DSC_0399

Gir 200 signerte kunstplakater

Elisabeth de Lunde betegner seg selv som en «nerd» når det gjelder maling. Nå vil hun bruke bildene sine til å gjøre en innsats for mennesker i nød.

- Jeg har tenkt litt på det, og egentlig har jeg ikke gjort noe annet enn å male hele livet. Jeg er en slags nerd på mitt område, sier Elisabeth og ler godt av sin egen kommentar. I atelieret på Villa Lunde, der hun fordyper seg i maling, mytologi, folkeeventyr og historie, ligger stabler med bøker og malesaker. I hvert eneste hjørne står det minst ett maleri og flere staffelier med bilder av alt fra blomster til nakne kvinnekropper. At maling både er hennes jobb og lidenskap, hersker det liten tvil om.

Det angår også deg

I forbindelse med årets TV-aksjon, har hun bestemt seg for å gi Telemark Røde Kors mulighet til å trykke opp 200 kunstplakater av to av hennes verker - 100 av hvert maleri. Hver med en egen tekst som forteller hvorfor nettopp dette bildet er valgt, med en signatur av kunstneren selv. Maleriene hun har plukket ut viser Dante, som omfavner sin venn Vergil med et frådende hav i bakgrunnen, og H.C Andersens piken med svovelstikkene - kald og forlatt i en bakgård. På begge bildene er motivene kledd i moderne klær.

- For meg og for kunstnere gjennom historien har det alltid vært viktig å ta tak i den tiden man lever i. Ved å male Dante, Vergil og piken med svovelstikkene i moderne klær blir det noe mer nærværende med det. Det blir plutselig noen du selv kunne kjent eller noen du selv har møtt. På den måten ønsker jeg å fortelle folk i min samtid at dette også angår deg, sier Elisabeth.

Tenker på barna

Bildet av piken med svovelstikkene henger i en mørk gang på vei inn til atelieret. Der har det vært en stund nå. Elisabeth kjenner nemlig selv at det rører noe ved henne.

- Det skjer noe spesielt når man får barn. Verden utvider seg fra å være konsentrert omkring en selv og sitt eget og man begynner å tenke – hva kan jeg bidra med? I hvert fall har det vært sånn for meg, sier Elisabeth.
Det lille eventyret av H.C Andersen er for henne spesielt sterkt.

- Det som har festet seg for min del er at et barn kan være så redd at det velger den utveien som piken med svovelstikkene gjør. Jeg vil gjøre mitt for å støtte opp om det arbeidet som blir gjort for å gi barn et sted å være og slippe å ende opp som henne, sier Elisabeth.

Gjør en forskjell

Engasjementet for omverdenen og arbeidet som gjøres av frivillige i Røde Kors er noe hun mener det er viktig å støtte opp om. Nettopp fordi de er til stede som medmennesker og gjør en innsats der andre ikke slipper inn.

- Jeg blir rørt av dem som reiser ut og gjør en innsats. De som jobber frivillig og finner løsninger midt oppi elendigheten. Det arbeidet som gjøres er helt overveldende. Det at det finnes organisasjoner som Røde Kors og finnes så mange mennesker som faktisk går ut og gjør en forskjell betyr mye. Jeg kunne ikke klart det selv, men vil bidra på min måte, sier Elisabeth.

Bestill trykk 50x60 cm. på dk.telemark@redcross.no.  Pris 500 kroner.