Besøksvennepar Inger (83) og Endre (24) på café. De ler. Vis bildetekst
- Inger liker å fortelle røverhistorier, sier besøksvennen Endre.

To gode venner på kanelbollejakt

En gang i uka møtes besøksvenneparet Inger (83) og Endre (24) for å finne byens beste kanelbolle. I jakten på gode bakevarer har de også funnet vennskap.

- Det må være universet som har sendt Endre til meg. Jeg er veldig takknemlig som får ha han som besøksvenn, sier Inger.

Besøksvert Inger (83) på tur med besøksvennen Endre (24)
- Familien min kaller han bare «den supre Endre», smiler Inger.

Inger er en aktiv og sosial 83-åring. Men for rundt et år siden ble hun lagt inn på sykehus. I perioden etter ble hun liggende mye alene hjemme. Hun følte seg ensom og da hjemmehjelpen hennes foreslo å kontakte Røde Kors og få en besøksvenn, var ikke Inger vanskelig å overtale. Etter en samtale med Røde Kors besøkstjeneste, ringte telefonen.

- Da jeg hørte at Endre var 24 år, tenkte jeg: Herregud, hva er galt med han da, som vil henge med en dame på 83 år? Men det var overhodet ikke noe galt med Endre. Han er alle tiders han, smiler Inger.

Ensomhet blant eldre

I Røde Kors sin rapport «Glemt i eget hjem» sier nesten tre av ti eldre at de er mindre aktive enn de ønsker å være. Og mange sier de savner mer menneskelig kontakt. 40 prosent av de eldre som er spurt sier at de ofte eller av og til kjenner seg ensomme. Blant de eldste eldre over 90 år, sier annenhver person at de føler seg ensomme.

Gjennom Besøkstjenesten ønsker Røde Kors å bidra til en lettere og mindre isolert hverdag for mennesker som av ulike grunner kjenner på ensomhet.

Vennskap har ingen alder

Nå har Inger og Endre truffet hverandre hver uke i snart et år. De går på kafé, museum eller på konsert. Og så skravler de.

De to har blitt godt kjent og vet hvor de har hverandre. Det var viktig for Endre å gjøre tydelige avklaringer og snakke godt sammen i begynnelsen, slik at de var samkjørte.

- I starten som besøksvenn er det viktig å være bevisst rollen sin. Man kommer jo inn i livet til noen som har bedt om det av ulike grunner, forklarer Endre.

Besøksvennepar på cafe
Kanelbolledetektivene: - Vi har vært rundt på flere kaféer i Oslo. Målet er å finne den beste kanelbollen, sier Inger og Endre.

Og etter hvert som de har blitt bedre kjent, har et vennskap grodd frem.

- Å være besøksvenn gir først og fremst en god venn. Og det er jo fint enten vennen er 83 eller 43 år. For min del gir det også et avbrekk i hverdagen. Det å være sammen med andre enn de jeg pleier, gir andre impulser. Det er noe annet i hverdagen som jeg synes er veldig givende og ikke minst veldig gøy, avslutter Endre.