Bruktbutikken hele Østfold snakker om: Alle vil ha klær fra Mysen!

To dager i uken står folk utenfor og venter på at butikken skal åpne. Bruktbutikken til Røde Kors på Mysen slår alle rekorder.

− Jeg må klype meg i armen, sier frivillig butikkleder, Tove Danielsen. 

Det går en virvelvind igjennom lokalene. Der det for fem minutter siden hang 10 skjorter – er det nå ingen igjen. Jakker, bukser, bluser og skjørt. Plaggene flagrer ut av butikken og kassaapparatet er for lengst gått varmt.  

 Klær og møbler

− Vi har åpent to dager i uken. I mars solgte vi klær for 54.000 kroner. Det dyreste plagget koster 150. Da kan du selv tenke deg hvilket tempo vi må holde. Her jobber det på spreng fra vi åpner til vi stenger, sier Tove Danielsen.

Hun er frivillig butikkleder i Røde Kors-butikken på Mysen. Der holder hun styr på åtte frivillige og et fjell av klær.  

− Vi har møbler og interiør også, men det er klær vi er mest kjent for, sier hun.  

Konseptet virker 

− Bruktbutikken på Mysen startet i det små. De har bygget seg sakte oppover. De står nå i en overgang til å flytte for tredje gang til et større lokale i Mysen sentrum, forteller Petter Due.  

Han koordinerer Røde Kors-butikkene i Østfold, Buskerud og Akershus. 

− En slik butikk kan skape inntekter til lokalforeningene. Det er også en sosial inkluderingsarena for de frivillig og kundene. Alle vet at pengene går til å lindre nød. Det gir også motivasjon til å være frivillig, eller til å bruke butikken, sier han.   

Klesbutikk på Aker Brygge

Grunnen til at Mysen har lykkes, skyldes iherdig innsats fra frivillige og gavmilde Østfoldinger. Det hjelper også at butikkleder Tove Danielsen har drevet egen klesbutikk på Aker Brygge.  

− Jeg har brukt min erfaring til å skape en oversiktlig butikk. Vi henger ikke opp klærne etter farger, men etter kategori. Det gjør det lett for kundene å finne frem, sier hun.  

100 prosent rabatt

Danielsen er frivillig i Røde Kors fordi hun får mer enn hun gir.  

− Jeg vil hjelpe de som har det vanskelig. Det er mange kunder her som trenger et sted som kan gi omsorg. Ikke bare klær. Det prøver vi å gi dem. Da det kom flyktninger fra Ukraina, slo vi inn 100 prosent rabatt på kassa. Røde Kors er her for å hjelpe. Dette er vår måte å hjelpe på, sier hun.  

Kunder fra hele Østlandet

Utenfor står nye og gamle biler på rekke og rad. Kundene kommer fra Asker, Drammen Oslo og Kongsberg. De fleste er selvsagt Østfoldinger.  

− Ryktet sprer seg fort i sosiale medier, og folk kommer fra alle samfunnslag. Vi tør ikke markedsføre oss lenger fordi vi er redd for å ikke klare å håndtere den store mengden kunder. Tenk for et fantastisk luksusproblem vi har, smiler Danielsen.  

Spiller gitar for bikkja

− Nå skal jeg hjem og underholde for bikkja!   

Gudrun har kjøpt en gitar. Nå vil hun hjem og tralle for hunden. I dag har hun tatt med seg datteren Aina til bruktbutikken. Hver uke finner de noe nytt, og de fyller flere handleposer.  

− Jeg driver med dyr og har alltid behov for hverdagsklær. Ellers gir jeg bort til barn og barnebarn. Det er moro å handle og å støtte Røde Kors samtidig, sier de to faste kundene.