En gave til en ukjent venn
Lørdag kan du plukke et ønske fra juletreet på torget i Porsgrunn og gi en gave til noen som virkelig trenger det.
- Som helsesøster møter man hver dag barn som ikke har det så bra som vi skulle ønske. Dette er et tiltak som bidrar til å spre glede, og handler om mer enn å kjøpe en julegave. Det gir også glede til dem som gir, sier helsesøster Kristin Torvik, som allerede mandag hadde en stappfull konvolutt med juleønsker liggende klar på kontoret.
Tre lørdager framover står representanter fra Porsgrunn Røde Kors og Grenland Rotaryklubb foran rådhuset i byen for å gi ut ønskelapper. Hvert ønske er nummerert, og koblet opp mot barn som av ulike grunner trenger en ekstra oppmuntring til jul. I de fleste tilfellene er problemet ganske enkelt. Familien selv har ikke midler å sette av til julegaver, og mens andre barn nærmest kollapser i gavehaugen sitter de på julekvelden uten en eneste gave.
- Typiske ønsker vi får inn er vinterdresser, luer og sko. Det er mye klær, og sier litt om behovet som er det ute, sier Tone Evensen på Henrys Hus, Porsgrunn Røde Kors sitt treffsted i Storgata 101. Der kan du også komme innom og hente ønskelapper og levere gaver når det ikke står folk på torget.
En luke i kalenderen
I fjor kom det inn over 400 gaver og flere barnefamilier på julehandel stakk innom Henrys Hus for å plukke med seg en ekstra ønskelapp til en ukjent venn.
- Mange av dem som var innom hadde lagt det inn som en oppgave i luken på sine egne barns julekalender og tok med hele familien ut for å kjøpe. Å være med å gi på denne måten blir veldig konkret for ungene. Det er noe de selv kan være med på og forstår og blir noe annet enn å donere penger, sier Evensen.
Store forskjeller
Ordfører Robin Kåss har støttet tiltaket siden det ble introdusert i fjor, og stakk den gang raskt innom butikken for å kjøpe en gave da ønsketreet offisielt ble åpnet. Han planlegger også et bidrag i år.
- Det er store forskjeller her i landet og jeg leste nylig at vi bruker over en milliard kroner bare på julekalendere til barna våre. Vi lever i overflod, og å være med på dette er en positiv måte å involvere seg på, sier Kåss.