STILLER OPP: Jonas bruker sin interesse for friluftsliv til å redde liv. Her står han utendørs på høsten med fjell i bakgrunnen. Vis bildetekst
STILLER OPP: Jonas bruker sin interesse for friluftsliv til å redde liv. (Foto: Bjørn Sodeland)

Fortsetter der andre snur

Danske Jonas elsker friluftsliv og er ekspert på ski. Kunnskapen bruker han aktivt som frivillig i skredgruppe og hjelpekorps, og for åtte år siden brakte hobbyen ham helt til Nepal.

Jonas Stourup (35)
Skikkelig brysom siden 2011
Aktivitet: Bø og Sauherad Røde Kors Hjelpekorps, Telemark Røde Kors Skredgruppe, Ungdomsdelegat Nepal 2014-2015

Ta brysom-testen

Som danske er ikke akkurat Jonas født med ski på beina, men etter han ble bitt av basillen i 2010, er det ganske mange som ikke kan hamle opp med ferdighetene hans. I snødekte hellinger, der andre sliter med å holde seg på beina både med og uten ski, rusler han nærmest rundt som du og jeg gjør i vår egen stue.

- Jeg har alltid vært interessert i friluftsliv, men hadde ingen erfaring med ski før jeg kom til Norge for å studere friluftsliv i Bø. Etter det har det blitt noen timer, sier Jonas, som ganske raskt fant ut at han kunne bruke kunnskapene sine til noe fornuftig, også på fritiden.

- Det begynte med at jeg hadde lyst til å gi noe tilbake. Jeg hadde kunnskap og ferdigheter som gjorde at jeg kunne håndtere å være ute i dårlig vær og fortsette der andre kanskje gir opp og snur, sier Jonas. Det er det mange som er takknemlige for, både de som blir reddet, familiene til de som blir reddet, men også de som opplever å miste noen for alltid

- Å se gleden når vi kommer fram og finner noen som er savnet på fjellet er helt spesiell. Det er godt å kunne gi dem ny energi, få varmen i dem, men først og fremst å få dem hjem. Noen ganger, når vi kanskje er ute og leter på dag to i et skredområde, er det annerledes. Da handler det ofte ikke lenger om å finne noen i live, men likevel få dem hjem, sier Jonas.

- Å se gleden når vi kommer fram og finner noen som er savnet på fjellet er helt spesiell. Det er godt å kunne gi dem ny energi, få varmen i dem, men først og fremst å få dem hjem.

Jonas Stourup

Men det er ikke bare på vinterføre og i dårlig vær Jonas fortsetter der andre hadde gitt opp. I 2014 fikk han gjennom engasjementet sitt i Røde Kors mulighet til å søke jobb som ungdomsdelegat i Nepal, og fra frivillig arbeid med beredskap og hjelpekorps, var han plutselig involvert i organisasjonsbygging for den lokale ungdomsorganisasjonen og drev blant annet seksualundervisning og sosialt arbeid.

- Det som jeg opplever er så fascinerende med Røde Kors er bredden i det vi holder på med både nasjonalt og internasjonalt. Vi er ikke en homogen gruppe og representerer hele samfunnet. Det gjør at vi vet om og kjenner til dem som har behov og på den måten kan nå ut til alle, sier Jonas, som til tross for et litt annerledes oppdrag, plutselig fikk behov for beredskapskompetansen da Nepal ble rammet av det største jordskjelvet i landet på over 80 år. Heldigvis var skadene i området han holdt til i relativt små, men jobben som delegat og jobben de lokale frivillig utførte endret seg likevel kraftig.

Les mer om Jonas sin opplevelse i Nepal i Røde Kors Avisa

- For de frivillige i Nepal, som hovedsakelig hadde drevet med sosialt arbeid, ble hverdagen veldig endret. Vi måtte omstille oss raskt og bidro med klargjøring av presenninger og tau til områder der bebyggelsen hadde rast. Vi drev også mye med forebyggende arbeid og delte ut brosjyrer og laget et undervisningsopplegg om hvordan man skal forholde seg ved jordskjelv. Ungdommene stod på dag og natt og undervisningsopplegget ble så populært at jeg tror vi holdt rundt 60 kurs på skoler og andre steder der det var behov for undervisning, sier Jonas.

Bli frivillig