ØNSKER EN HOLDNINGSENDRING: Reidun Nygård, Merethe Reinskås og Bouke Boumann fra Fyresdal Røde Kors ønsker sammen med 250 lokale oppmøtte en holdningsendring. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
ØNSKER EN HOLDNINGSENDRING: Reidun Nygård, Merethe Reinskås og Bouke Boumann fra Fyresdal Røde Kors ønsker sammen med 250 lokale oppmøtte en holdningsendring. (Foto: Bjørn Sodeland)

Vil endre lokale haldninger

Fyresdal Røde Kors fikk inn 100 000 kroner på et døgn da de etter en dødsulykke i sommer startet en innsamling til redningsvester. Fredag var hele bygda samlet for å drøfte veien videre.

Fredag kveld var over 250 mennesker samlet i samfunnshuset i Fyresdal for å delta på møtet «Ta vare på kvarandre – Vi har ingen fleire å miste». Bakgrunnen var en tragisk båtulykke i Fyresvatn i sommer, der 21 år gamle Knut Momrak omkom. Moren Hilde Momrak, stod på scenen for å dele sin historie med de fremmøtte.

- Det er noe som ikke er bra her, men det får ikke vokse seg større. Knut er død og for ham er det for sent, men vi har ingen flere å miste, sa Momrak. I slutten av september, skrev hun et leserinnlegg som ble publisert i flere av avisene i Telemark, der hun blant annet tok et oppgjør med lokale holdninger til promillekjøring med bil, snøscooter og båt og etterlyste mer politi og mer forebyggende arbeid. Denne fredagens samling var første steget på veien, og i tillegg til Momrak, stod flere sannhetsvitner fram og fortalte sine historier om uvettig kjøring og tap av kjente og kjære på veien og på fjellet.

momrak
INGEN FLERE Å MISTE: Hilde Momrak, som i sommer mistet sin sønn og i september skrev et leserinnlegg der hun tok et oppgjør med kjørekulturen i Fyresdal, gjentok oppfordringen om en holdningsendring fra scenen i samfunnshuset.

 

Les hele leserinnlegget i Varden

Veldig nært

For de frivillige i Fyresdal Røde Kors, startet tanken om at noe måtte gjøres allerede under leteaksjonen.

- Vi har mange medlemmer i hjelpekorpset som har lang erfaring fra flere ulike leteaksjoner, men likevel ble denne aksjonen veldig spesiell. Alt kom veldig mye nærmere. Vi kjente Knut, vi kjenner familien og vi kjenner og er en del av lokalsamfunnet her i Fyresdal. Dette gjorde noe med oss alle. Det var mye følelser, men samtidig var det veldig godt å være med og bidra, sa Merethe Reinskås fra Fyresdal Røde Kors, og beskrev hvordan planene hadde begynt å utvikle seg allerede under aksjonen.

- Flere ganger i løpet av aksjonen var det snakk om hva vi kan gjøre for å slippe å oppleve dette igjen. Vi vet at når alarmen går her i bygda så er det stor sannsynlighet for at vi vet om, kjenner eller kanskje til og med kjenner den vi leter etter veldig godt, fortalte Reinskås fra scenen. 

Vokste seg større

De bestemte seg i første omgang for å starte en innsamlingsaksjon til kjøp av redningsvester og holdningsskapende arbeid knyttet til ferdsel på vannet, og satte seg det de selv syntes var et ambisiøst mål.

- Vi trodde vi satte oss et hårete mål – 100 000 kroner innen 1. desember. Når det hadde gått 24 timer hadde vi rundet 100 000, sa Reinskås.

Målet ble økt til 250 000 kroner, og tanken om å få til noe større meldte seg. Fyresdal Røde Kors har nå en søknad på i overkant av 500 000 kroner inne hos Gjensidigestiftelsen og har budsjettert med totalt 965 000 kroner til en femårsplan for å endre lokale holdninger og fokusere på økt sikkerhet for ferdsel på veg, vann og snø.

Store planer

På samlingen presenterte Reinskås en skisse til et årshjul, med alt fra samtaler om sikkerhet i lokale klasserom, til livbergingskurs i basseng, førstehjelpskurs, båtførerkurs og holdningsskapende arbeid. Planene inneholdt også et forslag om sikkerhetsquiz og en årlig konsert. I tillegg ser de lokale frivillige for seg å få på plass et årlig folkemøte med tema knyttet til trafikksikkerhet.

På fredagens møte var representanter fra politiet, brannvesen, ambulanse, skole, lokale politikere, ungdomsrådet, ungdomsklubben, småbåtforeningen og motorsportmiljøet til stede for å jobbe fram en felles plan for veien videre.