Portrett av en ung kvinne ute. Hun smiler og ser rett i kamera Vis bildetekst
Ida er helt ny, men skikkelig klar for å ta i et tak for å skape et varmere samfunn.

En brysom 18-åring

En gjeng eldre sitter rundt et bord. Midt mellom dem sitter Ida Miri Fjære, en 18 år gammel og helt ny besøksvenn i Kragerø. Hun ler og prater med de andre ved bordet.

Ida Miri Fjære
Skikkelig brysom siden 2022
Aktivitet: Besøksvenn

Ta brysom-testen

– Som frivillig får du muligheten til å bli kjent med andre mennesker og høre deres historier. De eldre har så mye å komme med, sier Ida.

Hun jobber som praktikant i helsevesenet og har lenge lurt på hvordan hun kan bidra. Nå har hun endelig funnet løsningen. Å være besøksvenn betyr å ha en fast eldre person som du besøker en gang i uka. Hva dere gjør sammen er opp til dere. Dere kan gå tur, gå på kafé, game, lakke negler eller høre røverhistorier fra et levd liv.

– Det er mange som tenker at det er mye arbeid å være med i besøksvennene, men det er feil. Det viktigste er å stille opp med et smil og lytte til de som trenger noen å snakke med.

Håper flere vil bli med

Ida har tro på at ungdom kan være med og hun har sett med egne øyne hvor viktig besøksvennene er for dem som får besøk. Nå gleder hun seg til å kunne skape glede for ensomme mennesker i lokalsamfunnet sitt og å få nye venner.

– Vi er den nye generasjonen og vi må også være med å bidra. Dette er et tema jeg bryr meg mye om. Jeg håper at flere på min alder får lyst til å bli med på slike frivillige ordninger, da det alltid er rom for flere frivillige.

Hun viser til at det også er mye ensomhet blant yngre mennesker. Ikke bare kan yngre få besøk av besøksvenner. Besøksvennene har også et sosialt samhold, og dette synes Ida er både er hyggelig og viktig.

Får gratis kurs

Alle frivillige tilbys ulike kurs som ikke bare hjelper deg i rollen du har i Røde Kors, men som også gir deg kunnskap og erfaring du kan ta med deg videre i livet. Et par kurs er obligatoriske, men det tilbys også fordypningskurs som førstehjelp, psykososial førstehjelp, pedagogikk, tør du lytte-kurs og temakurs innenfor omsorg, for å nevne noen.

Alt handler om å gjøre deg tryggere i rollen som besøksvenn og frivillig.