- Vi blir som barn igjen

- Hvis jeg kunne velge å være her på fritida også hadde jeg gjort det. Det er kjempegøy, sier Jonas (10). Sammen med klassekameratene Live og Hanna har han akkurat underholdt på Bø sjukeheim.

Annenhver uke tropper tre glade barn fra femteklasse på Folkestad skule i Bø opp på dagsenteret på det lokale sykehjemmet. Med seg har de ulike ting de selv har laget på skolen, et lite sanghefte, noen innøvde dansetrinn og to damer fra besøkstjenesten til Bø Røde Kors.

- Det hele begynte med at vi selv sang med de eldre en gang i uken, men som tidligere lærer kom jeg på idéen om å ta med noen av barna fra skolen og gjøre det samme. Det er positivt både for barna og de eldre. De gamle lærer litt om dagens skolehverdag og får noe å snakke om og se fram til. Barna blir kjent med de eldre og møter en hverdag de ellers har liten kontakt med, sier Merete Boye fra besøkstjenesten. At opplegget har vært en suksess for begge parter er det liten tvil om.

- De er så positive og flinke og synger gamle sanger fra da vi var unge. Det gjør at vi beholder dem friskt i minne. Vi blir som barn igjen, sier Magnhild Svagård, en av de faste tirsdagsgjestene på dagsenteret fornøyd.

190509_imponerte
IMPONERTE DE ELDRE:  Det er ingen tvil om at de eldre satt stor pris på besøket fra skolen. - De er så frie. De tør å vise seg og det synes jeg er så flott, sier Magnhild Svagård imponert. (Foto: Bjørn Sodeland)

Kjenner bestefar

Dagens opptrinn begynner med at barna forteller litt om seg selv og hvor de kommer fra. De gamle følger interessert med, og allerede da Jonas Ølander Velten presenterer seg, kommer første reaksjon.

- Velten? Da vet jeg hvem bestefaren din er. Det er langt og bratt opp der han bor. Oppover og oppover og oppover, kommer det fra en av damene i sofaen.

Jonas bekrefter og forteller at han pleier å kjøre akebrett der vinterstid.

- Da får du i hvert fall god fart, kommer det raskt fra en annen dame i sofaen, og alle ler godt.

Live Hagen Flåtin og Hanna Søgnen presenterer seg etter tur, og da Hanna forteller hvor hun bor, drar Liv Astrid Vinbekk plutselig kjensel på henne.

- Da har du vert her før. Du fortalte at du bor på en gård da du var her forrige gang. Var det du som skulle få tuppe, og en kattepus? spør hun nysgjerrig fra sofaen.

Hanna bekrefter at det er en plan, men at hun fortsatt venter på å få dem.

190509_dans
KASTET SEG UT I DANSEN: Jonas, Hanna og Live imponerte og skremte noen da de kastet seg ut i dans til en hip hop-låt. (Foto: Bjørn Sodeland)

Variert program

Etter presentasjonsrunden kommer sangene på løpende bånd. De gamle synger ivrig med på Fola blakken. På Mari du bedårer, deles det inn i kvinne og mannsstemmer og Jonas, som den eneste hanen i flokken, får en krevende oppgave. Når barna stemmer i på Per Spelmann er de som ikke er opptatt med strikketøyet engasjert med på bevegelser for å illustrere melking av kyr og felespilling. Stemningen er på topp.

Innimellom sangene presenterer barna først en klassisk dans til musikken fra Meretes mobiltelefon, før de gir full gass til rytmene av en hip hop-låt. Da Jonas plutselig kaster seg rundt og slår hjul på gulvet er det flere som ser litt skremt ut, men alle klapper imponert når han lander på beina igjen.

- Dette var moro. De er så frie. De tør å vise seg og det synes jeg er så flott, sier Magnhild etterpå.

- Det hadde ikke vi gjort i den alderen tror jeg. Jeg var så sjenert at, utbryter Ann-Marie Odden fra sofakroken mens strikkepinnene fortsetter å gå.

190509_godbok
GOD BOK: Barna presenterte blant annet en egenprodusert bok, med handlinger som spente fra vannpistolkrig til en snakkende fisk og tigre i dyreparken. (Foto: Bjørn Sodeland)

Gylne øyeblikk

Bø Røde Kors har et tett samarbeid med Folkestad skule, og besøkene på sykehjemmet er del av skolens musikkundervisning. Det er frivillig for elevene å delta, men de fleste kommer på besøk minst en gang i løpet av skoleåret.

- Dette er tredje årskullet vi har fra Folkestad nå, og vi er veldig glade for at vi har fått det til. Barna får et helt spesielt forhold til de gamle, de blir glad i dem og blir bevisste på at noen av dem kan være borte neste gang de kommer på besøk. Det er ikke tvil om at det blir en del gylne øyeblikk, og det hender vi må tørke en tåre, sier Anne Grete Berge fra besøkstjenesten.

Hanna, som har vært på besøk på sykehjemmet flere ganger med Røde Kors, er ikke i tvil om at dette er et positivt element i skolehverdagen.

- Jeg synes det er så fint å glede andre for da blir jeg faktisk ganske glad selv også, sier Hanna.

Bli frivillig