FRISK TUR:  Været var kaldt, men stemningen var på topp da Inger Marie Espeland, Trygve Vighals, Solveig Homble og Andreas Nylehn deltok på Bygdetråkk i Seljord. Vis bildetekst
FRISK TUR: Været var kaldt, men stemningen var på topp da Inger Marie Espeland, Trygve Vighals, Solveig Homble og Andreas Nylehn deltok på Bygdetråkk i Seljord.

Full trøkk på Bygdetråkk

Over 50 turgåere møtte opp da Seljord kommune, Røde Kors og flere andre lokale foreninger inviterte til «koronafiendtlig» tur i nærområdet.

- Velkommen til aller første Bygdetråkk. Dette er et koronavennlig, eller kanskje vi skal kalle det et koronafiendtlig arrangement, der målet er å få folk ut på tur og prate sammen, sa Kjetil Flatland fra medarrangør Seljord Folkehøgskule da han introduserte opplegget.

Idéen er like enkel som god. Hver onsdag klokken 18.00, kan alle som ønsker det møte opp utenfor Seljord barneskule, ikledd gode sko og klær etter vær og bli med på en rusletur i nærområdet. For å følge de gjeldende smittevernreglene, deles turgåerne opp i grupper og velger selv hvor de ønsker å gå. Før turen setter i gang, bys det hver gang på enkel underholdning, og på programmet i dag står sang fra noen av folkehøgskolens elever. Flatland introduserer også et tema for turen, så både kjente og ukjente skal ha noe å prate om: Hvor kommer du fra?

På plassen utenfor skolen er det stor spredning i alder og bakgrunn, og selv om det er godt under 10 minus, er alle klare for tur.

- Jeg går tur hver dag, men pleier alltid å gå alene. Derfor tenkte jeg at det kunne være hyggelig å bli med her og ha noen å prate med, forteller en eldre dame som stiller godt utrustet med piggsko og refleksvest.

En stor lykkelig familie

Andreas Nylehn, Trygve Vighals, Solveig Homble og Øystein Øwre som har bakgrunn fra Tvedestrand, Trondheim, Oslo og Svolvær representerer ungdommen. De henger seg på Inger Marie Espeland fra Røde Kors som flyttet fra Oslo til Seljord i 1976. Inger Marie er en av initiativtakerne til turene og tar raskt på seg rollen som lokal guide. Hun forteller ivrig om alt fra lokale utfartsområder til kunst, kultur og byplaner. Ungdommene følger interessert med, og byr selv på historier fra dagliglivet på Seljord folkehøgskule der de alle er elever og studerer på forskjellige linjer.

Øystein går på multisport. Der har han blant annet vært på flere ski- og alpintturer, fått prøve seg på rafting, kiting og klatring, og vært på flere toppturer. Den planlagte utenlandsturen til Asia ble det ikke noe av. 

- Koronaen har begrenset oss litt og gjort at vi ikke har fått reise. Vi skulle egentlig vært på backpacking i Vietnam, Kambodsja og Thailand. Nå blir det heller flere aktiviteter her i landet, sier Øystein.

Andreas går på linjen Viking og forklarer selv hva det handler om.

- Det vi gjør er å lage ting på samme måte som vikingene lagde dem. Det kan for eksempel være ting av tre, skinn eller metall. Hvis du er interessert i håndverk er dette en bra linje, sier han.

For kjæresteparet Trygve og Solveig, er det sang, dans og musikk det handler om. De går nemlig på musikallinjen. Til tross for stor spredning i linjer, har elevene blitt en sammensveiset gjeng.  

- Vi er nesten 70 elever, og har kanskje blitt ekstra godt kjent på grunn av koronaen. Vi er som en stor, lykkelig familie, sier Solveig og får anerkjennende nikk fra resten av gjengen.

lokal guide_lite
LOKAL GUIDE: Inger Marie Espeland fra Seljord Røde Kors tok på seg rollen som lokal guide. Andreas Nylehn, Trygve Vighals, Solveig Homble og Øystein Øwre lyttet oppmerksomt.

Deilig å komme seg ut

Kulden gjør at behovet for bevegelse blir ekstra stort, og Inger Marie foreslår en bratt løype som følger den gamle hovedveien opp bak skolen. På veien passerer vi en fjellvegg med enorme istapper som blinker heftig takket være god gatebelysning. Der krysser vi også en annen gruppe som har valgt samme løype, men begynt i andre enden. Praten går jevnt hele veien. Etter en times tid, med flere stopp med obligatoriske lokale oppdateringer fra Inger Marie, er turgruppa tilbake til utgangspunktet med friske roser i kinnene og felles enighet om at det er på tide å komme seg inn i varmen. Neste uke er de klare for tur igjen.

- Jeg synes dette er et godt initiativ og en skikkelig god anledning til å komme seg ut en tur, sier Solveig fornøyd.

Fakta om Bygdetråkk

  • Bygdetråkk er et samarbeid mellom Seljord Røde Kors, Seljord kommune, Seljord Folkehøgskule, Seljord idrettslag og Frivilligsentralen.
  • Fordi antall møteplasser nå er begrenset på grunn av koronasituasjonen, er målet å tilby en arena der det er mulig å treffes og skravle mens man er i bevegelse.
  • Deltakerne deles opp i små grupper, og velger selv hvor de ønsker å gå.