Jente og dame sitter i gresset og prater og ler. Det er overskyet og litt kaldt. Vis bildetekst
Sara og Noomi tar en pause i aktivitetene og koser seg med å oppdatere hverandre på hva som har skjedd siden sist de møttes.

- Gleder seg over BaRK

Barnas Røde Kors i Porsgrunn har hatt rekordmange barn på aktivitetene sine den siste tida. Noomi Syftestad, leder av BaRK forteller at det er et stort behov for tilbudet.

Sara (12) kaster seg rundt Jon, én av de faste frivillige, og gir ham en gigantisk mageklem. I dag er de på Kjølnes i Porsgrunn og har ute-aktiviteter. En frisbee suser forbi de to vennene og treffer dem akkurat ikke.

Nærbilde av en jente som koser på noen med en rød genser med Bark-logo. Hun smiler til kamera og har briller.
Sara (12) elsker å kose og er veldig glad i de frivillige som finner på morsomme aktiviteter med henne og de andre barna annenhver uke.

- BaRK er annenhver torsdag, men jeg hadde syns det hadde vært kjempegøy om det var hver eneste torsdag for det er så gøy å være her, sier Sara i en foss av ord.

Hun forteller om rideturer, gårdsbesøk, badeturer, leking i parker, halloweenfeiringer og mye, mye mer. Det er nesten ikke punktum mellom fortellingene hennes.

- Her får jeg møte og være sammen med venner og masse nye og forskjellige folk, sier Sara og smiler bredt enda en gang før hun springer ut på grasset for å være med på potetløp.

Fem barn kommer løpende mot kamera på en gressbane. De holder skjeer med poteter i hendene.
Potetløp er en enkel og morsom aktivitet som ikke krever mye av barna og på den måten kan de også øve seg til aktivitetene som skjer på 17. mai.

Trenger flere grupper

Noomi Syftestad, primus motor og frivillig leder av BaRK- gruppa i Porsgrunn, ser på hennes boblende engasjement og smiler. Akkurat i dag er det ikke så veldig mange barn med, men det har vært stor pågang for BaRK-gruppa i Porsgrunn den siste tida. Faktisk kommer det barn også fra andre kommuner for å bli med på tilbudet.

- Vi treffer en målgruppe av barn som ikke finner seg til rette i aktiviteter ellers. Her er det ingen krav og alle stiller på lik linje, forteller Syftestad.

Fire voksne og fem barn står i en ring på en gressplen. De leker en lek.
Aktivitene i Barnas Røde Kors behøver ikke være vanskelige eller omfattende. Ofte holder det med små koselige leker i en park som skaper samhold og tilhørighet.

Visjonen til BaRK er å skape et miljø der barn skal få prøve aktiviteter som de ikke har prøvd ellers og oppleve mestring og moro i et trygt miljø.

I dag er det BaRK-grupper i Porsgrunn, Nome og Kragerø, men Syftestad ser at det er behov for flere grupper for barn. Hun håper at barn i andre kommuner i fylket vårt også skal kunne få muligheten til å delta i gratis aktiviteter.

- Jeg kunne ønske vi kunne komme rundt og snakke om dette på skoler i hele fylket for det er et så viktig tilbud, men vi trenger flere frivillige og flere BaRK-grupper rundt om i nærmiljøet.

Vil du starte opp BaRK-gruppe i din lokalforening? Kontakt dk@redcross.no.

220512 bark utedag på kjølnesnoomi og sara liten
En trygg voksen er viktig for trivsel og tilhørighet. For Sara er Noomi en slik voksen. - Noomi er veldig snill og hun er ikke dum heller, sier hun mens hun gir en kos.

Tips til deg som vil starte opp BaRK-gruppe:

- Distriktskontoret i Telemark kan veilede lokalforeningen i spørsmålet om koordineringsansvar.

- Tilbudet til Røde Kors skal være gratis, representerer et verdinøytralt syn, preges av fravær av konkurranse, og er åpent for alle.

- Ta kontakt med kollegaer i andre distrikter for å høre hvilke erfaringer disse har med oppstart og drift av aktiviteten.

Tips til deg som vil være frivillig:

- Meld deg på www.mittrodekors.no

- Mange barn og unge opplever stress og press og bekymrer seg syke. I tillegg vet vi at 6 prosent av barn og unge mobbes i den norske skolen. Som frivillig i BaRK hjelper du barn til å føle mer tilhørighet.

- Du forplikter deg til ca 1-2 timer frivillig arbeid i uka.