Foto: Olav A. Saltbones Vis bildetekst
Foto: Olav A. Saltbones

Å være til stede

For Røde Kors og resten av Norge blir dette en annerledes påske. Men selv om situasjonen er annerledes, er vi likevel i beredskap, skriver distriktsleder Tone Sissel Kise i dette leserbrevet.

I kirsebærtreet utenfor vinduet på kontoret mitt sitter det en blåmeis. Den synger, spiser godt av smulene jeg har delt med den gjennom en lang vinter og jobber iherdig med å bygge rede i luftekanalen som er plassert på veggen. Den nyter våren, og selv nyter jeg selskapet den lille fuglen tilbyr. Vi er der for hverandre.

Akkurat nå, når nyhetene er fulle av dystre historier om koronakrisen, er øyeblikk som dette gode å ha. Møtene med den lille fuglen gir meg glede. Og det er nettopp disse øyeblikkene jeg tror hver og en av oss må jobbe for å ta vare på midt oppi alt som handler om krise. Vi må være til stede og glede oss over de små tingene. For hverdagen er kanskje veldig annerledes enn den vi er vant til, men samtidig har vi fått rom til å kjenne nærmere på hva vi setter pris på rundt oss, hva vi savner og hva vi kanskje klarer oss godt uten.

Om ikke lenge står påsken for døren. Her i Telemark pleier mange å reise til fjells for å tilbringe tid på hyttene sine, stå på slalåmski eller gå lange turer på langrenn med appelsin, kakao og Kvikk Lunsj i sekken. Hjelpekorpsets mannskaper, pleier i samme tidsrom å ha sin travleste tid i året. Da bemanner de vakthytter over hele Telemark og rykker på kort varsel ut for å hjelpe der påsketuren ikke har levd helt opp til glansbildet. Et brukket ben, en hodeskade, en feilberegning av vær, vind eller form fører ofte til utrykninger fra våre frivillige. I år står hyttene tomme. Skitrekkene er stengt og langrennsløypene er ikke preparert og tilrettelagt for blå Swix eller et solid lag med klister. I år blir både hyttefolket og Røde Kors hjemme.

Det betyr ikke at vi ikke er i beredskap. I Telemark har Røde Kors beredskapsavtaler på plass med 15 kommuner og samarbeider tett med dem. Vi er på vakt og rykker ut hvis alarmen går, enten det er på fjellet eller i byen. Nylig rykket nesten 40 frivillige fra Røde Kors ut da det gikk et skred på Rjukan. Vi er til stede. Det er også slik, at selv om fjell og vidde ofte er der de største skadene skjer, har Røde Kors sitt hjelpekorps gjennom året flere utrykninger i byen, på jakt etter mennesker som har forsvunnet fra et pleie- eller omsorgshjem, en liten gutt som har blitt borte fra foreldrene eller mennesker som har forsvunnet og kanskje ønsker å gjøre slutt på livet. Vi er til stede 365 dager i året.

Men det er ikke bare når alarmen går Røde Kors er der. Gjennom våre omsorgsaktiviteter som besøkstjenesten, Røde Kors nettverk, flyktningguide og møteplasser for ungdom er vi der for de som ønsker sosialt samvær eller har behov for noen å prate med. Nå, på grunn av restriksjonene som er satt inn, er møtene satt på hold, men det betyr ikke at frivilligheten er satt på vent. Flere besøksvenner har i stedet for besøk avtalt faste telefonmøter eller videomøter med sine kontakter. Ungdommen har direkte TV-sendinger gjennom sosiale medeier, kokkekurs, spill og konkurranser på nett og treffer hverandre på nye og innovative måter. Frivilligheten har ikke blitt satt på hold. Den har bare endret form.

For familier og de som sitter alene hjemme har også hverdagen endret form, og i påsken blir dette med all sannsynlighet noe mange vil kjenne litt ekstra på. For barna kan denne annerledesheten kanskje virke skremmende, men klarer vi å skape et fristed fra korona og nyte det gode samværet, tror jeg denne påsken også gir oss nye muligheter. Benytt alle muligheter til å være i aktivitet. Gå en tur i nærmiljøet, benytt deg av skog og mark eller tenn et stearinlys, ta fram et gammelt brettspill eller en kortstokk og lat som du er på hytta. Skap øyeblikk og minner uten skjerm. Stopp opp og se deg rundt. Legg deg på sofaen og les en bok. Ring eller ta en videosamtale til en gammel venn. Smil og si hei til alle du møter på butikken eller langs veien. For noen er smilet fra deg kanskje det eneste de får i løpet av dagen. Følg Røde Kors sin oppfordring om å si hei og del hvis du vil i kampanjen #sihei.

Og helt til slutt. Husk at det kommer en ny hverdag etter dette. Vær der for hverandre og vask hendene.

Tone Sissel Kise, distriktsleder Telemark Røde Kors