Skigåere i tett snødrev, med mann på Røde Kors-snøskuter som holder vakt Vis bildetekst
Husk å ha med deg varmt tøy i tilfelle du blir våt, kald eller det blir væromslag. Her fra Rennebu Røde Kors' påskevakt i Trollheimen. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

– Ikke ta noen sjanser i påsken

Det er svært mye snø i fjellene og det kan fort bli rasfare. Blir det plutselig mildvær må man være obs på både vann og skredfare, sier Ove Einar Drugudal i Rennebu Røde Kors.

Drugudal er førstehjelpsansvarlig i Sør-Trøndelag Røde Kors og leder for Røde Kors i Rennebu, og har vært med på svært mange søk- og redningsaksjoner i Trollheimen. Den største utfordringen for påsketuristene i Trollheimen er at de ikke har med seg nok klær, sier han.

– Står du på Trollheimen et sted iført kondomdress, og du er 20-15 minutter unna nærmeste hytte, så kan det faktisk være for sent dersom været plutselig skifter. Vi har opplevd flere tilfeller hvor været har blitt voldsomt stygt på veldig kort tid, sier Drugudal.

Man må være oppdatert på skredvarsler og værmelding i området før man legger ut på tur. Drugudal oppfordrer også alle til å ha med seg en liten sekk med ekstra ulltøy og annet utstyr. 

20180317.untitled.33225
Ove Einar Drugudal, leder i Rennebu Røde Kors. Foto: Marius Tvinnereim / Røde Kors

– Det er ingen unnskyldning for å ikke ha med seg ulltøy og vindtette klær når du er på fjellet. Sportsbutikkene har tynne, lette plagg og små sekker. I tillegg bør du ha med deg mat og helst noe varmt å drikke. Du lever ganske lenge uten mat, men vann må du ha. 

Bruk mobilen riktig

I dag er det mange som har stor tiltro på mobilen, men Røde Kors opplever at det ikke er alle som tenker på hva som skjer dersom mobiltelefonen skulle gå tom for strøm når du trenger den mest. 

– Husk at de fleste smarttelefoner kan sende koordinater. Har du dekning og er i nød så bruk Luftambulansens ”Hjelp 113”-app  når du ringer. Da sender du samtidig koordinater fra der befinner deg. For oss som skal ut og lete kan det redusere innsatstiden vår betraktelig. Jeg har vært med å lett etter folk som ikke har hatt noe peiling på hvor de var, og da er det som å lete etter nåla i høystakken, sier han.

Drugudal sier også at man med fordel kan ha med seg en liten nødlader til telefonen, med at det uansett er viktigst å holde mobiltelefon og batterier tørre og varme, slik at batteriene holder seg lenger.

– Sett telefonen i flymodus når du er på tur. Telefonen bruker mye strøm selv når den ikke er i bruk, så husk å ha fulladet batteri før turen. Legg den inntil kroppen i en plastpose slik at den holder kroppsvarme uten å bli våt, da holder batteriet mye lenger. Legger du den i sekken, så blir den fort kald og batteriet lades ut mye fortere.

Dersom du går deg bort eller det blir uvær, er det viktig å beholde roen.

– Er været veldig dårlig er det best å grave seg ned, enn å begi seg ut på en tur. I tillegg kan man få kjøpt små redningstelt og små spader som ikke tar mye plass i sekken. Slik kan du grave deg ned og skape ly selv om det er åpent landskap. Ring og fortell hvor du er, og hold deg i ro. Letemannskapene bruker din posisjon for å lete etter deg. Hold deg der til du blir funnet, oppfordrer Drugudal.