I Røde Kors går strikking aldri av moten: Aldri en dag på «vranga»
Det strikkes som aldri før rundt i Røde Kors sine lokallag i Østfold, Buskerud og Akershus.
– Det er fordi strikking gjør deg glad, sier leder for strikkeklubben i Fredrikstad Røde Kors, Erzsébet Farkas.
Hver tirsdag klokken 11 møtes en gjeng glade damer hos Fredrikstad Røde Kors. De har med både strikketøy og snakketøy.
− Ingenting er så hyggelig som å strikke over en kopp kaffe sammen med gode venner, sier Farkas.
Helse i hver maske
Hun mener strikking også er bra for helsen.
− Jeg har lest at hvis du strikker eller hekler litt hver dag, så reduseres sjansen for å bli stresset, eller å få ulike sykdommer. Jeg tror det er koplingen mellom hodet og hender som er helsebringende, sier hun.
Snakker om alt
Erzsébet og de andre damene rundt bordet har bestemt seg for å strekke livets strikk og nyter hver lille nøstemillimeter. Og med strikketøyet mellom hendene så kommer praten.
− Her prater vi om alt fra barnebarn, tv-programmer, og om hva vi skal ha til middag. Det er veldig sosialt her, forteller Mai-Britt Johnsen.
Ukens høydepunkt
Hun omtales som «turbostrikkeren» i miljøet.
− Jeg strikker hver dag. Så langt har det blitt flere hundre par sokker. De gis bort i gaver eller selges til venner og kjente. Å komme hit til Røde Kors for å strikke sammen med disse flotte damene er ukens høydepunkt. Det er et helt spesielt felleskap her, sier hun.
Deler villig vekk
Det spesielle felleskapet gjør at stadig flere finner veien til strikkegruppa. Ei av damene, ei jente i 40-årene, møtte opp uten å kunne strikke noe som helst. Det ble kamp om å lære bort strikkekunsten.
− Jeg har kommet godt i gang og står jeg fast – får jeg garantert hjelp, sier hun.
Tidligere leder av strikkegruppa hos Fredrikstad Røde Kors, Aud Risøy, mener flere som den uerfarne kvinnen bør ta turen til Røde Kors sine strikkegrupper. Enten det er i Østfold, Buskerud eller Akershus.
− Fordi dette er et lavterskeltilbud som handler om å skape et trygt og positivt felleskap. Alle kan komme hit. Også mannfolk. Og kan du ikke strikke, gjør det ingenting. Vi som er erfarne, deler gladelig vår kunnskap. Enten du vil strikke eller hekle sjal, sokker, gensere eller grytekluter. Eller om du bare vil bruke snakketøyet, sier hun.