En beredskapsambulanse står parkert foran et jorde med røyk som velter opp fra et fjell i bakgrunnen. Vis bildetekst
Området som begynte å brenne torsdag 5. mai er bratt og utfordrende.

- En skikkelig ildprøve

Da det begynte å brenne på Vreimsheia i Bø, fikk Bø og Sauherad Røde Kors sin Branngruppe sitt første aktive oppdrag siden 2018. I fire dager kjempet de mot flammene sammen med brannvesenet.

Sondre Rulnes Røstad, leder i Bø og Sauherad Røde Kors Hjelpekorps, er stolt over laget sitt. Det har han all grunn til. Hjelpekorpset og Branngruppa i lokalforeningen til Bø og Sauherad Røde Kors har nettopp vært med på slokkingsarbeidet til én av de største brannene i Bøs historie. 150-200 mål skog har gått tapti brannen.
- Det var bare to av korpsmedlemmene som hadde praktisk erfaring med branner, resten har bare vært i beredskap siden vi startet i branngruppa. Alle tok utfordringen på strak arm og har hatt kjempemoral, skryter korpsleder Røstad.

En person i uniform står med en vannslange mot trærne.
Branngruppa til Bø og Sauherad Hjelpekorps fikk prøvd seg i vanskelig terreng.

Sikkerhet på topp

Alarmen gikk klokka halv to på torsdag. I første omgang fikk Hjelpekorpset oppgaver som logistikk-kjøring og å bistå med det administrative for å fristille brannpersonellet, men brannvesenet så fort at dette kom til å bli en stor og krevende aksjon. Fjellet var bratt, og brannen lå midt i fjellsida. Ilden veltet en del trær og varmen ga steinsprang, så det var viktig å ha fokus på sikkerhet fra første stund. Derfor ble det bestemt at også beredskapsambulansen til Bø og Sauherad Røde Kors Hjelpekorps skulle være bemannet i felt for å bistå eventuelt sårede mannskap.

- Heldigvis gikk det veldig bra. Sikkerhet sto i høysetet og det verste vi behandlet var noen skrubbsår, forteller Røstad.

Portrett av en mann som står inne i et rom med Røde Kors-logo på døra. Han smiler.
Leder for Bø og Sauherad Røde Kors Hjelpekorps, Sondre Rulnes Røstad.

Samme kveld som brannen startet, ble det også bestemt at Branngruppa skulle hentes inn for å bistå i slokkingsarbeidet. Fredag, lørdag og søndag bisto Hjelpekorpset og Branngruppa med etterslukkingsarbeidet og mandag kveld ble brannen deeskalert. Nå er det kun brannvesenet som er igjen på plassen for å ta seg av overvåkning.

- Her har vi et korps som er helt ferske og som har hatt en kjempeprogresjon. Jeg er mektig imponert. De har vært kjempeflinke og heldigvis gikk det hverken hus og mennesker, sier Røstad.

To personer i brannutstyr jobber med slanger i skogen.
Hjelpekorpset i Bø og Sauherad har hatt 6-8 personer hver dag fordelt på skift gjennom hele dagen under arbeidet med brannen i Vreimsheia i Bø.

 

Tips for å unngå skogbrann:

- Vær obs på at selv om du har helt vann på et utbrent bål, kan være glør igjen.
- Husk bålforbudet.
- Når det er så tørt som nå, skal det ikke mer til enn en bomkasta røyk.
- Litt regn hjelper ingenting. Røttene på trærne suger opp alt, så vær ekstra på vakt.