Trenger flere våkere

For å nå målet om at ingen skal dø alene, søker Sandnes Røde Kors flere frivillige til Våketjenesten.

Når et liv går mot slutten, er mennesker på sitt mest sårbare. Å ha en hånd å holde i og noen som er nær, kan gjøre stor forskjell. Våketjenesten i Røde Kors tilbyr medmenneskelig nærvær til døende og deres pårørende. I Sandnes er det stort behov for flere frivillige som vil bidra til verdighet ved livets siste fase.

To kvinner i sofa
Guro Bråstein Ravndal og Berit Aasland Auglænd har gode erfaringer med våkere fra Røde Kors.

Stiller på kort varsel

Ingen ønsker at deres kjære skal ligge alene på det siste, men å våke over en døende dag og natt, kan være utmattende.

– De aller fleste pårørende vil sitte der selv. Men noen ganger er det vanskelig å få til hvis det går lang tid, eller det er få pårørende til å dele på. Når de er slitne og ikke vet om de klarer å sitte enda en natt, er det fint å kunne si at vi har dette tilbudet, sier Guro Bråstein Ravndal. Hun er avdelingsleder på lindrende avdeling på Åse bo- og aktivitetssenter som har hatt tilbudet siden hatt 2018.

Når pårørende trenger avlastning, eller den døende ikke har pårørende, kan frivillige fra Røde Kors være til stede.

Behovet for en våker er vanskelig å forutse, og en pasients tilstand kan endre seg raskt. Når ansatte ringer for å høre om mulighet for å få en våker, er de forberedt på at det ikke er noen frivillige som har anledning til å steppe inn.

– Flere ganger har vi tenkt at det er vanskelig å få tak i noen på kort varsel. Men til nå har det ordnet seg hver gang. Det er vi veldig takknemlige for, sier Ravndal.

Røde Kors` våkere stiller opp både på hverdager, i helger og høytider, og sitter vanligvis noen timer på kvelds- eller nattestid.
– De som stiller er veldig modige. De går ut på natten, og kommer inn til noen de ikke kjenner, sier Ravndal.

Ærefullt oppdrag

Døden kan være skremmende, og å våke over en fremmed er ikke for alle. Som våker sitter du tett på, og det kan være lukter og lyder. Men mange synes også det er et ærefullt oppdrag, og at det er noen stort og mektig over å være der.

– Flere av våkerne har selv sett hva det kan bety i en sårbar situasjon. De vil gjøre en forskjell for noen, og det gjør de virkelig, sier Berit Aasland Auglænd, fagleder for frivillighet på sykehjemmene i Sandnes kommune.

Våkere fra Røde Kors tilbyr pårørende en pause i en krevende og vanskelig situasjon. Når de vet at deres nære og kjære ikke ligger alene, er det lettere å få seg noen timers søvn og senke skuldrene litt.
– Vi har bare gode erfaringer, og pårørende er veldig takknemlige, sier Ravndal.

Håper å utvide til flere sykehjem

I dag er Sandnes Røde Kors våketjeneste et tilbud kun ved noen av de ni sykehjemmene i Sandnes kommune, men flere sykehjem står klare til å bli med i ordningen. Før tilbudet kan utvides, trenges flere frivillige enn de rundt 20 frivillige som er på listen i dag.

To kvinner i sykehjemskorridor.
Berit Aasland Auglænd og Guro Bråstein Ravndal.

En våker skal ikke overta oppgavene til helsepersonell, men være et trygt og støttende medmenneske. For å sikre at våkeren er godt skikket til oppgaven, stilles det flere krav før en frivillig får lov å våke. I tillegg til personlig egnethet, må de gjennom samtaler og kurs for å bli trygge i rollen. Alderskravet er 25 år, men ofte er det godt voksne som velger å bli våkere.

– Å sitte med en døende er en oppgave som krever en viss livserfaring. Røde Kors er kvalitetsstempel, og enkelt å selge inn til pårørende. Vi er trygge på at våkerne både har kompetanse og er egnet til oppgaven, sier Auglænd.

Taushetsplikten gjør de som våker vet ikke mer enn nødvendig om den de våker over. Våker Hroar Pettersen husker alle han har våket over og synes det er noe fint å kunne møte et menneske uten å vite hvor de står politisk, hva de har gjort i livet eller størrelsen på bankkontoen deres.
– Det er et av de få tilfellene der man faktisk får møte noen kun som mennesker, sier han.

Det er også en egen verdighet i at de som sitter der, gjør det fordi de ønsker og uten betaling.
– De som kommer er profesjonelle og har samtidig en nærhet. Det imponerer hvordan de klarer å kombinere respekt for den døende med det å være medmenneske, sier Ravndal.

Våketjenesten i Røde Kors

  • Røde Kors mener at ingen skal måtte dø alene eller måtte føle på ensomhet i sin aller siste del av livet.
  • Frivillige i Røde Kors våketjeneste er til stede på dødsleiet når det ikke er noen pårørende tilgjengelig, i påvente av pårørende eller sammen med pårørende.
  • Typiske oppgaver er å berolige, samtale, lytte, holde i hånda, vise omsorg og skape ro. I tillegg kan våkeren avlaste, samtale med og støtte de pårørende.
  • Røde Kors Våketjeneste kan påta seg oppdrag ved forventet død.
  • Oppdragene kan være når som helst på døgnet, alle dager i uka.
  • Alle frivillige i Røde Kors er underlagt streng taushetsplikt.
  • For å bli frivillig i Røde Kors Våketjeneste må man være 25 år og gjennomgå opplæring.

 

For å bli frivillig i Røde Kors, meld deg inn på www.mittrodekors.no

Mer informasjon om Våketjenesten i Sandnes og Stavanger, kontakt:

  • Bjørn Harald Lye (41 20 23 18)
  • Anniken Brueland (92 27 10 49)