ØVELSE GJØR MESTER: Frivillige fra hjelpekorpset øver på redning i skred. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
ØVELSE GJØR MESTER: Frivillige fra hjelpekorpset øver på redning i skred. (Foto: Bjørn Sodeland)

Full beredskap i påska

Meteorologene varsler drømmepåske og frivillige fra Røde Kors står klare med ekstra beredskap over hele fylket.

- Været som er varslet i påska gjør at vi må være ekstra på vakt både på de tradisjonelle utfartsstedene i fjellet og på kysten. Ferie er ferie og da benytter veldig mange anledningen til noen ekstra utflukter, noen ganger med høyere ambisjoner enn kunnskaper, sier Siw Bastnes, leder i Telemark Røde Kors hjelpekorps.

siw hjelpekorps
Siw Bastnes, leder Telemark Røde Kors hjelpekorps

Hvert eneste år må Røde Kors ut for å hente skiløpere som har gått seg vill, er iført feil eller utilstrekkelig bekledning eller rett og slett har feilberegnet sin egen helse og må be om assistanse for å komme seg hjem igjen. Langs kysten er utfordringen ofte manglende overhaling av utstyr som motorer eller båter og båtførere som får en litt annerledes tur enn de originalt hadde planlagt.

- Vær og vind kan snu raskt både på fjellet og ved kysten, men det er ingen hemmelighet at mange redningsoppdrag vi er ute på kunne vært unngått dersom de som vi henter hadde vært bedre forberedt, sier Bastnes.

Advarer mot skogbrannfare

Røde Kors i Telemark hadde en travel sommer i 2018, og en rekke hjelpekorps måtte sette ferien på hold for å bistå i slukkingen av skogbranner. I Drangedal var det på et tidspunkt hele 24 aktive branner. Nå varsler Brannvernforeningen på sine nettsider om at sesongen for skog- kratt- og lyngbranner allerede er i gang, og Meteorologisk Institutt har gått ut med en melding om lokal fare for gress- og lyngbranner i snøfrie områder på Østlandet og Vestlandet.

- Vi oppfordrer alle til å være varsomme med bruk av ild. Våre mannskaper stod på døgnet rundt i store perioder av sommerferien for å hindre lokale branner i å spre seg. Nå håper vi alle har forstått alvoret i situasjonen og unngår bruk av ild i skog og mark, sier Bastnes.

Helt frivillig

I Telemark har Røde Kors i dag nærmere 400 godkjente hjelpekorpsmannskaper, som året gjennom står i kontinuerlig beredskap, klare til å rykke ut når behovet melder seg. Helt vanlige folk, som til daglig tropper opp på en helt vanlig jobb og spiser helt vanlig mat. Det uvanlige med dem er at de er villige til å slippe alt de har i hendene og gjøre en innsats når behovet melder seg, uten å kreve så mye som en krone i personlig kompensasjon.

- Frivillighet gir kanskje ikke så mye tilbake for den enkelte i kroner og øre, men for samfunnet og den som blir reddet er innsatsen som blir gjort helt uvurderlig. Våre frivillige bidrar hvert år til å redde flere liv, og takken de får av dem som får hjelp er ofte langt mer verdt enn økonomisk kompensasjon, sier Bastnes.

På vakt

Vaktstedene i fjellet er i påska fordelt mellom de lokale hjelpekorpsene. Vær, vind og lokal kapasitet vil avgjøre hvor mye tid hvert enkelt korps tilbringer på hyttene. Drangedal Røde Kors er på vakt på Gautefall skisenter. Tokke Røde Kors har vaktsted på Hallbjønnsekken. På Haukelifjell Skisenter er det Porsgrunn Røde Kors som rår, mens Vinje og Haukeli Røde Kors holder kontrollen i den lokale fjellheimen. Rjukan og Tinn Røde Kors vil i deler av påska være på Skinnarbu, mens Gvarv Røde Kors og Nome Røde Kors har ansvaret på Lifjell. Nissedal Røde Kors finner du i palmehelgen på Kyrkjebygdheia, mens Fyresdal Røde Kors er på vakt i Birtedalen. Notodden Røde Kors vil i perioder være på Nordstul. På Gaustablikk får Telemark bistand fra mannskaper fra Oslo. I Tuddal, er det Hjartdal Røde Kors som har ansvaret. Røde Kors har også redningsdykkere i beredskap i Skien og Bamble.

Ring 113

Dersom du har behov for assistanse i forbindelse med skade eller annet behov for hjelp i fjellet, anbefaler Røde Kors å ta direkte kontakt med 113 i stedet for å gjøre forsøk på å nå din lokale Røde Kors-forening.

- Vi får alle våre utkallinger via nødsentralene, derfor er den beste måten å nå fram på og få nødvendig hjelp via dem, sier Bastnes.

Røde Kors i Telemark vil i hele påsken publisere daglige rapporter om skader, hendelser, vær og vind i fjellet. All informasjon blir publisert på Telemark Røde Kors sin påskeblogg


Følg påskebloggen her

Les mer om Telemark Røde Kors sin rolle i sommerens skogbranner her