MC- kjelleren på Tilbakeføringssenteret
I MC- kjelleren på Tilbakeføringssenteret på Våland er det høy aktivitet. Det lukter kaffe, energidrikk og motorolje, og lyden er en blanding av banking med skrujern og musikk fra høyttaleren.
I kjelleren møter vi to menn i full konsentrasjon med hendene langt inne i understellet på en speilblank motorsykkel. «YouTube kan alt», sier Oddvar med et lurt smil, og skrur på TV-skjermen som står på ei hylle. MC- kjelleren er et aktivitetstilbud på Tilbakeføringssenteret i regi av Stavanger Røde Kors. Her møtes en god blanding av deltakere og frivillige hver torsdag kveld, for å prate, spise twist og mekke motorsykler. Frivillig Oddvar og deltaker Harald har kommet tidlig, og under veiledning fra YouTube er de godt i gang med siste finish på Oddvars sykkel.
Ut på en ny vei
Frode Ekanger er også på plass. Frode ble en del av Tilbakeføringssenteret som deltaker for noen år siden. Nå er han frivillig, og leder MC- aktiviteten sammen med Oddvar. Frode er fast inventar i kjelleren hver torsdag, og har ofte med seg sønnen som mekker på egen sykkel. Han jobber til vanlig som helsefagarbeider, og er i gang med studier til vernepleien. Livet er godt, men han er åpen om at det pleide å være ganske annerledes.
Frode var utdannet tømrer og jobbet offshore, men havnet utpå, og ble en del av rusmiljøet. I ti år gikk han inn og ut av både fengsel og rus, og fem av disse årene ble tilbrakt i fengsel. Han ønsket seg en ordentlig forandring, og etter siste dom møtte han opp til soning rusfri. Det var ved dette fengselsoppholdet Ingrid fra Tilbakeføringssenteret kom på besøk, og spurte om han ønsket seg en kobling og en venn.
«Livet mitt skulle endres, det var jeg fast bestemt på, så jeg takket ja til tilbudet. Jeg var lei av alt som hadde med rus å gjøre, satt innelåst 20 timer i døgnet, hadde dårlig samvittighet overfor sønnen min, og følte jeg hadde sviktet alt og alle.»
Frode ble koblet opp med en frivillig som kom på besøk i fengselet, og som fortsatte kontakten etter endt soning. Frode fikk bli med på aktiviteter sammen med frivillige og andre, og fikk støtte og hjelp med å få livet inn på rett spor.
«Bare det å ha fast kontakt med et helt normalt menneske som jeg kunne snakke med om helt normale ting, var gull verdt. Det viktigste for meg var relasjonen til sønnen min, og han fikk jeg ha med meg på alle aktivitetene. Vi har vært i Flørlitrappene sammen, pusset opp båt på Engøyholmen, og fant etter hvert en felles hobby i MC-kjelleren.»
På den andre siden av gjerdet
Til sønnen har Frode kjøpt en motorsykkel, men han er opptatt av at det skal tas lærdom av prosessen.
«Sykkelen og delene får han av meg, men jobben med å sette de sammen får han gjøre selv.», smiler Frode lurt.
I tillegg til å jobbe som frivillig og lede MC-klubben, drar Frode med jevne mellomrom på besøk i Stavanger Fengsel og holder kurs i psykososial førstehjelp.
«Jeg tenker jo at når de nå slipper meg inn i fengselet på den rette måten, og slipper meg ut igjen, så må det være lov å tenke at man har kommet ganske langt.», ler han.
Godt verktøy, og gode relasjoner
Gjengen som deltar i MC-klubben er en god blanding av frivillige og deltakere. Noen holder på en gang iblant på hobbybasis, mens andre er entusiaster og kjører hele tiden. MC-klubben ble raskt populær, og hver uke er det i snitt 10-12 ivrige mekkere som dukker opp. Tilbudet er først og fremst til for deltakerne, men Frode understreker at det er minst like kjekt for de frivillige.
«Jeg trives utrolig godt her. Gjennom Tilbakeføringssenteret og MC-klubben har jeg fått bygd meg et nettverk, og fått venner jeg kommer til å holde kontakten med i mange år fremover. Jeg er også utrolig glad for at jeg får muligheten til å ta vare på å styrke relasjonen til sønnen min, og at vi gjennom dette har noe vi begge kan glede oss til.»