I SLAGET: Grethe Storbrua, Torunn Stamland, Reidun Andersen, Aud Karin Ekmann og Brit Bråthen koste seg på Aktivitetsdag i Brekkeparken til tross for litt dårlig vær. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
I SLAGET: Grethe Storbrua, Torunn Stamland, Reidun Andersen, Aud Karin Ekmann og Brit Bråthen koste seg på Aktivitetsdag i Brekkeparken til tross for litt dårlig vær. (Foto: Bjørn Sodeland)

- Vi sitter ikke så mye på rumpa

På 70-tallet begynte denne gjengen fra Skien å trene sammen og har siden deltatt på alt fra Grete Waitz-løpet til Ingalåmi. Onsdag var de i Brekkeparken for å delta på Aktivitetsdag for godt voksne.

Denne uken var det tiårsjubileum for Aktivitetsdag for godt voksne i Brekkeparken, et arrangement der deltakerne får trent både kropp og topp. Dagen begynte med oppmuntrende ord og informasjon fra tidligere folkehelsekoordinator Anne Karin Andersen og daglig leder Marit Omland fra treningssenteret Heia. Deretter fulgte noen alvorsord fra Melanomforeningen om hudkreft og farene ved overdrevet soling, før Friskis & Svettis slapp til med oppvarming til Wenche Myres slager «Når jeg blir 66».

Så begynte alvoret.

190523_oppvarming
FIKK KROPPEN I GANG: Instruktører fra Friskis & Svettis sørget for å varme opp deltakerne før dagens rebusløp. (Foto: Bjørn Sodeland)

Går for gull

- Vi vant i fjor, og håper å gjøre det samme i år, sier Torunn Stamland. Sammen med Grethe Storbrua, Reidun Andersen, Aud Karin Ekmann og Brit Bråthen er hun fast gjest på aktivitetsdagen og er vant til å holde et høyt tempo.

- Vi ha trent sammen siden 70-tallet, deltatt på Grete Waitz-løpet ti ganger og gått Ingalåmi på ski på Lillehammer 15 ganger. Nå møtes vi to ganger i uka for å gå tur. Vi sitter ikke så mye på rumpa, sier Torunn, som ifølge de andre også er en sprek vandrer, med hele 15 Nijmegenmarsjer bak seg.

I løpet av den neste timen skal de kaste på stikka, gå på tandemski, kaste med flue, spille golf, balansere på stram line og svare på spørsmål om alt fra hudkreft til antall hytter drevet av Turistforeningen. Kondisen bør det ut fra damenes bakgrunn ikke være noe i veien med, men holder golfteknikken, klare de å holde seg på beina på tandemski og har de svarene på dagens spørsmål?

190523_potetløp
VÅT POTET: Damen gav full gass på potetløpet. (Foto: Bjørn Sodeland)

God start

Det starter bra når de kaster på stikka, tempoet er høyt og poteten ligger rolig i skjeen på potetløpet. Kunnskapen om poteter er det verre med.

- I hvilket fylke i Norge produseres det mest poteter? Spør han som bemanner posten. Etter en lang diskusjon der Hedmark er en het potet, lander de til slutt på Oppland, og får kontant beskjed:

- Det var synd dere ikke gikk for Hedmark.

190523_stramline
PÅ BAR BAKKE: Damene holdt fokuset da balansen ble testet på stram line, som for anledningen var trygt plassert på bakken. (Foto: Bjørn Sodeland).

På neste post er det balansering på stram line. Linen har for anledningen fått plass på bakken for å hindre alvorlige fallskader, men damene holder likevel fokuset. De første skrittene er litt ustøe, men når de først finner rytmen, går det raskt unna.

- Hvor mange poeng får vi for dette? Det må være minst hundre, konstaterer Torunn.

De raser videre til Turistforeningen og Melanomforeningen og briljerer med kunnskaper både om hytter i fjellet, fjellvettreglene og hudkreft. På fluefisket når de ikke helt frem, men treffer blink når Grethe Storbrua representerer laget i golf. Det hele avsluttes av en lattermild gjeng som sammen krysser gressplenen før mål på tandemski.

190523_påski
KLISTERFØRE: Det gikk litt trått i starten da damene fikk prøve seg på tandemski, men etterhvert fikk de opp farten. (Foto: Bjørn Sodeland)

- Har du smørt med klister, kommenterer Torunn, før hun tar kommandoen over gjengen på ski og med taktfaste rop dirigerer dem mellom venstre og høyre fot. I starten går det heller trått, og de tre damene som står på skiene kommer seg ikke av flekken.

- Dere må løfte! Dere må løfte planken også, roper Torunn.
- Jeg løfter jeg roper Grethe tilbake, og etter litt famling er de i godt driv.

Til tross for imponerende innsats, holder det ikke til seier denne gangen, men det viktigste er som kjent å delta.

blomster
TAKKET FRIVILLIGHETEN:  Tone Berge Hansen fra Telemark fylkeskommune hadde meg seg blomster og takket de frivillige for innsatsen. Fra venstre: Magne Dale (Skien Rotary), Tone Berge Hansen (Telemark fylkeskommune), Mette Dale (Telemark Røde Kors), Margaret Barstad (Skien kommune/Tamburlund), Karin Mathisen (Pensjonistforbundet).  (Foto: Bjørn Sodeland)

Frivillig innsats

Mette Dale, frivillig i Røde Kors og mannen Magne Dale, som er aktiv i Skien Rotary, har siden starten vært primus motor for aktivitetsdagen i Brekkeparken. Nå har de lekt med planer om å gi seg, men fikk seg en liten overraskelse da Tone Berge Hansen fra Telemark fylkeskommune plutselig dukket opp med en blomst.

- Dette er et helt fantastisk arrangement og jeg er imponert over hva dere har fått til gjennom frivillig innsats. Jeg har hørt rykter om at dere vurdere å gi dere, men håper dere kommer på andre tanker, sa Berge Hansen og inviterte i tillegg til Magne og Mette opp Margaret Barstad fra Tamburlund og Karin Mathisen fra Pensjonistforbundet for å få en blomst.

Aktivitetsdagen i Brekkeparken er et samarbeid mellom Telemark Røde Kors, Skien Rotary, Pensjonistforbundet, Telemark Museum, Skien kommune, Porsgrunn kommune og Telemark fylkeskommune.