Elisabeth (72) har vært frivillig i over 53 år

Under årsmøtet til Sarpsborg Røde Kors i år dukket ordfører Sindre Martinsen-Evje opp for å tildele Kongens fortjenstmedalje til lokalforeningsleder Elisabeth Due.

Denne medaljen fikk hun for sin kontinuerlige innsats som aktivt medlem i Sarpsborg Røde Kors helt siden 1968. Hun har vært aktiv i både hjelpekorpset, besøkstjenesten, visitortjenesten og arbeid med aktiviteter for barn og unge.

Medaljen er en norsk utmerkelse som ble innstiftet 1. februar 1908 av Kong Haakon VII «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv samt for utmerket forhold i offentlig tjeneste». Spesielt er det at det også medfølger audiens hos Kongen for å kunne takke for medaljen.

Elisabeth og ordfører Sindre
Elisabeth Due, her fotografert sammen med ordfører Sindre Martinsen-Evje. (Foto: Sarpsborg Røde Kors)

Den engasjerte kvinnen, som også er æresmedlem i lokalforeningen, startet sin karriere i hjelpekorpset. Den gang siktet hun alltid mot det å ta mest mulig utdanning innen søk og redning, sanitet og ambulansefag. For Elisabeth har det vært viktig å vise at kvinnene var like gode ledere som menn, noe som ikke var en selvfølge på den tiden hun startet opp.

– I tillegg til å ha lederverv både i Sarpsborg og Østfold Røde Kors, har hun alltid vært meget aktiv som frivillig i Røde Kors' aktiviteter i Sarpsborg. Spesielt må jeg nevne hennes innsats for besøkstjenesten med besøk og hyggekvelder på sykehjemmene i Sarpsborg og besøk med innsatte i Sarpsborg fengsel gjennom visitortjenesten, leste ordfører Sindre Martinsen Evje i sin tale under overrekkelsen.

Hyggelig å bli satt pris på

Hjertesaken til Due har også vært vanskeligstilte barnefamilier. Hver eneste sommer i 24 år har hun arrangert et ferietilbud for barnefamilier i Sarpsborg og de siste årene har over 100 barn og unge vært på tur i sommerferien.

Barnefamiliene har hun fulgt opp hele året og blant annet pakket over 80 julegaver til barna og arrangert julebord for barnefamilier.

– Spesielt hyggelig har det vært med alle de gratulasjonene med «vel fortjent» kommentarer fra venner og kjente, Røde Kors samarbeidspartnere helt fra 70 -tallet og flere steder i landet, fra kolleger, foreldre og elever på skolen jeg jobbet - og ikke minst fra presidenten vår. Det har vært helt enormt og utrolig hyggelig, forteller Elisabeth.

Hun legger også til:

– Den aller koseligste meldingen fikk jeg fra datteren til et av våre styremedlemmer, da hun etter gratulasjonshilsenen skrev: «Denne organisasjonen er utrolig heldig som har deg». Håper det blir i flere år til. Det gir mye glede.