VERDIFULL AVTALE: NAV-leder Målfrid Laskemoen, Arild Opedal, leder for psykisk helse og Anita Haugo Fredly, leder i Nome Røde Kors er godt fornøyde med samarbeidet. (Foto: Bjørn Sodeland)

Fokuserer på det gode i livet

På Kafé Koz er det mat, hygge og det gode i livet som er viktig. Den populære møteplassen er et av flere tilbud som har blitt til takket være et tett samarbeid mellom Nome kommune og Nome Røde Kors.

Hver torsdag fylles lokalene til Nome Røde Kors av lukten av nykokt kaffe, vafler eller noe annet godt å bite i. Da er det nemlig tid for Kafé Koz, et åpent tilbud for mennesker som av ulike grunner har behov for å bygge opp et nytt nettverk, og en av flere aktiviteter som inngår i en partnerskapsavtale mellom Nome Røde Kors og Nome kommune.

- Kafé Koz oppstod etter at noen av deltakerne på et av kursene våre ønsket å dra i gang en aktivitet. De henvendte seg til Røde Kors, og kort tid etter var de i gang, sier Arild Opedal, leder for avdeling for psykisk helse i Nome kommune. I dag er han, sammen med NAV-leder Målfrid Laskemoen, på besøk for å signere en treårig partnerskapsavtale med Røde Kors, der fokuset er på positive tiltak rettet mot mennesker i sårbare livssituasjoner.

- Det som er så bra med samarbeidet med Røde Kors, er at de setter fokus på brukerne som en ressurs. Mange av aktivitetene er basert på brukernes ønsker og de er med på å drifte og sette det hele i gang. De snakker ikke om oss og dere men om vi, sier Opedal.

Lar fortid være fortid

I tillegg til Kafé Koz, som er åpen hver torsdag fra 11.00 - 15.00, har Nome Røde Kors ukentlige aktiviteter for den samme brukergruppen. Hytteturer, kajakkpadling, bowling og aktivitetsverksteder er blant tingene som står på timeplanen. 

- Stikkordene for mye av det vi gjør er hygge, mat og moro. Vi fokuserer på det gode i livet og hjelper dem som kommer hit bort fra det som er vanskelig i hverdagen. Det spiller ingen rolle hvem du er, hvor du kommer fra eller hva du har gjort. Din fortid er din fortid, sier Anita Haugo Fredly, leder i Nome Røde Kors og ansvarlig for aktivitetene. 

DSC_0159
EN ANNEN RETNING: Merete er godt fornøyd med tilbudet til Røde Kors. (Foto: Bjørn Sodeland)

 

-Sola mi

Merete Langøy er en av dem som trofast tropper opp og deltar på aktiviteter, enten det er tur i skog og mark, skravling og kaffedrikking på Kafé Koz eller møter med "strikkegruppa" som i fjor dro til Oslo for å overlevere over 130 luer til de som sover på gata. 

Se video fra besøket her

- For meg har det å komme inn i Røde Kors gitt livet en annen retning og mening. Å komme ut og møte andre mennesker gjør at du ikke graver deg ned i egne problemer. Anita er sola mi. Har du en dårlig dag, glemmer du det når du møter henne og resten av gjengen her på huset. Det er også godt å kunne vær med på å gjøre noe godt for andre, som vi for eksempel gjorde med luestrikkingen, sier Merete. 

Fungerer bare bedre og bedre 

Røde Kors og Nome Kommune har hatt en samarbeidsavtale i over ti år, og Nav-leder Målfrid Laskemoen er overbevist om at det har gjort Nome til et bedre sted å være. 

- I løpet av årene har vi fått mer erfaring og blitt mer treffsikre i det vi gjøre. Samarbeidet fungerer bare bedre og bedre. Vi ser at de som deltar i Røde Kors sine aktiviteter blir tatt på alvor. De må selv gjøre en innsats og bidra og det ser vi at er noe som gjør at folk vokser, sier Laskemoen. 

I avtalen mellom Røde Kors og Nome kommune inngår også aktiviteter rettet mot barn, ungdom og flerkulturelle.