Et ekstra sett med øyne
På Hjalmar Johansen videregående skole forbereder de seg til morgendagens matteprøve. Da er leksehjelperne fra Røde Kors gode å ha.
Hver mandag klokken 14.30 labber en lystig gjeng, lett slentrende med ryggsekken over skuldra inn på biblioteket på Hjalmar. De skravler, ler og knuffer vennskapelig før de finner plassene sine på enden av langbordet. I andre enden av bordet sitter en munter og noe eldre gjeng. Aldersspennet mellom den ene og den andre enden av bordet er på rundt 50 år. Likevel setter begge parter veldig stor pris på hverandre. Leksehjelperne som er der for å dele sin kunnskap og ungdommene som er der for å lære.
- For meg er dette en veldig god måte å lære på. Leksehjelperne tilbyr et ekstra sett med øyne og en annen måte å forklare ting på enn vi er vant til fra lærerne våre. Når vi er 30 stykker i klassen er det også enklere å bli sett og få individuell hjelp her enn i klasserommet, sier Marthe Henriette Venstøp. Sammen med de andre ni ungdommene som har funnet veien til biblioteket i dag, forbereder hun seg til morgendagens matteprøve som blant annet skal omhandle prosentregning, og med mikroskopisk skrift fyller hun ut et A4 ark med regnestykker og eksempler. På denne prøven er det nemlig lov til å ha med seg et hjelpeark.
Har tid
For Daniels Blomnieks handler det også om tid. Han får i dag en grundig gjennomgang av mattestykkene med Joakim André Jensen og setter stor pris på det. For det er ikke alltid lærene kan sette av nok tid til hver enkelt elev.
- Det er ikke alltid så lett å få med seg alt i timene. Ofte får vi mye bedre og dypere forklaringer her. Leksehjelperne bruker tid på deg og de holder på til du skjønner det. Det er bra, sier Daniels.
Ikke samvittighet til å sitte på rumpa
Ragnhild Berg er en av dagens hjelpere. Hun er tidligere tannlege, men har gått over i pensjonistenes rekker. Å bruke den ekstra tiden hun har fått på frivillig arbeid synes hun er veldig givende.
- Jeg har ikke samvittighet til å bare sitte på rumpa og trives med å ha noe å gjøre og være til nytte. Her får jeg mulighet til å møte nye mennesker. Å jobbe med ungdommen er veldig hyggelig og jeg har veldig gode erfaringer med det. De er veldig hyggelige, interesserte i å lære og veldig skikkelige. Jeg tror ikke de gjør så mye opprør som vi gjorde, sier Ragnhild og gliser.
Sammen med tidligere ingeniør Reidun Straumnes, som også er en av dagens leksehjelpere, stiller hun i tillegg opp som frivillig sykehusguide for Røde Kors og hjelper pasienter og pårørende med alt fra å vise vei i sykehusets korridorer til å svare på ulike praktiske spørsmål.
Sosialt og koselig
Det er ikke bare læringen som trekker når ungdommene samles på biblioteket på Hjalmar. Mange setter også pris på at de får en liten matbit etter endt læringsøkt.
- Klokken kvart over tre gir vi oss her oppe og går ned for å få servert mat. Det er både sosialt og koselig og trekker litt ekstra, innrømmer Marthe.
Akkurat nå er vi på jakt etter frivillige leksehjelpere på barneskolenivå på Ulefoss og for elever på videregående skole i Skien. Ta kontakt hvis du vil bidra:
Knut Jost Arntzen
Røde Kors leksehjelp i Skien
knut.jost.arntzen@redcross.no
995 96 988
Brynhild Hardang Hanto
Røde Kors leksehjelp på Ulefoss
brynhild.hardang.hanto@redcross.no
975 15 146