HAPPY CAMPERS: Målfrid, Grethe, Dagmar og Tordis koser seg på campingplassen og gleder seg til grillmaten kommer på bordet. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
HAPPY CAMPERS: Målfrid, Grethe, Dagmar og Tordis koser seg på campingplassen og gleder seg til grillmaten kommer på bordet. (Foto: Bjørn Sodeland)

Dronningene av campingplassen

Grillen er varm, det er nærmere 30 grader i sola og under parasollen sitter sju sultne damer som nesten alle har rundet 90 år. I dag er det grillfest på Donavall Camping.

- Dette er fjerde året vi inviterer til grillfest her på campingplassen. Vi har hatt fint vær hver gang, men i år tror jeg det er ny rekord når det gjelder temperatur, sier Britt Lia, en av fire besøksvenner fra Røde Kors som i dag steller i stand fest for damene som til vanlig holder til i omsorgsboliger i Brevik.

Dette har de sett fram til lenge, og nå venter de spent på hva mannen til Britt, som har fått rollen som grillsjef, skal trylle fram av godsaker. Sommerkoteletter, kyllingbryst og pølser godgjør seg på grillen, bearnaisesaus, salat og dressing står klart på kjøkkenet, og godlukta har allerede nådd damene som begynner å jobbe opp en god appetitt.

grillkongen
GRILLKONGEN: I tradisjonell stil er det også på besøksvennenes årlige grillfest mannen som får tillatelse til å styre grillen. (Foto: Bjørn Sodeland)

- Det verste som fins er når naboen griller, lukta begynner å bre seg og du ikke har noe å grille. Da blir du sulten, sier Solveig, ei sprek dame som i løpet av året runder 90 år og for få dager siden deltok på Aktivitetsdag for eldre i Brekkeparken.

Mai Gundersen, en av representantene for de frivillige Røde Kors-damene, bekrefter raskt og legger til:

- Her om dagen var naboen min i gang og da gav jeg beskjed om at jeg gjerne kunne tenke meg en hamburger, men jeg tror han trodde jeg tulla. Jeg fikk i hvert fall ikke noe, sier Mai og gliser.

teppe
HARDHUDET: Solveig og Gerd sitter med ryggen mot sola, men selv om Røde Kors-damene gjør sitt ytterste for å ordne litt skygge, bekymrer ingen av dem seg for solstrålene. - Jeg har så trått flesk at sola ikke kommer gjennom, sier Gerd og ler. (Foto: Bjørn Sodeland)

Ikke redd for sola

Solveig sitter med ryggen til sola, og både hun og bordkavaler Gerd får noen få solstråler i nakken. De frivillige Røde Kors-damene gjør sitt ytterste for å stenge den ute. Et stort rutete pledd blir hengt opp i parasollen med klesklyper, men Gerd er ikke spesielt bekymret.

- Siden det skulle være så mange damer her har jeg tatt med solkrem i sekken, men jeg er ikke så redd for å bli brent. Jeg har så trått flesk at sola ikke kommer gjennom, sier hun og ler godt.

Endelig er maten på bordet, og den livlige gjengen blir plutselig stille. Her nytes hver bit. Det fortsetter sånn en stund, men så skryter noen av salaten, og spør hvem som har laget den.

- Den er det Målfrid som har laget, forteller Mai, og forsamlingen ser imponert bort på 94 år gamle Målfrid. Selv ser hun lettere forvirret ut og utbryter:

- Ja det skulle tatt seg ut. Jeg tror ikke jeg har laget noen salat.

saka
TOK IKKE ÆREN: Målfrid (94) lo godt da hun ved en feiltakelse fikk æren for dagens salat. (Foto: Bjørn Sodeland)

Misforståelsen blir raskt rettet opp, og Lillian Gustavsen, frivillig i Røde Kors og eier av campingvogna damene sitter utenfor, får æren for innsatsen.

Koselig frokost

Damene er veldig fornøyd med innsatsen Røde Kors damene gjør, og gleder seg til hvert eneste besøk.

- Jeg synes det aller hyggeligste er når de kommer med frokost hver onsdag. Da koser vi oss skikkelig, sier Målfrid.

Da møtes de i en felles kantine og Røde Kors disker opp med juice, godt brød og pålegg. Når frokosten er over, kan alle som vil få stelt neglene sine – et populært tilbud som de fleste benytter seg av.

- Dette er en veldig forfengelig gjeng, og å få neglene stelt er stas. Vi får bruke frisørsalongen på sykehjemmet til neglestell, så her er det ordentlig opplegg, sier Lia, som anbefaler alle som har mulighet til det å engasjere seg i frivillig arbeid.

stille
STILLE FORSAMLING: Roen senker seg når grillmaten kommer på bordet. Her nytes hver bit. (Foto: Bjørn Sodeland)

- Selv om vi ikke får betalt får vi masse igjen for dette. Jeg blir så glad i disse damene. De er så fornøyde når vi kommer og jeg gleder med hver gang.

- Det er gjensidig – det varmer her inne når de kommer på besøk, sier Gerd og peker på hjertet sitt.

Vil du gjøre en innsats for andre? Bli frivillig