Person som strikker Vis bildetekst
STRIKKING I RØDE KORS: Du finner også strikkegrupper hos Mysen og Omegn Røde Kors, Rakkestad Røde Kors, Kongsberg Røde Kors og hos Bærum Røde Kors. Mange av gruppene strikker plagg som blant annet sendes som hjelp til Moldova. Det er gratis å være deltager på strikkegrupper i Røde Kors. Foto: Robert Walmann/ Røde Kors

I Røde Kors går strikking aldri av moten: Aldri en dag på «vranga»

Det strikkes som aldri før rundt i Røde Kors sine lokallag i Østfold, Buskerud og Akershus.

– Det er fordi strikking gjør deg glad, sier leder for strikkeklubben i Fredrikstad Røde Kors, Erzsébet Farkas.

Hver tirsdag klokken 11 møtes en gjeng glade damer hos Fredrikstad Røde Kors. De har med både strikketøy og snakketøy.

− Ingenting er så hyggelig som å strikke over en kopp kaffe sammen med gode venner, sier Farkas.  

Lederen for strikkeklubben
HENDENE I FANGET: − Å sitte med hendene i fanget er kjedelig. For å slappe av må de bevege seg. Den beste måten å kople av på er å strikke eller hekle, sier lederen for strikkegruppa i Fredrikstad Røde Kors, Erzsébet Farkas. (Foto: Robert Walmann/ Røde Kors)

Helse i hver maske

Hun mener strikking også er bra for helsen. 

− Jeg har lest at hvis du strikker eller hekler litt hver dag, så reduseres sjansen for å bli stresset, eller å få ulike sykdommer. Jeg tror det er koplingen mellom hodet og hender som er helsebringende, sier hun.  

Konsentrerte damer som strikker
FULLE HUS: Hver tirsdag fylles det opp rundt bordet i lokalene til Fredrikstad Røde Kors. Hit kommer glade damer som vil strikke, prate og være sosiale. – Fordi strikking i et sosialt felleskap gjør deg glad, sier de. (Foto: Robert Walmann/ Røde Kors)

Snakker om alt

Erzsébet og de andre damene rundt bordet har bestemt seg for å strekke livets strikk og nyter hver lille nøstemillimeter. Og med strikketøyet mellom hendene så kommer praten.  

− Her prater vi om alt fra barnebarn, tv-programmer, og om hva vi skal ha til middag. Det er veldig sosialt her, forteller Mai-Britt Johnsen.  

Ukens høydepunkt

Hun omtales som «turbostrikkeren» i miljøet.   

− Jeg strikker hver dag. Så langt har det blitt flere hundre par sokker. De gis bort i gaver eller selges til venner og kjente. Å komme hit til Røde Kors for å strikke sammen med disse flotte damene er ukens høydepunkt. Det er et helt spesielt felleskap her, sier hun.  

Blid dame som strikker
KIRURGISK PRESISJON: Mai-Britt Johnsen viser hvordan det skal felles. Med kirurgisk presisjon beveger hun fingrene. − Øvelse gjør mester, sier hun. (Foto: Robert Walmann/ Røde Kors)

Deler villig vekk

Det spesielle felleskapet gjør at stadig flere finner veien til strikkegruppa. Ei av damene, ei jente i 40-årene, møtte opp uten å kunne strikke noe som helst. Det ble kamp om å lære bort strikkekunsten.  

− Jeg har kommet godt i gang og står jeg fast – får jeg garantert hjelp, sier hun. 

Alle kan komme

Tidligere leder av strikkegruppa hos Fredrikstad Røde Kors, Aud Risøy, mener flere som den uerfarne kvinnen bør ta turen til Røde Kors sine strikkegrupper. Enten det er i Østfold, Buskerud eller Akershus.   

− Fordi dette er et lavterskeltilbud som handler om å skape et trygt og positivt felleskap. Alle kan komme hit. Også mannfolk. Og kan du ikke strikke, gjør det ingenting. Vi som er erfarne, deler gladelig vår kunnskap. Enten du vil strikke eller hekle sjal, sokker, gensere eller grytekluter. Eller om du bare vil bruke snakketøyet, sier hun.  

Åpent for alle
ÅPENT FOR ALLE: Strikkgruppene i Røde Kors er et lavterskeltilbud for alle. Vi vil at du skal komme som du er – enten med eller uten strikketøy. Og vil du lære å strikke, så mangler det ikke på lærere, sier tidligere leder av Fredrikstad Røde Kors sin strikkegruppe, Aud Risøy. (Foto: Robert Walmann/ Røde Kors)