Føler seg hjemme på Skagerak Arena
Sondre og Tonje følte seg ikke hjemme noe sted. Nå er Skagerak Arena deres nye hjemmebane.
- Første gang jeg var på kamp ble jeg med under tvang og var nervøs som et vrak. Jeg hadde oversikt over alle fluktveier, og hadde ikke billettene vært gratis hadde jeg holdt meg hjemme, sier Sondre Løberg, som i mange år har slitt med sosial angst.
Gjennom Røde Kors Nettverk, en møteplass for mennesker som av ulike grunner har behov for å bygge seg opp en ny vennekrets, fikk han tilbud om å bli med på Oddkamp, og selv om han verken hadde spesiell interesse av å se på fotball eller trives spesielt godt i store menneskemengder, ble han motvillig med.
Det finnes ikke dårlig vær
- Da kampen begynte visste jeg ikke engang hvem vi heiet på, og var vel mest opptatt av å holde ut de neste timene. At jeg klarte å gjennomføre det var en stor seier for meg, og de neste kampene begynte jeg å følge med på tilskuertallet. Jeg spør alltid hvor mange som har vært her i dag, og tenker yes, nå har jeg greid det igjen, sier Sondre.
I dag er han, sammen med Tonje Grubbe, en av klubbens ivrigste supportere, og stiller opp på stadion i medgang og motgang, i godt eller dårlig vær.
- Vi lar ikke været stoppe oss, og på slutten av sesongen er varmedress, pledd og sitteunderlag standard utrustning, sier Tonje. Hun husker også godt sin første Oddkamp med Røde Kors Nettverk.
- Jeg pleide en periode å være hjemme 24 timer i døgnet, men hadde bestemt meg for at jeg skulle på kamp. Da jeg var på stadion ringte dattera mi for å høre hvor jeg var. Da jeg fortalte at jeg var på Oddkamp ble hun helt satt ut og ropte: Kødder du mamma, inn i telefonen, sier Tonje.
Heier på samme lag
For både Sondre og Tonje har Skagerak Arena blitt et nytt hjemsted. Et sted de kan koble av, stenge ute hverdagen og fokusere på en eneste ting sammen med tusenvis av andre – nemlig fotball.
- Tidligere følte jeg ikke at jeg hørte hjemme noe sted. Men når jeg står sammen med flere tusen andre og kjefter på dommeren eller jubler når Odd scorer, da føler jeg meg hjemme. Det fine med fotballen er at alle er like. Alle heier på samme lag, og uansett hvem du treffer i pausen har du noe å snakke om, sier Tonje.
Frivillig innsats
For både Tonje og Sondre har de faste turene på fotballkamp vært viktig. Sammen med resten av gjengen fra Røde Kors Nettverk har de brutt barrierer de aldri trodde de skulle bryte. For Sondre, som tidligere hadde store utfordringer med å krysse dørterskelen hjemme, er det foreløpige høydepunktet kampen mot Dortmund, med 12 000 tilskuere. Sammen med Tonje har han til og med tatt turen for å se Odd spille bortekamp.
- Vi har vært en gjeng som har kjørt Røde Kors-buss til bortekampene og stemningen i bussen har vært på topp enten vi har vunnet eller tapt, sier Tonje.
Turene på kamp og aktivitetene i nettverksgruppa har også ført til at de begge har tatt skrittet videre fra deltakere i gruppa til å bidra som frivillige.
- Jeg ville egentlig ikke ta noe ansvar, men sier jeg ble snikinnført som frivillig. Nå er det jeg som organiserer utdeling av billettene og sørger for at alle som vil kommer på kamp. Nå er det jeg som er sjefen, sier Tonje med et stort glis.
Sondre er engasjert i en dugnasdgruppe gjennom Røde Kors som gjør mange ulike oppgaver og aktiviteter, og skal nå bistå med oppstarten av en egen ungdomsgruppe i Røde Kors Nettverk.
Verdifulle billetter
Telemark Røde Kors mottar 150 gratisbilletter til hver av Odds hjemmekamper. Billettene distribueres til deltakere på flere av Røde Kors sine egne aktiviteter, via sosiallærere på lokale skoler, til enslige mindreårige flyktninger og andre som ellers ikke ville hatt midler eller mulighet til å dra på kamp. Det er Odds sponsorer som bidrar økonomisk for at dette skal være mulig, og nylig stilte Sondre og Tonje opp for å fortelle sin historie til de lokale støttespillerne. Der var også Eivind Blikstad, en av forfatterne til Odds helt ferske jubileumsbok – Helter i sort og hvitt, og da Tonje avslørte at hennes farfar Thoralf Grubbe var en av spillerne som var med på å vinne norgesmesterskapet for Odd i 1913, fikk både hun og Sondre med seg en signert utgave av boka som en ekstra bonus. De fikk i tillegg boka si signert av sin store fotballhelt Jone Samuelsen, som også lovet bort en signert Odd-drakt til de to beundrerne.
Telemark Røde Kors takker følgende støttespillere for billettene i 2018:
Personal Service og Sikkerhet AS
Backe Vestfold Telemark AS
Skien boligbyggelag
Romnes AS
Kontorbygg AS
Skien kommune, Lie bydelshus
Hybeko AS
Telemark fylkeskommune
C. Christoffersen AS