PÅ BRYGGEKANTEN: Linn Mulla og broren Abu-Al koser seg på bryggekanten på Solsjø.

- Minner for livet

Tirsdag badet Linn og broren Abu-Al i sjøen for første gang. Onsdag fisket de krabber og fikk besøk av sin aller første minister.

- Vi er de to eneste som har badet og jeg har fanget min aller første krabbe. Det er veldig gøy her og jeg gleder meg til resten av uka, sier Linn Mulla (16) på nesten flytende norsk.

For åtte måneder siden kom hun til Norge sammen med broren Abu-Al (10) og moren Sherin fra Syria. De siste seks månedene har hun bodd på Ulefoss. Denne uken er hun på Ferie for alle i regi av Telemark Røde Kors på det lille ferieparadiset Solsjø ved Mørjeforden, som Røde Kors har fått låne av firmaet Eramet.

- Det er ingen tvil om at ferie på en plass som dette gir minner for livet, sier Barne- og likestillingsminister Solveig Horne, som i anledning markeringen av Ferie for alle sin 15-års dag står på bryggekanten og akkurat har vært vitne til Linns første krabbefangst. Hun er imponert over arbeidet som blir lagt ned av frivillige for å få dette til.

- Jeg synes det er flott å se hva dere gjør her og å møte ildsjeler fra Røde Kors som gir av fritiden sin år etter år. Vi hadde ikke klart å gi et sånt tilbud uten dem, sier Horne.

Ofrer ferien for andre

Amina Alsaaty er en av ildsjelen. Hun har vært frivillig på Ferie for alle i til sammen åtte år og er ikke i tvil om at det er verdt å ofre en uke av sommerferien for å være med på et opplegg som dette.

- For meg er det fantastisk å oppleve all gleden som oppstår når vi møtes på en plass som Solsjø. Jeg blir glad inni meg og smiler hele tiden. Jeg tror det vi gjør her bidrar til å gi de som kommer en egen trygghet og gjøre det enklere å bli integrert, sier Amina.

Hvem vant egentlig?

På tunet oppe ved hovedhuset står Leander Wilhelmsen og tripper. Han er veldig klar for bursdagsfeiringen og har personlig stått for pyntingen av tre store fat med muffins som han gjerne vil vise frem. I tillegg er han opptatt av å få korrigert hvem som egentlig vant gårsdagens fotballkamp mellom mammaer og barn.

- Mammaene sier de vant, men det er feil. Det taklet meg og scoret forteller Leander.

Mens muffins og pølser blir fordøyd, tar søstrene Asra (17) og Asma (13) Mohammadi plass på huskene som henger i et digert tre på tunet. De to første dagene på Ferie for alle har vært helt topp.

- Det er veldig fint her og vi har det kjempegøy. I dag har jeg fått 13 fisk og tre krabber. I går spiste jeg ordentlig krabbe og i morgen skal jeg bade. Jeg gleder meg forteller Asra mens huns svinger videre.

Ferie for alle er et gratis ferietilbud for familier med svak økonomi. I år har mer enn 150 barn og voksne deltatt på ferieopphold i regi av Telemark Røde Kors. I tillegg har 100 barn og voksne vært med på ulike dagsturer.