GODE VENNER:  Saranda, Elena og Veronica hadde mye til felles og ble i løpet av turen til Makedonia gode venner. (Foto: Bjørn Sodeland) Vis bildetekst
GODE VENNER: Saranda, Elena og Veronica hadde mye til felles og ble i løpet av turen til Makedonia gode venner. (Foto: Bjørn Sodeland)

Grenseløst samarbeid

God sjokolade, fine folk, flere latterkuler og ikke minst masse lærdom. Slik oppsummerer Saranda, Elena og Veronica helgen i Makedonia der nesten 30 Røde Kors-frivillige møttes for å bli inspirert.

De er oppvokst i to forskjellige land og har ganske ulik bakgrunn, likevel fant Saranda Kovachi, Elena Kuzmanovska og Veronica Tollnes Gundersen raskt tonen da de nylig møttes i den lille turistbyen Struga nord for innsjøen Ohrid i Makedonia.

- For meg har det vært gøy, spennende og inspirerende å få mulighet til å møte ungdommene fra City Red Cross of Skopje og komme tettere innpå det de holder på med. Det er noen ulikheter, men også veldig mye likt, sier Veronica, som til vanlig er engasjert på Fellesverket Henrys Hus i Porsgrunn, en åpen møteplass for ungdom.

Elena er også engasjert i ungdomsarbeid gjennom en tilsvarende møteplass i Skopje, og Saranda jobber på en møteplass for eldre i regi av Røde Kors. Begge enige om at helgen har vært vellykket på alle måter.

- Det har vært produktivt, gøy og veldig trivelig å møte de frivillige fra Norge. Vi har i tillegg til å dele erfaringer hatt enormt mange latterkuler og blitt veldig godt kjent. Vi har også blitt veldig glade i norsk sjokolade, sier Elena.

DSC_0159
FIN GJENG: Nesten 30 frivillige fra Norge og Makedonia møttes i helgen i Struga.

Viktig lærdom

Telemark Røde Kors og City Red Cross of Skopje har samarbeidet gjennom et såkalt «twinning programme» i tre år, der representanter for begge parter har fått mulighet til å lære av hverandre både gjennom å dele informasjon om ulike prosjekter og gjennom å møte hverandre ansikt til ansikt på alt fra vinterøvelse i Tuddal til samlinger i Skopje, Skien, Struga eller Vrådal.

Denne helgen var satt av til fire ulike samlinger med gruppearbeid og diskusjoner rundt temaene menneskehandel, sosialt entreprenørskap, sosiale medier og erfaringer fra omsorgsarbeid i Røde Kors.

Søstrene Martha Beate Johansen Bjerketvedt og Nemi Andrea Alexandra Heggelid Paulsen, er også aktive på møteplassen Henrys Hus. De kommer hjem igjen til Norge med flere gode idéer i sekken.

- Jeg brukte mye tid på Google i forkant for å forberede meg på turen, men dette har vært hundre ganger bedre enn det jeg hadde forventet. Folka her er veldig imøtekommende og tar oss imot med åpne armer. Jeg kommer hjem med masse inspirasjon og idéer til ting vi kan gjøre på Henrys Hus, sier Andrea.

mai og britt crop
EN OASE: Mai og Britt var storfornøyde med turen til Struga og kom hjem med mange nye idéer.

- En skikkelig flott tur

Til sammen deltok 20 frivillige fra Norge og nesten ti frivillige fra City Red Cross of Skopje på samlingen, og spredningen i aktiviteter den enkelte bruker sin fritid på er stor. Noen besøker eldre på syke- og aldershjem, noen besøker innsatte i norske fengsler, noen støtter vitner som har behov for noen å prate med før en rettsak og noen stiller opp som ledere på ferieturer med barnefamilier med svak økonomi, leder konflikthåndteringskurs eller engasjerer seg i livredningsarbeid gjennom hjelpekorpset.

Mai Lisbeth Gundersen og Britt Lia er begge aktive besøksvenner, og arrangerer blant annet ukentlige frokoster for en gjeng damer på et eldresenter og inviterer dem hver sommer ut på grillfest på en lokal campingplass. Mai er også ivrig besøksvenn med hund. De storkoste seg i Struga og var klare på at her ville de gjerne tilbake.

- Vi har hatt en skikkelig flott tur. Dette er jo en oase. De lokale ansatte og frivillige er blide og hjelpsomme, og vi har hele tiden følt oss veldig velkommen. Nå har vi mange planer å introdusere hjemme, og kanskje vi kan få til et kurs i Qi Gong, som var en veldig artig aktivitet de har fått i gang her. Det hadde vært moro å presentere det for damene vi besøker hjemme, sier Mai.