VELKOMMEN INN: Her er føler du deg alltid velkommen. Det sørger blant annet Tone Evensen, Runak Abdullah, Cathrine Tverdal og Karma Larsen for. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
VELKOMMEN INN: Her er føler du deg alltid velkommen. Det sørger blant annet Tone Evensen, Runak Abdullah, Cathrine Tverdal og Karma Larsen for. (Foto: Bjørn Sodeland)

- Her blir du sett

På Henrys Hus i Porsgrunn er du velkommen enten du er på jakt etter en billig matbit, en kaffekopp eller bare en liten prat.

- Kommer du innom oss blir du alltid tatt imot med et smil, sier Tone Evensen og gliser fra øre til øre. Hun er leder for den lokale kvinnegruppa og fast inventar på Henrys Hus. Her serveres det daglig en enkel lunsj og et lite kakestykke for dem som liker noe søtt til kaffen. På dagens meny står wraps til 30 kroner stykket og eplekake og kaffe til 25 kroner.

- Hovedfokuset vårt er å skape en hyggelig møteplass der hver enkelt blir tatt godt imot og sett. Her får du rimelig mat og billige brukte klær. Vi har etter hvert fått flere faste kunder, men har alltid plass til flere, sier Tone.

Maten som serveres lages av kvinnegruppa, og selv om kokkene hjemme snakker alt fra litauisk til arabisk og kurdisk er språket på kjøkkenet norsk.

- Et av Røde Kors sine mål er å gjøre det litt enklere for mennesker som er nye i landet å bli del av det norske samfunnet. Da er språk avgjørende. Her får de en trygg arena å prate norsk på og mulighet til å bygge seg opp et nettverk, sier Tone.

Ingen må gå

I den velkjente barnesangen om bakeren i Østre Aker må du snu i døra hvis du ikke har penger. Slik er det ikke på Henrys Hus. Denne vinteren har kaféen fått mye oppmerksomhet for klesstativet med gratis jakker for dem som har hatt behov for litt ekstra varme klær men ikke har midler til å skaffe seg det.

- I vinter var det veldig kaldt, og vi så at flere av byens innbyggere gikk rundt og frøys. Da kom vi på idéen om å dele ut gratis jakker, og det har blitt tatt veldig godt imot. Det er tydelig at behovet har vært stor, sier Tone.

- Mitt andre hjem

For Runak Abdullah som er frivillig i Kvinnegruppa og i Barnas Røde Kors, har en tur innom Henrys blitt fast rutine. Der møter hun gode venner og blir kjent med nye.

- For meg har Henrys Hus blitt mitt andre hjem. En tur innom Henrys får alltid opp humøret mitt, sier hun.

Frivillig innsats

Alt som blir gjort på Henrys Hus baserer seg på frivillig innsats, og en av de ferskeste frivillige er Cathrine Tverdal. Hun jobber offshore, og ønsker derfor å engasjere seg litt ekstra i periodene hun er hjemme.

- Jeg har fire barn og 11 høner, men ønsket meg noe ekstra å gjøre i periodene jeg er hjemme. Derfor tittet jeg innom nettsidene til frivillig.no, og der dukket Henrys Hus opp. Da jeg kom hjem på ettermiddagen etter første besøket var jeg helt rød i kinna og hadde masse energi. Da bestemte jeg meg for at her ville jeg bidra, sier Cathrine.

Tilbud til ungdom

Kommer du innom på onsdag eller torsdag etter klokken 1500 er det åpen møteplass for ungdom. Der kan de som ønsker det stikke innom, få seg et gratis måltid mat og noe å drikke, prate, spille shuffleboard, game, få hjelp med lekser eller bare henge. Noen kvelder inviteres det også til ulike temasamlinger og foredrag, og en helg i måneden er det lagt opp til større arrangementer. Den siste tiden har lokal ungdom blant annet kunnet oppdatere seg på Cosplay, en aktivitet der utøverne kler seg ut som ulike fantasikarakterer. Det har også vært DJ-kurs, tacokvelder og halloweenarrangement på huset.

På Henrys har ungdom i tillegg mulighet til å delta på kurs i Gatemegling, et nyttig redskap for å løse konflikter uten bruk av vold.

- Henrys Hus er et kult sted å være. Her kan du komme som du er og gjøre det du vil enten det er å henge med venner, lære noe nytt eller spille Playstation, sier Karma.