NATTEVANDRERNE: Aktiviteten Nattevandring fikk en voldsom vekst i Melhus Røde Kors da lokalsamfunnet kom sammen for å ta vare på ungdommene. Vis bildetekst
NATTEVANDRERNE: Aktiviteten Nattevandring fikk en voldsom vekst i Melhus Røde Kors da lokalsamfunnet kom sammen for å ta vare på ungdommene.

Lokalt engasjement sjudoblet antall frivillige

Nattevandring hos Melhus Røde Kors startet med 6–7 frivillige på ulike festivaler. Så endret et behov i lokalsamfunnet alt.

Et halvt år senere hadde interessen skutt i været, og nærmere femti engasjerte frivillige bidrar nå med blant annet nattevandring og fredagsklubb for å ta vare på ungdommen.

– Én fortalte meg med glimt i øyet at «pappa har sagt jeg må flytte ut når jeg blir 18, men kanskje jeg kan flytte inn til deg?»

Bilde 5 - lederne copy
LEDERNE: Marit Sognli Gladsø og Anne Grethe Tevik er henholdsvis nestleder og leder for Melhus Røde Kors Omsorg. Engasjementet og stå-på-viljen deres får mye av æren for at samarbeidet har kommet raskt på plass og vokst i omfang.

Anne Grethe Tevik ler litt når hun forteller om spørsmålet hun fikk fra en av ungdommene i Melhus sentrum. Men samtidig er det et godt bilde på hva som har vært nøkkelen for at det frivillige engasjementet har lykkes.

De har vunnet tilliten til ungdommene de vil være til stede for.

Uro og fortvilelse
Det startet etter en periode med uro i kommunen. Lars Eggan Søpstad som er FAU-leder på Gimse ungdomsskole sier de opplevde at flere av ungdommene falt fra den organiserte idretten og at det manglet andre tilbud til disse. På toppen av alt ble den lokale skateparken revet i forbindelse med byggearbeid.

– Vi endte opp med en situasjon hvor ungdommene enten var en del av håndball- eller fotballaget, eller så ble de overlatt til seg selv i sentrum, forklarer Søpstad.

Bilde 4 - Lars copy
FAU: Lars Eggan Søpstad er FAU-leder ved Gimse ungdomsskole. Han sier nyheten om ungdomsmiljøet i sentrum kom overraskende på flere, men opplever at både foreldreutvalget og foreldrene forøvrig er veldig engasjert i å løse det.

I slutten av april var kommunens SLT-koordinator (Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak) Kristin Johnsen ute i Trønderbladet og ba foreldre om å se til ungdommene på kveldstid, etter det hun beskrev som uheldige episoder med blant annet rus og slåsskamper arrangert gjennom sosiale medier.

Både foreldrene, politiet og politikerne så det, men de trengte en felles plattform.

Løsningen eksisterte allerede
– Aktiviteten Nattevandring var jo allerede oppe og gikk. Vi hadde frivillige som var ute og passet på, men de var ofte ute i forbindelse med arrangementer i sentrum som uansett ikke samlet så mye ungdom, sier Marit Sognli Gladsø som er nestleder i Melhus Røde Kors Omsorg.

Etter at kommunen tok kontakt bestemte Marit og Anne Grethe seg for å vise hva organisasjonen kunne tilby.

– Røde Kors kunne nok ikke gjort dette alene, men som en profesjonell organisasjon med et system for opplæring kunne vi snu oss raskt og rekruttere flere, sier Tevik.

Som tidligere politiker har hun et nettverk som virkelig kom til nytte.

– Vi tok kontakt med foreldreutvalgene og politikere, og ba dem om å bli med oss ut på nattevandring for å se situasjonen med egne øyne.

Bilde 3 - Ragnar copy
POLITIKER: Ragnar Vigdal er lokalpolitikeren som har engasjert seg aller mest og har vært med på flere turer sammen med de frivillige. Han mener Melhus har funnet en god oppskrift for samarbeid mellom kommune, frivillighet og innbyggere – og er pådriver for mer samarbeid for å ta vare på ungdom i kommunen.

Foreldrene rekrutterte og Tevik fortsatte å ringe politikerne. Gruppa vokste raskt til over femti. De utvidet tilbudet fra noen ganger i året, til flere ganger i uka. På noen få måneder hadde en femtedel av kommunestyret i Melhus vært med på nattevandring. 

Det er noe med korset
Én av foreldrene som tidlig meldte seg på var Line Liabø Nyrønning. Hun opplevde at barna fikk en hard overgang fra barneskolen til ungdomskolen.

– Det gikk raskt fra barnlig lek til slåsskamper, og det opplevdes ikke trygt for verken oss eller barna. Vi vil jo at Melhus skal være trygt for barna våre, så vi kjente at vi måtte engasjere oss.

Bilde 2 - Line copy
FORELDER: Line Liabø Nyrønning følte at det var vanskelig å utgjøre en forskjell i rollen som forelder, men som en del av Røde Kors Nattevandring er hun med på å trygge lokalmiljøet.

Nyrønning påpeker at det ikke alltid er lett å være foreldrene som skal passe på en gjeng med tenåringer, og at det ikke nødvendigvis blir satt pris på. Men samarbeidet mellom foreldre, kommunen, politiet og Røde Kors har gjort det lettere.

– Det føles mye tryggere å være med når jeg kan skjule meg litt bak det røde korset på refleksvesten. Jeg trenger ikke å være der i rollen som bekymret mamma, men heller som engasjert frivillig.

Hun får støtte av Anne Grethe Tevik.

– Det handler ikke så mye om hvem som passer på, men å ha synlige, trygge voksne til stede i sentrum.

I det gjengen tar av seg vestene og beveger seg over parkeringsplassen for å avslutte kvelden kjører en bil opp på siden av dem, og blir beviset på at kampanjen det siste halvåret har fungert. Sjåføren ruller ned vinduet og lener seg ut mot Tevik.

– Hei! Perfekt at jeg treffer dere nå. Jeg har tenkt på dere en god stund og vil veldig gjerne bidra. Hvordan kan jeg bli med?