SMILER TIL VERDEN: Da June begynte i butikken forsvant hun inn på bakrommet når det kom kunder. Nå smiler hun til verden og er tilbake i lønnet arbeid.(Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
SMILER TIL VERDEN: Da June begynte i butikken forsvant hun inn på bakrommet når det kom kunder. Nå smiler hun til verden og er tilbake i lønnet arbeid.(Foto: Bjørn Sodeland)

Begynte å leve igjen

June Høidalen takker Røde Kors for at hun er tilbake i jobb. Siden oppstarten for tre år siden har den lokale bruktbutikken i Ulefoss bidratt til at fire personer har returnert til lønnet arbeid.

- Da jeg startet her begynte jeg å leve igjen. Jeg blir rørt når jeg snakker om det, men er ikke i tvil om at hadde det ikke vært for Røde Kors, hadde jeg ikke vært der jeg er i dag, sier June Høidalen, en livlig og blid dame med svært smittsom latter, et lager av gode historier og med fast jobb som hjelpepleier på et omsorgshjem i lokalmiljøet.

For tre år siden var historien en ganske annen. June slet med sosial angst og hadde vært ute av arbeidslivet siden 2011. Hun hadde behov for et sted å gå til og noen som hadde tro på henne. Det stedet fant hun på Røde Kors sin bruktbutikk på Ulefoss, der hun fikk tilbud om å hjelpe til.

- Jeg slet med sosial angst og turte ikke å stå bak disken. Når noen kom inn, måtte jeg gå på bakrommet. Det som er så bra her er at det er så høyt under taket. Det er ingen krav og det er lov å ha en dårlig dag. Jeg fikk mulighet til å være meg selv og prøve ting ut i mitt eget tempo, sier June.

- Bruktbutikken har vært et fantastisk bidrag her. For mange av de som har jobbet der har den vært et springbrett tilbake i arbeidslivet.

Arild Opedal, avdelingsleder psykisk helse i Nome kommune

Full tillitt

Hun mener også tillitten hun umiddelbart fikk av Røde Kors, var avgjørende for at hun igjen fikk tilbake troen på seg selv og at hun kunne utrette noe.

- Første dag jeg kom inn fikk jeg nøkkelen til butikken. Det var noen som stolte på meg. Det betyr mye.

Gradvis fikk June tilbake selvtilliten og tryggheten. Hun begynte å betjene kassa, kundene kjente henne etter hvert igjen og slo gjerne av en prat både i og utenfor butikken. Snart dukket June opp på morgenen og åpnet butikken på egenhånd.

210414_june_butikk_n
LOV Å LÅSE DØRA: Har man en dårlig dag på bruktbutikken til Røde Kors er det lov å låse døra. (Foto: Bjørn Sodeland)

Lov å låse døra

- Mange av de som kommer hit er redde for å gjøre feil, men det spiller ingen rolle. Slår de inn 500 000 for mye på kassa gjør det ikke noe. Er det for lite penger – hva så? Jeg har ingen grunn til å mistenke noen og har så langt ikke blitt lurt. Det handler om å se ressurser og muligheter hos den enkelte, tro på dem og gi dem ansvar, sier Anita Haugo Fredly, nettverkskoordinator i Røde Kors og ansvarlig for butikkprosjektet.

På Røde Kors-butikken, kan du også risikere å møte stengt dør midt i åpningstida. Det har nemlig Anita gitt beskjed om at er helt greit.

- Beskjeden jeg gir til alle som jobber her er at det er lov å låse døra og stenge butikken hvis det blir nødvendig. Alle kan ha en dårlig dag. Da føles det ikke så farlig og man får mulighet til å teste seg selv litt, sier Anita, som hele tiden er i kulissene og står klar til å steppe inn og bidra når de som er på jobb trenger litt assistanse eller noen å prate med.

Holdt sommeråpent

Etter en periode i butikken, begynte June å føle seg veldig trygg, og midt i sommerferien da butikken egentlig var stengt, bestemte hun seg for å holde sommeråpent.

- Jeg kom i prat med noen turister som var ute i byen og tittet. De lurte på om det var noen flere butikker her, og da bestemte jeg meg for at jeg like godt kunne åpne bruktbutikken, sier June.

Til slutt ble hun så trygg at hun fikk mulighet til å vende tilbake til arbeidslivet.

- Hun kom til meg etter sommeren og hadde veldig dårlig samvittighet fordi hun hadde blitt tilbudt fast jobb og ikke kunne være her hos oss, sier Anita og ler.

Faktisk gjorde June en så god jobb hos sin nye arbeidsgiver at hun ble «headhuntet» til en annen stilling der hun fortsatt er og stortrives.

- Nå jobber jeg på en bolig for unge voksne som sliter med psykisk sykdom. Der hjelper jeg til med husarbeid, lager mat og følger opp de som bor der gjennom samtaler og med andre ting de har behov for, forteller June.

Et tiltak som virker

Arild Opedal, avdelingsleder psykisk helse i Nome kommune, mener tilbudet Røde Kors har etablert på Ulefoss er helt unikt og dekker en gruppe som ofte ikke blir fanget opp andre steder.

- Dette er et veldig flott tiltak som virker. Det gir folk som har falt utenfor arbeidslivet en mulighet til å oppleve at de er en ressurs og bygge seg et nettverk. Bruktbutikken har vært et fantastisk bidrag her. For mange av de som har jobbet der har den vært et springbrett tilbake i arbeidslivet.