«Nettverk etter soning» med suksessoppskrift: Frihet i en kaffekopp
I Fredrikstad lager straffedømte den beste kaffen. − Vi vil at hele Norge skal prøve Røverkaffe. Fordi den smaker godt og forandrer liv, sier Anita Meldalen.
Midt i Fredrikstad sentrum ligger brenneriet og kaffebaren som trekker til seg folk og røvere. Røverkaffe er et tiltak i Røde Kors som hjelper straffedømte tilbake til et vanlig liv. Det er en unik kaffebar der frivillige og ekskriminelle jobber sammen.
− Mange her har sittet i fengsel og gjort mye galt. Men de er usedvanlig hyggelige. Jeg stortrives i dette miljøet, sier Elise Linnea Eberson.
Kaffekopp med mening
For ett år siden gikk hun inn i kaffebaren for å kjøpe en kaffe. Hun merket fort at hun ikke ville gå ut igjen. Det var noe stemningen, interiøret og folka som jobbet der.
− Jeg leverte visittkortet mitt og sa at de kunne ringe hvis de trengte hjelp.
Nå er hun frivillig en dag i uken og hjelper til der det trengs. I dag har hun blant annet kokt grønnsakssuppe så arbeidsgjengen får varm lunsj.
− Det gir meg mye å bidra her. Vi hjelper folk ut i samfunnet på en klok måte, sier hun.
Et nytt liv
Leder for Røverkaffe, Anita Meldalen, mener det er viktig å tilby meningsfulle oppgaver i overgangen mellom fengsel og frihet. Det er her Røde Kors sitt tiltak «Nettverk etter soning» kommer inn.
− Røverkaffe er et sosialt entreprenørskap i regi av Nettverk etter soning, et tiltak i Røde Kors som gir et bredt tilbud til straffedømte som ønsker et helt vanlig liv. I sommer syklet vi blant annet Rallarvegen. Vi tilbyr også seiling, motorcross, golf og flere andre fritidsaktiviteter. Poenget er å hjelpe enkeltmennesker, gi dem et nytt nettverk, og få dem over i en positiv tilværelse. Bort fra kriminalitet, sier hun.
I Fredrikstad lager straffedømte den beste kaffen.
− Vi vil at hele Norge skal prøve Røverkaffe. Fordi den smaker godt og forandrer liv, sier Anita Meldalen.
Vil ha flere kunder
Nå vil Meldalen at flere skal få «smaken av frihet», som er kaffemerkets slagord.
− Vi er fortsatt i etableringsfasen og jobber med å skaffe flere kunder. Vi kan levere kaffe både til privat og bedriftsmarkedet, og lage spesialpartier. Vi leverte blant annet en egen «Tons Of Rock» kaffe til festivalen i sommer. Hvor kult er ikke det! Alle kan kjøpe Røverkaffe, i vår nettbutikk, eller i våre utslag i Fredrikstad og Oslo, sier hun.
1000 smaker
Inne i det aller helligste jobber Stian (30). Han er brennemester og sørger for at den grønne råkaffen blir til brune og himmelsk gode bønner. Han får god hjelp av makker Aksel. Sekker med råkaffe fra Colombia, El-Salvador, Brasil og Etiopia ligger klare til å brennes. Å brenne råkaffe er en kunst.
− Vi må finne riktig temperatur for å frigjøre aromastoffene som finnes i bønnene. Det er rundt 1000 ulike aromakomponenter som frigjøres i kaffebønnene under brenneprosessen, forklarer Stian.
Null peiling på kaffe
Kollega Aksel begynte som frivillig i Røverkaffe for ett år siden.
− Jeg leste en artikkel i Fredriksstad Blad om dette prosjektet. Da jeg ble pensjonist, ville jeg bruke dagene på noe meningsfullt for meg og andre. Kaffe hadde jeg ikke peiling på, men jeg har fått hurtigopplæring og synes dette er veldig gøy. Også blir jeg glad av å se fjeset til Stian hver morgen. Jeg hadde egentlig bare tenkt å komme en gang i uken. Men i perioder er jeg i full jobb her, sier han.
Lager små kunstverk
Inne kaffebaren er det strøkent. Det sørger Ina for. Hun er barista og sørger for at kundene alltid er fornøyde. Smil og vennlige ord gir hun bort gratis.
− Jeg hadde ingen baristaerfaring fra før, men har nå gått baristakurs. Det er ikke bare å trykke på en knapp. Å bruke en slik maskin krever kunnskap, og jeg liker å lære, sier hun.
Ina lager en perfekt kaffe latte og tegner samtidig et kunstverk i melken.
− Det morsomste jeg vet er å lage kaffe, og å omgås gode mennesker. Det gjør jeg her, sier hun.