. Det skulle endre livet hennes. I dag har Gry vært frivillig i Oslo Røde Kors i 10 år.

Tekst og foto: Klara Engmark

Det er nå 10 år siden Gry meldte seg som frivillig i Oslo Røde Kors. Hver onsdag er hun med å arrangere samtalegrupper på Stella kvinnesenter.

- Jeg visste hva Røde Kors var, men hadde aldri engasjert meg som frivillig tidligere. Jeg drev med helt andre ting. Så dro jeg på et møte hvor de snakket om et nyåpnet kvinnesenter. Jeg tenkte med en gang at dette var noe for meg, sier Gry.

- Jeg er god nok

Stella kvinnesenter i Oslo Røde Kors er en gratis åpen møteplass for kvinner.  Det er et kurs- og kompetansesenter, men enda viktigere, en arena for kvinnefellesskap.

Frivillig Gry
Gry har vært frivillig i Oslo Røde Kors i 10 år.

- På Stella kommer det alltid nye damer. Alle med forskjellige behov. I samtalegruppene oppfordrer jeg alle til å gå frem på gulvet og si hva de heter, hvor de kommer fra, hvor lenge de har vært i Oslo og hvordan de har det. Det er flott med grammatikk, men det aller viktigste er å tørre å være deg selv. Når vi er ferdig med samtalegrupper avslutter vi med å si: - Jeg er god nok.

- Jeg lærer å være mer menneske

På dagtid holder Stella åpent hus. Da kan deltagerne komme for å prate med frivillige og andre som er på møteplassen.

Frivilig Gry har engasjert seg i norskopplæringen de tilbyr på Stella. Og hun ser hvor viktig det er for deltakerne å trene på å snakke norsk. Likevel mener hun menneskemøtene er det aller viktigste på møteplassen.

- Jeg er med og lærer deltakerne det norske språket, men det de lærer meg er så mye mer!

Stella kvinnesenter er drevet av frivillige og er åpent for alle kvinner fra mandag til fredag. Møteplassen tilbyr alt fra jobbveiledning og datakurs, til yoga og samtalegrupper. En fellesnevner for alle aktivitetene, er mestringsfølelse. 

- I møte med deltakerne på Stella blir jeg mer menneske. Jeg tror på latter. Når man ler, klarer man å slappe av, og da tør du mer. Hver gang jeg går hjem fra Stella tenker jeg «i dag har jeg vært god nok». Den følelsen har jeg ikke alltid hatt. Det er vanskelig å forklare, men det gir meg en god følelse å være frivillig.